Αρθρογραφία Μελών

Μία μικρή αποτίμηση της εξωτερικής μας πολιτικής για το χρόνο που φεύγει. Οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, άξιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

Του Χ.Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ετ.

Αν αποτελεί, σχεδόν, αξίωμα ότι για την άσκηση επιτυχούς Εξωτερικής Πολιτικής απαιτείται και ισχυρή οικονομία και πειστική αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων Δυνάμεων- κάτι που τουλάχιστον ως προς το πρώτο, δεν ισχύει για την Ελλάδα-τότε η εξωτερική μας πολιτική για το χρόνο που φεύγει, πρέπει να βαθμολογηθεί με καλό βαθμό. Η ελληνική διπλωματία με εκφραστή τον Πρωθυπουργό και ασφαλώς τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών κ.Νίκο Κοτζιά, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν θετικές προϋποθέσεις προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ελληνικές θέσεις σε ένα από τα σοβαρότερα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Τα δύο αυτά θέματα δεν συνιστούν απλά πολιτικο-κοινωνικά προβλήματα που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Πρωτεύουσας. Ιδιαίτερα για τους πρώτους που με τη συμπεριφορά και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν έναντι των προσφύγων- σε αντίθεση με πληθυσμούς άλλων χωρών πού τους προπηλάκιζαν, έστηναν συρματοπλέγματα ή τους απωθούσαν εκείθεν των συνόρων – θα άξιζε, νομίζω, να τους απονεμηθεί συλλογικά ή στους Δημοτικούς φορείς, το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Ας ριφθεί ως ιδέα ή πρόταση.

Ως μαρτυρία, τα εύσημα του Υπάτου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες των Η.Εθνών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ , Κέρι. Σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική διπλωματία επέμεινε στην αναγωγή του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό και όχι απλά περιφερειακό ή διμερές πρόβλημα. Παρά τα διάφορα τεχνάσματα της γερμανικής διπλωματίας – συνεπικουρούμενης από την Ε.Επιτροπή- η Ελλάδα δεν έπεσε σε διάφορες παγίδες η αντιμετώπιση του Προσφυγικού, να θεωρηθεί ως διμερές ελληνοτουρκικό θέμα. Όμως οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Και εκφράζονται με τη πρόσφατη πρόταση της Ε.Επιτροπής για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνοριακού στρατού σε αντικατάσταση της FRONTEX, με αρμοδιότητες που να επιβάλλονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ενδεχομένως η πρόταση η οποία θα επανεξεταστεί από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να περιέχει και θετικές ιδέες. Όμως τέτοιες ιδέες και αποφάσεις, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών, δεν παίρνονται στο πόδι. Από ελληνικής πλευράς απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και επαγρύπνηση σε ότι προβάλλεται επίσημα και όσα συζητούνται στο παρασκήνιο.

Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό επιδρά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Κυβέρνηση από της αναλήψεως της διακυβέρνησης της χώρας τον Ιανουάριο 2015, έδωσε μεγάλη προσοχή στις σχέσεις με τη Τουρκία. Πραγματοποιήθηκαν, εκατέρωθεν, υψηλού επιπέδου επισκέψεις με αποκορύφωμα τη βεβιασμένη ή και πρόωρη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα λίγες μόνο μέρες μετά τη θριαμβευτική εκλογική νίκη του κόμματος του Τούρκου Προέδρου.

Ήδη έχει αναγγελθεί και προγραμματισθεί η τέταρτη κατά σειρά σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τη προσεχή Άνοιξη. Οι διαφορές με τη Τουρκία παραμένουν. Το θετικό για τη παρούσα Κυβέρνηση είναι ότι επί των ημερών της και μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί όξυνση ή οπισθοδρόμηση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσέγγισε τις σχέσεις με την Άγκυρα με πολιτικό ρεαλισμό και στο πνεύμα της αριστερής ιδεολογίας ότι οι λαοί μπορεί να βρούνε μεταξύ τους όταν συνομιλούν απευθείας.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα απέφυγε να πάρει δημοσίως θέση στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τη Τουρκία. Από στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού επιχειρήθηκε ένας συσχετισμός με τις τουρκικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου στο Αιγαίο. Στο Κυπριακό η κυβέρνηση ακολούθησε τη πεπατημένη. Δηλαδή ότι οι πρωτοβουλίες ανήκουν στη Λευκωσία και η Αθήνα υποστηρίζει. Αυτή η θέση είναι δοκιμασμένη και έωλη. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Κυπριακός λαός χωρίς τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας δεν μπορεί να αντέξει τις τουρκικές και διεθνείς πιέσεις. Ήδη υψώνονται πολλές φωνές που επισείουν το κίνδυνο ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες οδηγούν σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνδιοίκηση με τους τουρκοκυπρίους.

Η Αθήνα,αν οι φόβοι αυτοί επαληθευθούν, θα φέρει τις ευθύνες της. Στα θετικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγράφονται οι πολυμερείς τριγωνικές συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με στόχο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές τους που προϋποθέτει την οριοθέτηση των μεταξύ των ΑΟΖ.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τα Σκόπια που επικεντρώνονται κυρίως στην εύρεση λύσης για την ονομασία της χώρας, κοινώς αποδεκτής, δεν σημειώθηκε εμφανής πρόοδος. Συνεχώς διέρρεαν πληροφορίες για κάποια κινητικότητα που στη συνέχεια διαψεύδονταν. Η επίσκεψη στην Αθήνα του Σκοπιανού ΥΠΕΞ δεν αποκάλυψε αλλαγή στην αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξαρθεί η στάση του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος θαρραλέα και υπεύθυνα, υπενθύμισε ότι τα Σκόπια για την ονομασία της χώρας, πρέπει να αρύονται από την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά και όχι να σφετερίζονται εκείνες άλλων χωρών.

Μία τελευταία επισήμανση αφορά στη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης δηλαδή την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με τους βαλκάνιους γείτονές μας. Στο τομέα αυτό η κυβέρνηση δε ν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες επιτυχίες. Ορθώς απορρίπτει την έννοια της διείσδυσης στα Βαλκάνια που υποδηλώνει καπιταλιστικές αντιλήψεις. Αποτελεί όμως γεγονός ότι η Ελλάδα από καιρού έχει απολέσει το πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Στο χρόνο που πέρασε ελάχιστες ήταν οι πολιτικές επαφές με τους Βαλκάνιους γείτονες μας Ένα έλλειμμα που δεν περνάει απαρατήρητο.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: