ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: Πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας

Πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη έχει καταστεί η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας κατά το τελευταίο διήμερο, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς μετά από συνάντηση που είχε kotziasστο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ερωτηθείς ποια εικόνα αποκομίζει από την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση και τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφερόμενος στο διεθνή παράγοντα, είπε ότι κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, μερικοί άλλοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα η κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό το επαναλαμβάνει πάντα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέσει να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν πριν μερικούς μήνες έθεσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερε το Κυπριακό στο θεμέλιο του που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη μεγαλόνησο, πολλοί τον κοίταξαν παράξενα. “Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς, και βέβαια πριν από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία”, είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως πολλοί λένε ότι η Ελλάδα επαναλαμβάνει θέσεις αρχών στο Κυπριακό, αλλά είναι σε δυσμενή θέση η ίδια έχοντας να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι η οικονομική αδυναμία της χώρας του δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική σημασία και τη δυνατότητα, ικανότητα να ασκεί εξωτερική πολιτική. “Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας που είναι τα οικονομικά και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι”, τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση αν από επαφές του με ξένους αξιωματούχους έχει κάποια ένδειξη για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει την αίσθηση πως η Τουρκία λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει αλλάξει από τότε που διατύπωσε για πρώτη φορά τη θέση για τις εγγυήσεις.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: