Αρθρογραφία Μελών

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Μετακύλιση ευθυνών και Διεθνής υποκρισία. Φόβοι για εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα

Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατ’επίφασιν μίνι Σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ε.Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ προπομπού, συνήθως σχεδιασμών της Γερμανίας, ήταν επιβαλλόμενη. Γιατί αφορούσε στον άμεσο περίγυρό μας. Το μεγάλο μειονέκτημα ήταν ότι στη Σύνοδο δεν συμμετείχαν- προφανώς δεν προσκλήθηκαν- δύο χώρες κλειδιά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, Τουρκία και Ιταλία.

Ιδιαίτερα η πρώτη που βαρύνεται με κατηγορίες ότι δεν συνεργάζεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ενωσης. Πράγματι, μέγα μέρος των προσφύγων-μεταναστών καταφθάνουν στην Ευρώπη διερχόμενοι, σχεδόν ανενόχλητα, μέσω του τουρκικού εδάφους.

Υπό αυτό το πνεύμα η παρουσία της Ελλάδος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως βιαστική και πιθανό να μην έγινε η δέουσα εκτίμηση των συνεπειών της συμμετοχής στη Σύνοδο. Διαρροές στο γερμανικό τύπο το επιβεβαίωσαν. Σύμφωνα με αυτές θα προτεινότανε στην Ελλάδα η δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου φιλοξενίας για πενήντα χιλιάδες (50.000) πρόσφυγες-μετανάστες έναντι, προφανώς, οικονομικών και άλλων ανταλλαγμάτων.

Οι σκέψεις αυτές που τελικά δεν υποβλήθηκαν επισήμως, σχολιάστηκαν και από τον Αναπληρωτή Υπουργό για το Μεταναστευτικό κ. Ν. Μουζάλα ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα τέτοιο κέντρο θα ισοδυναμούσε με σύσταση Στρατοπέδου Συγκεντρώσεως που θα θύμιζε θλιβερά ιστορικά προηγούμενα. Ωστόσο, ο αρμόδιος Υπουργός επιβεβαίωσε τη δημιουργία τριών-τεσσάρων μικρότερων κέντρων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος για τη φιλοξενία 30 συν 20 χιλιάδων προσφύγων ένα εξ αυτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν σε αυτά οι πρόσφυγες-οικονομικοί μετανάστες;

Μήπως αναιρούνται στη πράξη οι αποφάσεις της εκτάκτου Συνόδου των Βρυξελλών για ανακατανομή στις χώρες-μέλη;. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε να επιβαρυνθεί η Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων για απροσδιόριστο αριθμό και χρόνο. Ήδη δια στόματος του Προέδρου της Επιτροπής προαναγγέλθηκαν, υπό διερευνητική προφανώς μορφή, και σχετικά ανταλλάγματα. Ο κ. Γιουνκέρ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων Δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητος, για εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη λόγω του προσφυγικού.

Ασφαλώς δεν στερείται σημασίας και ανάλογο γερμανικό δημοσίευμα για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Γενικά η επίσκεψη της κας Μέρκελ στη Τουρκία, η αυτοσχέδια μίνι Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, η μη πρόσκλησης και συμμετοχής σε αυτή δυο βασικών χωρών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, Τουρκίας και Ιταλίας όπως και οι σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ και Ντάισενμπλούμ που ακολούθησαν, δηλώνουν έλλειψη βούληση ς για αντιμετώπιση του θέματος, συλλογικά και αλληλέγγυα.

Κάθε χώρα-μέλος προσπαθεί να επιρρίψει το βάρος σε κάποιο η κάποια άλλα μέλη ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Και εδώ αποκαλύπτεται και ένας μεγάλος βαθμός υποκρισίας όλων των μερών. Ουδέποτε και σε καμία συνάντηση κορυφής τέθηκε θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών – όπως πολύ σωστά επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης – για το τερματισμό του πολέμου στη Συρία γενεσιουργό αιτία του προσφυγικού και του ξεριζώματος εκατομμυρίων οικογενειών από τις εστίες των.

Ούτε ποτέ εκλήθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν, έστω με τη μορφή απλού παρατηρητή, σε κάποια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για το Προσφυγικό από τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο της Ουάσιγκτον στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και Β.Αφρική. Άλλωστε πολλές κοινοτικές χώρες δεν συμμετείχαν στο Συνασπισμό των Προθύμων (Coalition of the willing) στην εμπλοκή της Δύσης στο Συριακό και όχι μόνο;

Αρχές Νοεμβρίου (4-5) αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος κορυφής στη Λα Βαλέττα Πρωτεύουσα της Μάλτας όπως έχει προαποφασισθεί στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η αντιμετώπιση κυρίως του Μεταναστευτικού από τη Βόρειο και Κεντρική Αφρική.

Η ελληνική Αντιπροσωπεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική και να επισημάνει ότι η αποτροπή χρησιμοποίησης των θαλασσίων οδών της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, να τους κατευθύνει ανατολικά χρησιμοποιώντας το τουρκικό έδαφος και εκείθεν στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Α ν αυτό συμβεί θα είναι και έμπρακτη επιβεβαίωση ότι στην Ε.Ενωση ο ένας ή οι ισχυρότεροι επιδιώκουν να επιρρίψουν τα βάρη σε άλλους. Ήδη ψιθυρίζεται ότι γίνονται νέες προτάσεις που βαίνουν πέραν όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: