ΜΜΕ

Δηλώσεις ΥΠΕΞ N. Κοτζιά μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα στις Βρυξέλλες, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στην ΕΡΤ:

-Κύριε Υπουργέ, με τη σημερινή διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Τουρκίας ανοίγει ουσιαστικά ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχει ανοίξει από καιρό, εδώ και δεκαετίες θα έλεγα. Σήμερα ανοίγει μια συζήτηση για τα νέα κεφάλαια. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε στις συμφωνίες της 29ης Νοεμβρίου και είναι καιρός να ανταποκριθεί, από εδώ και πέρα, η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό σήμερα είναι ότι ανοίγει η διαδικασία για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Είναι μια διαδικασία για την οποία αγωνιστήκαμε πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό, κατ’ εξαίρεση, ενώ δε συνηθίζεται, θα προσέλθω ως Υπουργός στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, να την παρακολουθήσω και να τη χαιρετίσω».

-Σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Τουρκία έγινε συζήτηση για το με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιτήρηση αυτής της συμφωνίας;

«Όχι. Σήμερα είχαμε ένα γεύμα με την Τουρκία και αυτό που συζητήσαμε ήταν για τις ευρωπαϊκές, τις τουρκικές και άλλες απόψεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ, τη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή».

-Εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόταση που κάνει ο κ. Timmermans για μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή…

«Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν, εσπευσμένα, να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο, στα πλαίσια των Συνθηκών. Έχουμε πει ότι, ασφαλώς, μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με τα άρθρα 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσουν τα κυρίαρχα συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς τους και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών».

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: