Αρθρογραφία Μελών

Οι ακροβατικές υστεροβουλίες του κ. Ζάν Κλοντ Γιουνκέρ

Του Χρήστου θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Οι ασπασμοί και εναγκαλισμοί του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζάν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τις συναντήσεις τους, μοιάζουν με το φιλί του Ιούδα. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι πρόσφατες δηλώσεις του- που όχι συμπτωματικά έγιναν επί γερμανικού εδάφους- με τις οποίες επέρριψε ευθύνες για το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη στην Ελλάδα επειδή, όπως είπε, δεν συνεργάζεται με τη Τουρκία για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Ο συμπαθής κατά τα άλλα πρώην Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να έχει και δίκιο αν οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες προσθαλασσώνονταν στο ανατολικό Αιγαίο με ελικόπτερα ή πέφτανε με αλεξίπτωτα και δεν διέρχονταν καθόλου από το τουρκικό έδαφος και από εκεί, με τη βοήθεια των τούρκων δουλεμπόρων, δεν προωθούνταν στα απέναντι ελληνικά νησιά.

Προ ημερών πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αποβίβασε εκατοντάδες πρόσφυγες στην Μυτιλήνη. Ασφαλώς, δεν σαλπάρισε από κάποιο απόμακρο τουρκικό όρμο ή από κάποια ερημική τουρκική ακτή. Ο κ. Γιουνκέρ είναι βέβαιο ότι θα έχει ακούσει από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν στέργει να συνεργασθεί με τη Τουρκία για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο οι οποίες θα ήταν αυτονόητες αν η Άγκυρα μονίμως και σταθερά δεν αμφισβητούσε τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα όπως προβλέπονται από το διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή πρακτική.

Πολύ πιθανό ο κ. Γιουνκέρ να θυμάται, επίσης, ότι ήταν η Τουρκία του Μπουλέτ Ετσεβίτ που υπαναχώρησε από τη συμφωνία Κ.Καραμανλή-Ντεμιρέλ για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.

Με νεώτερες δηλώσεις ο Πρόεδρος τη Ε.Επιτροπής προσπάθησε να διορθώσει τις αρχικές του θέσεις. Όμως οι εντυπώσεις μένουν. Και οι συκοφαντίες όταν επαναλαμβάνονται, στο τέλος κάτι μένει από αυτές. Ο συμπατριώτης του Υπουργός Εξωτερικών, ήταν πιο ειλικρινής λέγοντας μια μεγάλη αλήθεια. Ότι το προσφυγικό κινδυνεύει να διαλύσει την Ε. Ένωση. Και ο ευρωπαίος πολίτης διερωτάται. Αν η Ε. Ένωση δεν αντέχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, τότε σε τι αντέχει;

Η Ε.Ε έχει χτισθεί επάνω σε σαθρά θεμέλια που αν δεν ενισχυθούν, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει το βάρος της ύπαρξης της. Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και τούτο επειδή θα συμπαρέσυρε στη πτώση της και το γερμανικό Imperium και των βορείων δορυφόρων της που το στηρίζουν.

Η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει με πάθος τις αρχές της. Εκπλήττει το γεγονός ότι σε καμία Σύνοδο κορυφής για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, δεν γίνεται έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Συρία πηγή όλων των δεινών για τους λαούς και τις χώρες της Μ.Ανατολής. Ουδεμία, επίσης, ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καταγράφεται προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτή η παράλειψη ενισχύει την υποψία ότι η Ευρώπη δεν επιθυμεί να εναντιωθεί στη πολιτική των ΗΠΑ για τη περιοχή.

Η Ελλάδα μία χώρα που θίγεται άμεσα από το προσφυγικό αδυνατεί, για πολλούς και σοβαρούς λόγους, να παίξει ενεργότερο ρόλο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν την Ελλάδα σαν μία χώρα ανάχωμα (Buffer zone).

Η ελληνική Διπλωματία γνωρίζει καλά και τις παγίδες που κρύβει η παρακίνηση ισχυρών διεθνών παραγόντων για ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής η οποία τοποθετείται προς το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου Νοεμβρίου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργό έχει σαφώς διαχωρίσει την ελληνοτουρκική συνεργασία για αντιμετώπιση του προσφυγικού από τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο που υποκρύπτουν άλλες επιδιώξεις .

Πολύ περίεργες μπορεί να χαρακτηρισθούν και οι υπαινιγμοί της γερμανίδας Καγκελαρίου ότι αν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν συνεργασθούν και οι βαλκανικές χώρες, τότε διαγράφεται κίνδυνος για αναζωπύρωση των βαλκανικών ερίδων και συγκρούσεων του παρελθόντος. Τα λόγια της κας Μέρκελ ακούγονται περισσότερο ως απειλή παρά ως νουθεσία .

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Διπλωματική μας Υπηρεσία, διαθέτουν και πείρα και γνώση για να ερμηνεύσει αυτούς τους υπαινιγμούς. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού είναι πρωτίστως θέμα ευρωπαικό. Ούτε βαλκανικό ούτε ασφαλώς ελληνοτουρκικό.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: