Αρθρογραφία Μελών

Ιταλικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς θεσμοποίηση μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων;

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Αίσθηση προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, υπεύθυνο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Santro Gozi με τις οποίες έθεσε, ευθέως, θέμα άμεσης ανάγκης μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ενωση άλλως, όπως τόνισε, η Ευρώπη θα διαλυθεί! Μάλιστα, ο Ιταλός προσδιόρισε και χρονικό ορίζοντα των πρωτοβουλιών για τις μεταρρυθμίσεις, τον επόμενο χρόνο ο οποίος συμπίπτει με τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης ληξιαρχική πράξη, ως γνωστό, της δημιουργίας της Ευρώπης των Έξι.

Με στόχο τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Gozi προανήγγειλε σειρά επαφών με τις άλλες κοινοτικές χώρες αρχίζοντας μες τις χώρες που διαδοχικά θα αναλάβουν την Προεδρεία της Ε.Ε (Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβακία). Στη συνέντευξη του στην έγκυρη εφημερίδα LA REPUBLICA, δήλωσε ότι εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, με μία ευρωζώνη με μεγάλες λειτουργικές δυσκολίες και τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ να καρκινοβατεί, διαγράφονται σοβαροί κίνδυνοι διάλυσης της Ε.Ε με κίνδυνο να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ο λαϊκισμός.

Σίγουρα οι διαπιστώσεις και οι ανησυχίες που εκφράζει ο ιταλός Υφυπουργός, δεν είναι οι μόνες και δεν απέχουν πολύ από τη πραγματικότητα. Σε ποιόν αρέσει άραγε η παρούσα Ε.Ενωση που έχει από ετών απολέσει πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά της και τελεί υπό τη απόλυτη ηγεμονία του Βερολίνου, ανίκανη να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση όπως και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό το οποίο έχει αναχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα ευρωπαϊκά προβλήματα μετά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου πολέμου; Πώς εννοεί ο κ. Γκότσι τις μεταρρυθμίσεις;

Αναχωρώντας από τη διαπίστωση ότι όχι όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ενωσης επιθυμούν να πορευθούν με τον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο χρόνο, μιλάει για μία Ευρώπη που θα λειτουργεί σε δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος ο ευρύτερος θα συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες-μέλη εντός μιας μεγάλης ελεύθερης οικονομικής αγοράς στη βάση των τεσσάρων θεμελιωδών αρχών της Ένωσης –συμπεριλαμβανομένης της ελευθεροεπικοινωνίας – και ο δεύτερος κύκλος τις χώρες της Ευρωζώνης αφού όμως η τελευταία (Ευρωζώνη) τροποποιηθεί και εμβανθυνθούν οι κανόνες λειτουργίας της.

Υπογραμμίζει την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωζώνης με τον μελλοντικό Κοινοτικό Υπουργό Οικονομικών να εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που να ασκεί και ελεγκτικά καθήκοντα του έργου του. Ασφαλώς, οι θέσεις-προτάσεις του Ιταλού Υφυπουργού δεν είναι καινοφανείς. Ούτε, ασφαλώς, οι διαπιστώσεις του ότι αν η Ε.Ε δεν προβεί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει με διάλυση με ορατό τον κίνδυνο να επικρατήσει ο λαϊκισμός με πλέον ζοφερό σενάριο να επανακάμψουν δυνάμεις πού εκφράζουν τον ολοκληρωτισμό.

Ποιούς άλλωστε ικανοποιεί η σημερινή Ευρώπη στην οποία καταπατούνται βασικές αρχές όπως η δημοκρατική νομιμότητα, η κοινοτική αλληλεγγύη κα ενώ ντε φάκτο τελεί υπό την ηγεμονία και κυριαρχία του Βερολίνου; Τελευταίως πληθαίνουν οι φραστικές επιθέσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ρέντσι, κατά του Βερολίνου για την επιβολή λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού. Εσχάτως κατηγόρησε την κα Μέρκελ ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις προς την Άγκυρα αλλά σε βάρος άλλων.

Θα ήταν αφελές να αποδοθούν οι ιταλικές ανησυχίες μόνο στο χρέος και την ευθύνη προς την. Ε.Ενωση ως ιδρύτριας χώρας-μέλους και σε σεβασμό στη μνήμη του Αλτιέρο Σπινέλι μεγάλου ιταλού οραματιστή για μία πλήρη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ρώμη έχει και αποκλειστικά δικούς της εθνικούς λόγους να ανησυχεί και να επιζητεί την αλλαγή του σημερινού STATUS λειτουργίας της Ένωσης.

Ο πρώτος λόγος ανάγεται στον ασφυκτικό έλεγχο που πιστεύει ότι ασκείται από την Ε.Κ.Τ επί των Ιταλικών Τραπεζών όπως και από την Ε.Επιτροπή στα δημοσιονομικά θέματα. Ο κ. Ρέντσι απηύθυνε βαριές κατηγορίες κατά του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ τις οποίες ο τελευταίος τις ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο.

Ιδιαίτερη ενοχλημένη εμφανίζεται η Ιταλία και για την εγκατάλειψη της κατασκευής του νοτίου αγωγού που αφορούσε στη μεταφορά φ/α προς την Ευρώπη και προώθηση στη θέση του, του North Stream N2 που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και μέσω της Βαλτικής, θα καταλήγει απευθείας στη Γερμανία.

Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ε.Επιτροπής Romano Prodi, σε άρθρο του Κυριακή 17 /1 στην έγκυρη εφημερίδα της ιταλικής Πρωτεύουσας IL MESSAGGERO, εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αγωγός αυτός θα είναι βλαπτικός για τα ιταλικά συμφέροντα όπως και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επί πλέον, ότι με τη κατασκευή του απομονώνεται το πολιτικό πρόβλημα της Ουκρανίας στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε μεγάλως το Βερολίνο που πρωταγωνιστούσε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Προσφυγικό, Ενεργειακό, κυριαρχία της Γερμανίας στην Ε.Ενωση –εγκατάλειψη βασικών αξιών και αρχών της Ένωσης, εκτιμάται ότι είναι το τετράπτυχο που ωθούν τη Ρώμη να επιζητεί μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο STATUS QUO της Ε.Ε και είναι πολύ δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί τους.

Στις 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά. Τα ευρωπαϊκά θέματα, αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: