ΜΜΕ

Νίκος Τόσκας: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες

Ν ΤΟΣΚΑΣΗ Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά ελάχιστα.

Ακόμη, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισεκ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε ότι η κρίση των προσφύγων δεν πρέπει να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

«Μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και η ΕΕ, οι ροές των προσφύγων δεν μειώθηκαν σημαντικά. Μόνον εν μέρει. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται. Αυτές τις ημέρες, παρά τον κακό, ψυχρό καιρό, υποδεχόμαστε περίπου 2.800 – 3.000 ανθρώπους σε όλα τα ελληνικά νησιά καθημερινά», δήλωσε ο κ. Τόσκας.

Και πρόσθεσε: «Εάν ο πόλεμος στη Συρία δεν σταματήσει και τα οξύτατα προβλήματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν συνεχιστούν, αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις ροές που είχαμε τους περασμένους μήνες. Δεν γνωρίζω εάν θα είναι άλλο ένα εκατομμύριο, αλλά σίγουρα 800.000 ή περισσότεροι. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει καμιά αύξηση. Είναι 90.000 τον μήνα, επομένως… Ο αριθμός συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στις «ευαίσθητες» περιοχές.

Οι τουρκικές αρχές δεν πράττουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται ή να μειώσουν τις ροές, παρά τη συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό είναι προφανές από τους αριθμούς που σας έδωσα. Μιλώ μόνο για τα γεγονότα. Δεν έκαναν αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν. Δεν προσπάθησαν ιδιαίτερα να μειώσουν τις ροές… Και σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση, δέχθηκαν πίσω μόλις 43 μετανάστες».

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ελέγξει τα σύνορά της, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Η πηγή του προβλήματος που έχει ενσκήψει με τα πλαστά έγγραφα δεν βρίσκεται εδώ. Τα αποκτούν στη Συρία και στην Τουρκία. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν υφίσταται καμιά δυνατότητα να ελεγχθούν πλήρως τόσο μεγάλες ροές. Επιτρέψτε μου να μιλήσω βάσει της εμπειρίας μου στις ένοπλες δυνάμεις: Πώς μπορείς να κλείσεις τα σύνορα; Είναι αδύνατον. Σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα είναι τα σύνορα της βόρειας Ελλάδας με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και έχουμε θαλάσσια σύνορα μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων με την Τουρκία. Και το ίδιο ισχύει στα σύνορα Ιταλίας και βόρειας Αφρικής και Ισπανίας και βόρειας Αφρικής. Πώς θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να κλείσει τα σύνορα; Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ (FRONTEX). Προκειμένου να υποστηριχθεί η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αλλά έχω μια είδηση να σας πω: Τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουμε τα έγγραφα που τους χορηγούμε και θα είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιγραφή και παραχάραξή τους. Θα είναι ασφαλέστερα και ευκολότερο να ελεγχθούν».

Για το θέμα της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε: «Πρώτα απ’ όλα, η κρίση των προσφύγων δεν θα έπρεπε να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Απαντήσαμε στις γαλλικές αρχές μέσα σε μία ώρα αφού το ζήτησαν και μας ευχαρίστησαν για αυτό. Κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε. Αλλά το να ελέγχονται όλα τα έγγραφα και τα διαβατήρια των προσφύγων είναι αδύνατον με αυτές τις ροές. Δεν είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να το επιτύχει. Στέλνουμε μηχανήματα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, βελτιώνουμε την κατάσταση στο σύνολό της».

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: