ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: Στενότερη συνεργασία με την Κροατία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη συνάντηση των τεσσάρων βαλκανικών χωρών, στο περιθώριο του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε για πρώτη φορά μια συνάντηση οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που είναι κράτη-μέλη της ΕΕ -δηλαδή η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα- για να ξεκινήσουμε μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένα αυτή η συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη, ενώ όπως είπε, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στις 5 και 6 του Φλεβάρη στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε ακόμη μια νέα προσπάθεια: τη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία θα συνεχίσει με μια συνάντηση των Γενικών Γραμματέων στην Κύπρο σε μια εβδομάδα για να προετοιμάσει μια κανονική πολιτική συνάντηση και μετά μια συνάντηση Κορυφής. Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει αίτημα και από τη μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διαμόρφωση μιας ανάλογης τριμερούς και η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ υπάρχει και αίτημα από το Λίβανο που δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα.

«Άρα έχουμε διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμόρφωση εντός της ΕΕ μιας μορφής ιδιαίτερης βαλκανικής συνεργασίας. Νομίζω ότι είναι δύο σπουδαία βήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: