Αρθρογραφία Μελών

Nobless oblige ή η ευγένεια υποχρεώνει. Η αρνητική περίπτωση του Τσέχου Προέδρου

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Η γνωστή παραπάνω γαλλική ρήση, χρησιμοποιείται όταν θέλουν να υπογραμμισθεί ότι από έναν ανώτερο άνθρωπο αναμένεται ανάλογη συμπεριφορά. Προφανώς ο Τσέχος Πρόεδρος θα την αγνοεί. Ίσως να αγνοεί και την ουσία του υψηλού αξιώματος του που του επιβάλλει να σέβεται τις άλλες κοινοτικές χώρες αλλά και τον ίδιο το λαό του ο οποίος στην ευρωπαϊκή ιστορία διαγράφει ένα φιλειρηνικό βίο και έχει αναδείξει σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης.

Πρόσφατα ο κ. Μίλος Ζέμαν θέλοντας, ίσως, να δώσει έμφαση στις επιτυχίες της χώρας μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη, την συνδύασε, σκωπτικά, με την έξοδο της Ελλάδας από αυτήν.

Ο Τσέχος Πρόεδρος όπως και άλλοι πολιτικοί ηγέτες από νεόκοπες κοινοτικές χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Σλοβακία, Εστονία κα), συχνά στρέφονται κατά της Ελλάδας την οποία επικρίνουν ότι δεν προσπαθεί και ούτε μπορεί να διαφυλάσσει το νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ενωσης.

Τι κρίμα για τους ηγέτες αυτών των χωρών που δεν μπορούν να μπουν συρματοπλέγματα στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου όπως πολλές από τις χώρες τους κάνουν στα δικά τους χερσαία σύνορα ή απωθούν τους δυστυχείς πρόσφυγες εκείθεν των συνόρων ανεξάρτητα αν η ζέστη ή το κρύο, σκοτώνουν τα μικρά παιδιά και τα ευπαθή άτομα.

Η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και αφού, επανειλημμένα διαβήματα δεν άλλαξαν τη συμπεριφορά του Τσέχου Προέδρου, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον Έλληνα Πρέσβη στη Πράγα κ. Παναγιώτη Σαρρή «για διαβουλεύσεις» που στη διπλωματική πρακτική, ισοδυναμεί με ένταση στις διμερείς σχέσεις ή έκφραση δυσαρέσκειας έναντι της άλλης χώρας.

Η Πράγα δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών προς τον Έλληνα ομόλογό του, απολογήθηκε για όσα απαξιωτικά σε βάρος της χώρας μας είχαν λεχθεί από τον Πρόεδρό τους ενώ πολλά τσέχικα ΜΜΕ, του αποδίδουν ότι συχνά τελεί σε κατάσταση ευθυμίας και ιλαρότητας.

Ανεξάρτητα πάντως της ανοίκειας συμπεριφοράς του Τσέχου Προέδρου αλλά και άλλων πολιτικών ηγετών νεόκοπων κοινοτικών χωρών της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης -που σωστά μεν αλλά βεβιασμένα εντάχθηκαν στην Ε.Ενωση- η ουσία είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αμυντική θέση λόγω της οικονομικό-κοινωνικής κρίσης η οποία μαστίζει τον ελληνικό λαό από εξαετίας και πλέον.

Η εξωτερική πολιτική και η εικόνα προς τα έξω έχουν, μοιραίως, τρωθεί. Όμως δεν φταίει μόνο η κρίση και τα εξωγενή αίτια. Συμβάλλουν και οι εσωτερικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Άλλωστε μας το υπενθύμισε ο ορθολογιστής, ψυχρός Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε. «Ότι είμαστε ένας μεγάλος λαός αλλά Κράτος δεν έχουμε». Για αυτές και άλλες απαξιωτικές, κατά καιρούς δηλώσεις του, σίγουρα δεν εκλήθη-ευτυχώς- στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Πρέσβης μας στο Βερολίνο.

Σε πρόσφατη παρουσία του βιβλίου του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχείρησε, ανεπιτυχώς, ο επί σειρά ετών Υπουργός Γεράσιμος Αρσένης-ένας εκ των πλέον συνετών και ευγενέστερων πολιτικών ανδρών που έχει αναδείξει η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν-δίνει έμφαση στην αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να δεχθεί μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν η ανάγκη για αλλαγές, είναι καταφανής. Αδυναμία διαλόγου και επικοινωνίας σε όλα τα στρώματα και ασφαλώς και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται και με τη παρούσα κυβέρνηση. Ελάχιστες, μέχρι στιγμής, οι μεταρρυθμίσεις σε Υπουργεία και καίριες υπηρεσίες. Πολλοί Υπουργοί λειτουργούν και συμπεριφέρονται όπως ο Λουδοβίκος ο ΙΔ «L Etat c est moi – Το κράτος είμαι εγώ». Οι Σύμβουλοι των Υπουργών αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό, με πολλούς να είναι άσχετοι με το γνωστικό τους αντικείμενο. Υπουργεία που δεν έχουν σχέση με τη καθημερινότητα του πολίτη, δεν εξαιρούνται του κανόνα.

Η στήλη αυτή ασχολείται, σχεδόν αποκλειστικά, με θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ενδιαφέροντος. Και έτσι θα συνεχίσει. Συμπερασματικά και σε ότι αφορά τις κριτικές που δέχεται η Ελλάδα από διάφορες βόρειο-ανατολικές κοινοτικές χώρες που καλλίτερα θα ήταν να φροντίζουν τα του οίκου των, να απαντάμε στους επικριτές με αξιοπρέπεια και τεκμηριωμένα. Ιδίως στα διεθνή fora. Για δε τους υβριστές, μία Ηπειρωτική παροιμία «ότι δεν φτάνει που μας ψόφησε το μουλάρι τώρα μας ενοχλούν και οι μύγες», περιέχει πολύ σοφία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: