Αρθρογραφία Μελών

Με αφορμή όσα αναφέρθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή για τον Διονύσιο Σολωμό

Με αφορμή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 . {9 Φεβρουαρίου 1857, η ημερομηνία του θανάτου του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού}.

Του Διονυσίου Ι. Θεοδωρίτση, Αντιστρατήγου ε.α., Μέλους του «ΠΡΑΤΤΩ».

Κρίνεται έγκαιρο, σκόπιμο και αναγκαίο, να σταθούμε στα της εκπομπής του τίτλου του παρόντος άρθρου, αναφέροντας με παρρησία τις προσωπικές μας απόψεις. Η συγκεκριμένη εκπομπή παραβίασε και προσέβαλε, με τα αναφερθέντα/«αναπαραχθέντα» σε αυτή και με τον τρόπο μεθόδευση που αυτά αναφέρθηκαν, την αντίληψη περί: ανθρώπινων αξιών, ανθρώπινων δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων. Βεβήλωσε ένα ιστορικό πρόσωπο, εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, τον Εθνικό της Ποιητή. Σπίλωσε την ιερότητα Ιδεών, Πατρίδας και Θεσμών. Προσέβαλε τη μνήμη νεκρού και βυσσοδόμησε – στην ουσία – σε βάρος της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Έδειξε αβίαστα πως περιφρονεί ασύστολα, αυτό που ο Έλληνας κατανόησε πρώτος από κάθε άλλο Λαό: ότι η «Ζωή» του κάθε/όποιου Ανθρώπου είναι Μία Μοναδική και σαφώς πιο Πολύτιμη από οτιδήποτε επί Γης (χρήμα, ακροαματικότητα, δημοσιότητα, φιλοδοξία, κ.α.).

Με τα αναφερθέντα:«… Δεν το λέω εγώ, ……Εγώ…. Περιγράφω…..», του δημοσιογράφουσυντελεστή της συγκεκριμένης εκπομπής, τα οποία και δεν αναιρούν βεβαίως τα προαναφερθέντα στο παρόν άρθρο, η υπόψη εκπομπή (ελληνικού τηλεοπτικού μέσου πανελλαδικής και όχι μόνο εμβέλειας) παρουσιάστηκε αγνοούσα πλήρως τα ιστορικά, πολιτιστικά και λαογραφικά δεδομένα / παραδόσεις του μικρού νησιού της Ζακύνθου, και κυρίως της Χώρας μας. Η ελληνική Πολιτεία, οι Πολίτες, οι Αρχές και οι Φορείς της Ζακύνθου, ας ενεργήσουν (κατά κρίση τους) για κάθε Νόμιμο Δικαίωμά τους, ως απόδοση ενός επιπλέον ελάχιστου φόρου τιμής, στο άξιο τέκνο της Ελλάδας και της νήσου. Η Ζάκυνθος, μαζί με όλα τα Επτάνησα, γιόρτασαν στο Ηρώδειο, κατά το πρόσφατο παρελθόν (04 Ιουλ 2014), την 150η Επέτειο της Ενσωμάτωσής τους με τη Μητέρα Ελλάδα. Δύο περίπου μήνες αργότερα, κάποιοι «αποκεφάλισαν» τον Εθνικό μας Ποιητή (την προτομή του, εντός του Εθνικού Κήπου).

Τώρα, ο Διονύσιος Σολωμός «αποκεφαλίστηκε», για μία ακόμα φορά, και «τηλεοπτικά». Δεν ενοχλείται ο Μεγάλος Ποιητής και Δημιουργός με αυτά τα «μικρά». Ως γνωστόν, πικράθηκε πολύ σε όλη του τη ζωή, αλλά σήμερα υποφέρει . Όχι βέβαια από τους προαναφερθέντες «αποκεφαλισμούς», οι οποίοι και του προσδίδουν επιπλέον αξία, δόξα και τιμή. Υποφέρει γιατί, όλοι εμείς οι Νέο-Έλληνες, τον έχουμε «αποκεφαλίσει» από πολύ καιρό πριν, με τις ενέργειες και την ανοχή μας, οι οποίες και έφεραν την Ελλάδα σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση της «Αποικίας Χρέους ». Ο «αποκεφαλισμός» της προτομής του στον Εθνικό Κήπο, ανεξάρτητα από το τυχόν αντίστοιχο: «…… Δεν το αποφάσισαν αυτοί, ……..… Αυτοί … Εξετέλεσαν…», έφερε αυτόματα στο νου, όσων πληροφορήθηκαν το συγκεκριμένο γεγονός από τον ημερήσιο τύπο, τους στίχους εκείνης της στροφής, του εννοιολογικά και νοησιαρχικά αξεπέραστου ποιήματος « Ύμνος στην Ελευθερία» (οι πρώτες 2κατ΄άλλους 24στροφές του, αποτελούν και τον Εθνικό μας Ύμνο), στην οποία αναφέρεται:«Μην ειπούν ……… αληθινά: Εάν …….. αναμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά .» {Ο Άνθρωπος πεθαίνει, ο ΠοιητήςΔημιουργός πεθαίνει, το Δημιούργημά του όμως παραμένει Αθάνατο!}

Για την Αξία του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του Έργου του, έχουν μιλήσει άλλοι, πολύ μεγάλα επιστημονικά αναστήματα, καθώς και πνεύματα «Παιδείας» ασυγκρίτως μεγαλύτερης, από την όποια παιδεία και αγωγή έχει ένας απλός άνθρωπος . Θα αναφέρουμε μόνο, ότι ο Διονύσιος Σολωμός είναι ένας από τους Γενάρχες Εθνικών Πεπρωμένων του Ελληνισμού και διέσωσε – κυριολεκτικά – με το Έργο του, την Ελληνική (και όχι την ……. ιταλική) Επανάσταση! Τι κι αν σπούδασε από μικρό παιδί στην Ιταλία. Τι κι αν έμαθε αρκετά αργότερα να ομιλεί και να γράφει την ελληνική γλώσσα (την οποία μερικοί δεν ομιλούμε – ούτε γράφουμε ευχερώς, ακόμα και σήμερα ). Έμεινε ανεξίτηλα στην Ελληνική Γραμματολογία, ως ο επικεφαλής δημιουργός της Επτανησιακής Σχολής στην, παγκοσμίως και διαχρονικά αναγνωρισμένη, ελληνική ποίηση.

Ο Σολωμός κάλεσε το σκλαβωμένο Έλληνα (και όχι τον …. Ιταλό) σε υπέρβαση, και του έδωσε αξία-νόημα στη ζωή και αυτοσεβασμό. Αποτελεί και αναγνωρίζεται δικαιωματικά, ως αυτός που θεμελίωσε στους Έλληνες και εμπέδωσε στους Ξένους την Ιδέα, ότι: η Ελλάδα χωρίς την Ελευθερία και η Ελευθερία χωρίς την Ελλάδα, είναι δύο έννοιες, που αδυνατούν από μόνες τους η μία χωρίς την άλλη ξεχωριστά, να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους (με την ευκαιρία, ας το έχουν αυτό υπόψη τους ορισμένοι «εταίροι» και «γείτονες» μας).

Γενικότερα (επάνω και πέρα από τη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή και την παρουσίασή της), είναι εμφανές ότι το «σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής » στην «τραυματισμένη» σήμερα Ελλάδα, παράλληλα με την αφόρητη πίεση της «επιτροπείας» των «εταίρων και δανειστών μας», επιδιώκει μεθοδικά, μέσω του εθνομηδενισμού, να σπάσει τον άρρηκτοαρραγήαδιάσπαστοσύμφυτο δεσμό των Ελλήνων Πολιτών με τις έννοιες «Πατρίδα» και «Πολιτεία». Μια καθοριστική απάντηση βέβαια, την έλαβε το «σύστημα» αυτό, με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για το απαράδεκτο – μέχρι σήμεραελληνικό «τηλεοπτικό τοπίο». Η επιδίωξη αυτή του προαναφερθέντος «συστήματος», που έχει ως σκοπό τη « λευκή / κενή » μνήμη κάθε «σκεπτόμενου» και μάλιστα «δημοκρατικά σκεπτόμενου» ανθρώπου και «ενεργού» Πολίτη, κάτι το οποίο γίνεται για ευνόητους φυσικά λόγους, αποδεικνύει διαρκώς ότι αρκετές (ξένες και υπό ελληνική «μηλωτή») «Κερδοφόρες Μεγάλο-Επιχειρήσεις», αποτελούν τη χωματερή, μέσα στην οποία επιδιώκεται να ταφούν Πολιτισμοί, ώστε τελικά να οδηγηθούμε εμείς οι Πολίτες, σε μια «Οργουελική Κοινωνία».

Συμπερασματικά: Παιδείας Καρπός Μέγιστος η Ελευθερία! {με άλλα λόγια, υπάρχουν σοβαρές και ανεκπλήρωτες μέχρι τώραεπιβαλλόμενες και απορρέουσες υποχρεώσεις της σημερινής Κυβέρνησης, με βασικό πυλώνα το τρίπτυχο: Κοινωνία – Παιδεία – Νεολαία, αυτής της Χώρας.}

Ως επωδός όσων προαναφέρθηκαν, ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα, από έργο ενός «συναδέλφου» των όποιων δημιουργών συντελεστών της εκπομπής του τίτλου του παρόντος άρθρου. Ενός δημοσιογράφου δημιουργού, που δεν ανέφερε ποτέ:«….…..Δεν το λέω εγώ, ……Εγώ…… Περιγράφω……», αλλά ερευνούσε τα πάντα (τότε ! … και χωρίς διαδίκτυο, κλπ), μέχρι και στη ….. βιβλιοθήκη του Βατικανού, προτού γράψει/αναφέρει κάτι. Με άλλα λόγια, ενός δημοσιογράφου, συγγραφέα και δημιουργού με «γερά νεφρά», στην εποχή του οποίου, δημοσιογράφοι κορυφές θεωρούσαν ως ιερό / άβατο το γραφείο του, στην εφημερίδα που εργαζόταν. Γράφει, πριν μισό περίπου αιώνα: << ………….. Συμφέροντα λοιπόν είναι όλα. Με τη διαφορά ότι ανάμεσα στο συμφέρον και στην ειλικρίνεια δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση. Εμείς ξέρουμε καλά ποια είναι τα αίτια της αγγλικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Όμως, όταν αυτά τα αίτια μπαίνουν να διαστρέψουν τα γεγονότα, να κάνουνε κίβδηλη την ιστορία του τόπου μας, να εκμηδενίσουνε την πίστη μας, τα ιδανικά μας, τα είδωλα μας, τότε έχουμε την υποχρέωση να αμυνθούμε. Η ιστορία που γράφω είναι «απόλυτα αληθινή», άσχετο αν γράφεται με τρόπο λίγο σατυρικό και λίγο ειρωνικό. Δε θα έχει όμως τίποτα το ψεύτικο και τίποτα το σκαρωμένο. Τη γράφω σαν ένα είδος……. αντεπιθέσεως στον άδικο πόλεμο που μας έχει κηρύξει, και που έφθασε ως το σημείο να συκοφαντεί και τους ήρωες του ΄21 . Και το όπλο μου που χρησιμοποιώ είναι το πιο ισχυρό της Γης : η πένα . >> {« Ιστορία της Αγγλίας », του αείμνηστου Νίκου Τσιφόρου. Από την Ειδική έκδοση για τη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». }

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: