Αρθρογραφία Μελών

Επιβαλλόμενη η αλλαγή στάσης της Ευρώπης έναντι της Ελλάδος

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Και αυτές οι Βουλευτικές εκλογές αποτελούν, πλέον, παρελθόν. Το μέλλον, άμεσο ή προσεχές, είναι όμως μπροστά με πολιτικό ορίζοντα αρκετά θολό αλλά συγκρατημένα αισιόδοξο. Τα εκλογικά αποτελέσματα ήσαν κάπως απρόσμενα σε σχέση με το προεκλογικό τοπίο και σε τούτο συνετέλεσαν, εσκεμμένα ή από λάθος μετρήσεις και οι δημοσκοπικές εταιρείες.

Προς το παρόν αποφεύχθηκε μία «ιταλικοποίηση» της ελληνικής πολιτικής ζωής που για πολλούς και σοβαρούς λόγους δεν θα προοιώνιζε τίποτα το θετικό για τη χώρα μας. Η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες αλλά το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι εφεξής τίθενται σε διαφορετική βάση.

Πρώτο, δεν υπάρχει θέμα διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές οι οποίες είχαν απορροφήσει σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Δεύτερο δεν φαίνεται να τίθεται θέμα στις σχέσεις συνεργασίας με το συγκυβερνών κόμμα που έχουν δοκιμαστεί από τη προηγούμενη περίοδο.

Τρίτο, στοιχείο πολύ σημαντικό, ότι οι σχέσεις με τους Δανειστές, έχουν τεθεί σε άλλη βάση με αποβολή της αμοιβαίας δυσπιστίας που τη χαρακτήριζε τη προηγούμενη περίοδο των επτάμηνων διαπραγματεύσεων.

Μπορούμε να πούμε ότι έχει βρεθεί ένα modus vivendi και απομένει το modus operandi . H νέα αυτή πραγματικότητα παρέχει τη δυνατότητα στη δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,να ενσκήψει με ιδιαίτερη φροντίδα και καλή προετοιμασία, αφενός μεν στην εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου επώδυνων, ασφαλώς, για τον ελληνικό λαό, αφετέρου δε στην αντιμετώπιση των άλλων θεμάτων εσωτερικής φύσης αλλά και των φαινομένων της διαφθοράς και της διαπλοκής από την οποία θα κριθεί και η αξιοπιστία της.

Οι σχέσεις με τους δανειστές και ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους, έχουν βαρύνουσα σημασία για τη πορεία της Κυβέρνησης, Η προηγούμενη είχε σαφώς υπερτιμήσει τις δυνατότητες αντίστασης έναντι των δανειστών και αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον.

Απόδειξη οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης που παρέμειναν γράμμα νεκρό. Στον ίδιο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατόρθωσε, να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη που περίμενε. Ούτε η Ρωσία του Πούτιν ούτε η Κίνα ούτε οι λοιπές χώρες BRICS, φάνηκαν πρόθυμες να στηρίξουν οικονομικά την ελληνική κυβέρνηση η οποία προσγειώθηκε κάπως αργά, στη πραγματικότητα.

Στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις μία χώρα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά για να επιβάλλει τη θέλησή της. Έχοντας η Κυβέρνηση αποβάλλει πολλές από τις προηγούμενες μαξιμαλιστικές θέσεις της, η ιδεολογική της φυσιογνωμία καθίσταται πιο συμβατή με εκείνη της ευρωπαϊκής δημοκρατικής αριστεράς. Η συντηρητική ευρωπαϊκή ελίτ δεν έχει πλέον λόγους να αντιμετωπίσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με τη Σοιμπλιανή αντίληψη σαν μίασμα και δυνάμει απειλή για το κρατούν ευρωπαϊκό σύστημα. Η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί, να τεθούν σε νέα βάση. Στο πνεύμα αυτό επιβάλλεται και οι δανειστές να επιδείξουν μεγαλύτερη ανοχή στην εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου όπου, ασφαλώς, υπάρχει δυνατότητα παρεκκλίσεων και ευελιξιών.

Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει αν έπρεπε ο ΣΎΡΙΖΑ «να μπει στο μαντρί» για να γίνει ανεκτό από τους κοινοτικούς και μη εταίρους; Η απάντηση είναι ότι μπαίνοντας στο μαντρί δεν χάνεις τη δυνατότητα να εκφράζεις και να υποστηρίζεις διαφορετικές θέσεις για τη προάσπιση των συμφερόντων της χώρας σου. Αντίθετα με κατάλληλες συμμαχίες μπορείς να συμβάλλεις στη πραγματοποίηση αλλαγών ακόμη και παγιωμένων καταστάσεων.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου ότι «η εκλογική νίκη του ΣΎΡΙΖΑ στέλνει σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη και την αριστερά». Μία εκλογική ήττα του ΣΎΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή ασφαλώς και θα επηρέαζε αρνητικά τις προοπτικές του PODEMOS στην Ισπανία στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, στη Πορτογαλία και στη συνέχεια στην Ιταλία. Αυτή είναι και η ουσία των δηλώσεων του κ. Ολάντ. Να σηματοδοτήσει η εκλογική νίκη του ΣΎΡΙΖΑ την αποκατάσταση των πολιτικών ισορροπιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την αλλαγή πολιτικής της ΕΕ που κυριαρχείται από το Βερολίνο.

Από τα πλέον επείγοντα ευρωπαϊκά θέματα είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Β.Α Ευρώπης αντιδρούν και είναι απρόθυμες να δεχθούν επιμερισμό των υποχρεώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με εκείνες του ευρωπαϊκού νότου, οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επαναβεβαίωση του Καθηγητή Νίκου Κοτζιά στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, είναι θετικό γεγονός. Ο Ν.Κ εκτός των θεωρητικών γνώσεων περί εξωτερικής πολιτικής, διαθέτει και την απαιτούμενη πείρα από το πρόσφατο χειρισμό διεθνών και εθνικών θεμάτων, κατά γενική ομολογία, με επιτυχία.

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: