Αρθρογραφία Μελών

Οι αποφάσεις της Συνόδου κορυφής της Ε. Ένωσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, θα κριθούν από την εφαρμογή τους

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Πολλοί θα ανακουφίστηκαν με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού που συνήλθε στις Βρυξέλλες στις 23 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τα μέτρα αυτά καθεαυτά, ευμενώς σχολιάστηκε και το γεγονός της σύγκλησης του Συνεδρίου με το σκεπτικό ότι επιτέλους το ακανθώδες αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο σε εθνικό όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Ακούγεται πράγματι πολύ ωραίο για να είναι, όπως λέει και η γνωστή ιταλική παροιμία, αληθινό. Και τούτο επειδή οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων όσο θετικές και αν είναι, στο τέλος κρίνονται από την εφαρμογή τους.

Να σημειωθεί και αυτό χωρίς τη παραμικρή διάθεση κριτικής, ότι η έκτακτη Σύνοδος προκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας-Γερμανίας μόλις το πρόβλημα άρχισε να τις εγγίζει ευθέως και όχι από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κ.ά. πού υφίστανται άμεσα τις συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ε. Ένωση λειτουργεί και κινείται από μηχανισμούς άτυπης διαβούλευσης των ισχυρών του κεντρικού πυρήνα.

Η περίπτωση της ανακατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε. Ενωσης, αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διατάξεις της απόφασης και τούτο παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας καθώς και της Πολωνίας η οποία όμως διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια.

Οι παραπάνω χώρες πρόβαλλαν ως αιτιολογικό των αντιρρήσεων τους την αδυναμία, να δεχθούν στις επικράτειες τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Η Ουγγαρία επικαλέσθηκε επί πλέον και την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης οι οποίες, υποστήριξε, απειλούνται από τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Ο θορυβώδης Ούγγρος Πρωθυπουργός φαίνεται ότι αγνοούσε ότι ούτε συμβατικά ούτε και πολιτικά η Ε. Ένωση αυτό-χαρακτηρίσθηκε ποτέ ως Χριστιανική Λέσχη.

Σημειώνεται και τούτο προς χάριν της ιστορίας, ότι παρά τις έντονες παρασκηνιακές ενέργειες του Βατικανού, κυρίως μέσω των καθολικών χωρών, δεν έγινε αποδεκτή ούτε απλή αναφορά στο προοίμιο της Συνταγματικής Συνθήκης στη χριστιανική παράδοση της Ευρώπης. Η Γαλλία και το Βέλγιο επέμειναν ότι οι θεμελιώδεις αρχές της Ε. Ένωσης, έπρεπε να βασίζονται στην ανεξιθρησκία και στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

Σε ότι αφορά στο ρόλο πού αναλαμβάνει η FRONTEX μαζί με την ΕΑΣΟ (Άσυλο) και την EYROPOL, για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, γεννάται το ερώτημα μέχρι ποίου σημείου θα υποκαταστήσουν τις ελληνικές Αρχές. Αν θα έχουν το πρώτο λόγο τότε θα πρόκειται για έμπρακτη περίπτωση μείωσης της εθνικής κυριαρχίας στα ευαίσθητα θέματα της εθνικής ασφάλειας. Άστοχες θέσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού πού υποστήριξε την ανάθεση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων στην Ε.Ε λόγω ανικανότητας των ελληνικών αρχών, προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας με έντονο διάβημα το οποίο η Βουδαπέστη ανταπέδωσε με αντίστοιχο διάβημα για δηλώσεις του αρμοδίου Έλληνα Υπουργού για το Μεταναστευτικό με τις οποίες είχε χαρακτηρίσει τον Ούγγρο Πρωθυπουργό ως ακραίο και υπέρ-συντηρητικό.

Ένα άλλο σημείο των αποφάσεων της Συνόδου που χρήζει προσεχτικής παρακολούθησης είναι εκείνο που αφορά στη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και ανακατανομής των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Θα πρέπει να επιδιωχθεί ο χρόνος παραμονής σε αυτά ( Ελλάδα και Ιταλία ),να είναι περιορισμένης διάρκειας. Η πρόβλεψη λειτουργίας των κέντρων στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το θερινό τουρισμό.

Ιδιαίτερης παρακολούθησης χρήζει και η επικείμενη νέα σύνοδος κορυφής στη ΛΑ ΒΑΛΛΕΤΤΑ της Μάλτας (11-12 Νοεμβρίου). Θα αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στη κεντρική Μεσόγειο. Κυρίως από το χώρο αυτό διακινούνται οικονομικοί μετανάστες προερχόμενοι από τη βόρειο και κεντρική Αφρική. Διαγράφεται ο κίνδυνος από τα μέτρα που θα ληφθούν να αλλάξουν κατεύθυνση προς τα ανατολικά σύνορα οπότε τα προβλήματα για την Ελλάδα θα αυξηθούν. Γιατί δεν ζήτησε και η χώρα μας την σύγκληση ανάλογου Συνόδου κορυφής, επί ελληνικού εδάφους, για την ανατολική Μεσόγειο που αποτελεί τη κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων από την Μ. Ανατολή όπου παίζεται το σύγχρονο παγκόσμιο προσφυγικό δράμα;.

Από τις αποφάσεις του εκτάκτου Συνόδου των Βρυξελλών αξίζουν, επίσης, επισήμανσης δύο στοιχεία γενικότερου ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Το πρώτο αφορά στη Τουρκία η οποία λαμβάνει γενναία οικονομική ενίσχυση για για την αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τις όμορες χώρες, Συρία και Ιράκ. Προαναγγέλλεται συνάντηση της Ε.Ε με τον Τούρκο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Οκτωβρίου. Ενδιαφέρον είναι αν θα υποβληθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις στον κ. Ερντογάν για το ρόλο, άκρως αμφιλεγόμενο, που έχει παίξει η Τουρκία στο πόλεμο στη Συρία με επαμφοτερίζουσα στάση έναντι του ISIS και άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων που έχουν οξύνει το προσφυγικό πρόβλημα.

Μία τελική επισήμανση. Στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου της 23ης Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν έκκληση στα ΗΝ. Έθνη να εντείνει τις προσπάθειες για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία πού έχει προκαλέσει την έξοδο 15 εκατομμυρίων, περίπου, πολιτών της. Ουδέν περί διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας η οποία έχει ,ντε φάκτο, χωρισθεί σε πέντε χωριστές κυριαρχίες.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: