ΜΜΕ

Ν. Κοτζιάς: στη μάχη που δώσαμε ο αντίπαλος υπέστη ήττες και μεγάλα ρήγματα

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου, λίγες ώρες πριν την αποψινή προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 

Για τη νέα γενιά

«…Η νέα γενιά πρέπει να δει τη θετική πλευρά της πολιτικοποίησής της. Στην πολιτική μάχη οι νίκες γι’ αυτό που είναι προοδευτικό και καινούριο συντελούνται με τη συμμετοχή της νέας γενιάς και όχι χωρίς αυτήν. Τονίζω εδώ και 5-6 χρόνια ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματά μας ήταν ότι δεν διαμορφώθηκε ένα μεγάλο νεολαιίστικο κίνημα στη διάρκεια των μνημονίων. Πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της πολιτικής της ιστορίας που δεν είδαμε να διαμορφώνεται ένα μεγάλο οργανωμένο κίνημα όπως με τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ, με τη συγκρότηση λεσχών, στεκιών για νέους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι έχουμε. Αυτό ανατράπηκε στο δημοψήφισμα του Όχι. Πολιτικοποίησε τη νέα γενιά αλλά η πολιτικοποίηση είναι πολύ πρόσφατη και δεν έχει ακόμα μεγάλη εμπειρία. Γι΄ αυτό πρέπει να διευκολύνουμε και να εμποτίσουμε με νέες ιδέες όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη του Όχι αλλά δεν νιώθουν ότι τους ικανοποιεί η πορεία μετά…»

Για το νέο μνημόνιο

«…Η συμφωνία αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής αντίληψης, τύπου βλέπω τον αντίπαλο, υποκλίνομαι και προσχωρώ σ’ αυτόν, αλλά ήταν μια συμφωνία που εξέφραζε μια μεγάλη μάχη στη διάρκεια της οποίας ο αντίπαλος υπέστη και ήττες και έχει μεγάλα ρήγματα. Γιατί για πρώτη φορά, στο διεθνές σύστημα έχουμε αντιθέσεις, Ε.Ε. με ΗΠΑ, εντός της Γερμανίας κλπ. Οι διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται η μάχη της χώρας, έχουν αλλάξει ουσιαστικά. Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις μαζί με την ολιγαρχία προσχώρησαν στα συστήματα των μνημονίων της τρόικας και διεκδίκησαν να φάνε κι αυτοί από τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού […] Υπάρχουν τρεις βασικές διαφορετικές πολιτικές. Η μία λέει άπαξ και δω ισχυρές ξένες δυνάμεις υποκλίνομαι και παραδίνομαι, η άλλη λέει σηκώνομαι και φεύγω για να μη μπω στα δύσκολα και η τρίτη, η δικιά μας, παλεύει για τα δύσκολα. Νομίζω ότι όλοι ξέρουν μέσα από την εμπειρία τους και την καθημερινή τους ζωή, τη διαφορετικότητα αυτών των τριών στάσεων…»

Για την αποχή της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είπε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανακατεύεται σε πάρα πολλά πολιτικά ζητήματα, από τις Σκουριές μέχρι το χρέος. Αυτό είναι μια ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι θα πρέπει να προσέξουμε, επειδή κάποιοι υπηρεσιακοί υπουργοί ονειρεύονται να είναι υπουργοί και μετά τις εκλογές, δε σημαίνει ότι στο όνομα αυτού του ονείρου δικαιούνται να παραβιάζουν το Σύνταγμα και το νόμο.  Αφού τους επισήμανα ότι δεν δικαιούνται να αλλάζουν την πολιτική περί χρέους, είχαν την ανόητη στάση να βγουν και να πουν ότι δεν υπήρξε γραμμή στη διάρκεια του 7μήνου του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τελευταία γραμμή ήταν αυτή των Σαμαρά-Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014 που έλεγε ότι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας υποτασσόμαστε στους ξένους. Αναγκάστηκα, με άδεια του πρωθυπουργού, να βγάλω ένα κομμάτι από τα 40 τηλεγραφήματα που έδινα σαφείς οδηγίες ότι εμείς στηρίζουμε την πρωτοβουλία των 77, συμμετέχουμε στην ομάδα επεξεργασίας του ψηφίσματος του χρέους. Μετά μου απάντησε το Υπ.Εξ. ότι θα τα ‘σπάγαμε’ με τους ευρωπαίους συμμάχους και θα απομονωνόμασταν. […] Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς επίσημης ελληνικής αρχής που έλεγε ότι ο ΟΗΕ δεν παίζει μεγάλο ρόλο διότι τα ψηφίσματά του δεν είναι δεσμευτικά κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν χαρακτήρα νόμου αν υπερβούν τα 130 ή 150 κράτη (ανάλογα με την περίπτωση) θεωρούνται διεθνή νόμοι. […] Επίσης να θυμίσω ότι στα μεγάλα μας εθνικά ζητήματα στηριζόμαστε στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα παρακαλούσα να είναι πιο προσεκτικοί οι πολιτικοί, ιδιαίτερα εκείνοι προερχόμενοι από τη ΝΔ αλλά και οι δημοσιογράφοι που θελουν να αντιπολιτεύονται την αριστερά, να μην υποβαθμίζουν και να μην απαξιούν τον ΟΗΕ όταν δεν τους αρέσει μια νομολογία του. Η νομολογία του ΟΗΕ που άρχισε να διατυπώνεται μέσα απ’ αυτό το ψήφισμα, και μας συμφέρει γιατί καθορίζει ότι προηγούνται τα δικαιώματα των πολιτών, η ανθρωπιστική κρίση κλπ από τις υποχρεώσεις στους δανειστές, στηρίχθηκε από 136 κράτη-μέλη. Το να συμπαρατάσσεσαι με τόσα μέλη, κάθε άλλο από απομόνωση είναι!…»

Ακούστε εδώ το ηχητικό: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000016512/N-Kotzias-sti-maxi-pou-dosame-o-antipalos-upesti-ittes-kai-megala-rigmata

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: