ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα

Νίκος ΚοτζιάςΣυνέντευξη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών στο Χωνί

Σε συνέντευξή σας δηλώσατε βέβαιος για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί; Αν όχι, τι θα πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Σύριζα θα βγει πρώτο κόμμα. Όμως, οι ψήφοι αυτή τι φορά θα είναι πιο «αποστασιοποιημένες» από ότι τον Ιανουάριο.

Για να γίνει αυτή η πρωτιά αυτοδυναμία θα πρέπει να κερδηθούν εκείνοι που νιώθουν απογοητευμένοι από τον Σύριζα, ιδιαίτερα εξαιτίας της εικόνας που παρουσίασε μετά τον συμβιβασμό των Βρυξελλών. Η υποχώρηση των δυνάμεων του ήταν ασύντακτη, με πολλά «εγώ» και λίγα «εμείς». Προσοχή χρειάζονται, επίσης, οι νέοι άνθρωποι που πολιτικοποιήθηκαν μέσα από το δημοψήφισμα και δεν έχουν πείρα από τα ζικ-ζακ της ιστορίας, την αναγκαιότητα συμβιβασμών, ενώ νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον.

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ (αποχώρηση Αριστερής Πλατφόρμας); Έχετε πει πως «κάποιοι είτε δεν ήταν έτοιμοι, είτε δεν ήθελαν να κυβερνήσουν»…

Τμήματα της αριστεράς έχουν συνηθίσει στο ρόλο της αντιπολίτευσης. Ανάλογα και η απέναντι πλευρά είναι ευχαριστημένη με μια αριστερά που αποδέχεται τον περιορισμό της στην αντιπολίτευση. Όμως, στις κρίσιμες στιγμές της χώρας πάντα ο λαός ήθελε μια μεγάλη αλλαγή. Ήθελε την αριστερά στην κυβέρνηση. Πολλοί από εμάς ανταποκριθήκαμε με όσες δυνάμεις και δυνατότητες διαθέτουμε σε αυτή τη λαϊκή θέληση και ταυτόχρονα απαίτηση. Ορισμένοι άλλοι ναι μεν συμφώνησαν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες αλλά δεν τους άρεσε να ασκούνται στη μικρή καθημερινή δουλειά υλοποίησης μεγάλων αλλαγών. Κάποιοι δεν θέλανε να μάθουν καν πώς γίνεται αυτό και κάποιοι άλλοι δεν μπορούσαν. Αυτοί εγκατέλειψαν την κοινή πορεία.

Παρατηρήσατε και άλλα φαινόμενα; Και άλλες στάσεις;

Στη διάρκεια των λίγων μηνών διακυβέρνησης εντόπισα αρκετούς που δεν ήθελαν να κυβερνήσουν.  Το να κυβερνάς σημαίνει να κάνεις αναγκαίους συμβιβασμούς, ελιγμούς, υποχωρήσεις. Συγκέντρωση δυνάμεων, επιθέσεις και αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος. Όλα αυτά δεν τους φαίνονται «αρκετά καθαρά». Είναι μια στάση που την υποστηρίζει ο αμερικάνικος συντηρητισμός ιδιαίτερα στην εξωτερική του πολιτική. Αρνείται κάθε είδους συμβιβασμό. Ο Λένιν έκανε αυστηρή κριτική στους αρνητές του «υποχρεωτικού συμβιβασμού» στο βιβλίο του για τον αριστερισμό. Εκείνο που είναι καινούργιο στον τελευταίο μήνα είναι ότι οι δυνάμεις που δεν ήθελαν να κυβερνήσουν, επιθυμούν να μην κυβερνά καμιά αριστερή δύναμη.

Πώς ήταν η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ; Πιστεύετε πως το κόμμα του Πάνου Καμένου θα είναι στην επόμενη Βουλή;

Γνωρίζετε ότι είχα ταχθεί εξαρχής υπέρ της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, Αυτό «το πείραμα» πέτυχε. Η ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν ότι ήταν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας της Κυβέρνησης Σωτηρίας. Μπορεί ο τρόπος έκφρασης και δράσης αυτού του κόμματος να διαφέρει από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν ήταν αρνητικό.

Πιστεύω και ελπίζω οι ΑΝΕΛ να είναι και στην επόμενη βουλή. Βέβαια όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Ολιγαρχία και η διαπλοκή σε αυτές τις εκλογές έχουν ένα μεγάλο στόχο, να μην έχει αυτοδυναμία ο Σύριζα και έναν δεύτερο να μην διαθέτει ο Σύριζα μαζί με τους ΑΝΕΛ κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τον πετύχουν.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την πρώην κυβέρνηση, στην οποία μετείχατε, πως «μέσα σε επτά μήνες κατέστρεψε την οικονομία και τη χώρα». Ποια η απάντησή σας;

Το Σύστημα Παρακμής και τα κόμματά του καμώνονται ως να παραδώσαν στην Κυβέρνηση Σωτηρίας μια χώρα σε μέγιστη ανάπτυξή, πλήρη ευμάρεια και με αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Και ήρθαμε εμείς, υποστηρίζουν, να καταστρέψαμε «θετικό έργο 40 ετών». Επιπλέον, διατείνονται, ότι 486 μήνες είναι αριθμός μικρότερος εκείνου των 7 μηνών. Καμώνονται ότι δεν προλάβανε να κάνουν το καλό διότι κυβέρνησαν μόνο 40 χρόνια, ενώ όταν απευθύνονται στην αριστερά, μας ψέγουν που σε 7 μήνες δεν διορθώσαμε τα κακώς κείμενα 40 ετών!

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε, πρόσφατα, πως «κάναμε μια παγκόσμια προσπάθεια για να δούμε αν μπορεί να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες ανάγκες (…) Δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες». Τι πραγματικά συνέβη κατά τις επαφές μας με χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν;

Στους 7 μήνες προωθήσαμε ως ευρωπαϊκή χώρα μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την οποία ακούσαμε από την αντιπολίτευση τα μύρια όσα. Στα πλαίσια της, αναπτύξαμε ενεργητικά τις σχέσεις μας με σειρά κρατών που επιθυμούν να έχουν έναν ευρωπαίο φίλο και εταίρο όπως είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που ουδέποτε στη διάρκεια του καπιταλισμού παρενέβη σε τρίτες χώρες. Εξάλλου όχι μόνο δεν είχαμε ποτέ αποικίες στη διάρκεια της νεωτερικότητας, αλλά υπήρξαμε επί 400 χρόνια αποικία τρίτων. Έχουμε, λοιπόν, όλα τα προσόντα να παίξουμε το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την ΕΕ.

Στην επτάμηνη διάρκεια της κυβέρνησής μας προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε τις οικονομικές-τεχνικές μας σχέσεις με σειρά κρατών εκτός ΕΕ, σε Ανατολή και Δύση, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα. Εκείνο που επιδιώξαμε με επιτυχία ήταν να προγραμματισθούν μεγάλα κοινά επενδυτικά έργα που θα συμβάλλουν ώστε μια σταθεροποιημένη Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει πολλαπλές επενδύσεις για την ανάπτυξή της.

Το «χαρτί» της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας αξιοποιήθηκε επαρκώς κατά τις διαπραγματεύσεις; Πώς μπορεί να αποτελέσει όπλο της χώρας από εδώ και πέρα;

Ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών το αξιοποίησε στο έπακρο. Και καλά κάνανε: οι συσχετισμοί στο πεδίο της γεωπολιτικής ήταν και είναι πολύ καλύτεροι για εμάς από ότι στο πεδίο της οικονομίας όπου η ισχύς μας λόγο της κρίσης είναι σχετικά περιορισμένη. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτό δεν έγινε κατανοητό από όλους. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τμήματα της αριστεράς διακρίνονται για έναν ιδιότυπο οικονομισμό που φτάνει μέχρι το σημείο να θεωρούν ως την πιο «επαναστατική» πολιτική τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της σχολής του Σικάγου για τον δήθεν υπέρτατο ρόλο της νομισματικής πολιτικής και του νομίσματος.

Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν πως επί ΣΥΡΙΖΑ η είσοδος των προσφύγων στην Ελλάδα αυξήθηκε εντυπωσιακά. Τονίζουν, μάλιστα, πως και πέρυσι –τέτοια εποχή- υπήρχε αναταραχή στις χώρες προέλευσης αυτών των ανθρώπων. Ποια η δική σας άποψη, μιας και είστε γνώστης του θέματος;

Το θέμα των νέων προσφυγικών ροών που προέκυπταν (α) ως αποτέλεσμα των πολέμων σε Β.Αφρική και Μ.Ανατολή το έθεσα στα όργανα της ΕΕ αμέσως μόλις ανέλαβα υπουργός εξωτερικών. Μάλιστα, προειδοποίησα όλους να σταματήσουν με το παιχνίδι αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου ων 100.000.000 (προς σύγκριση η Λιβύη έχει 6 εκατομμύρια πληθυσμό). Πολλοί, στο εξωτερικό και εδώ, ανάμεσά τους στελέχη της ΝΔ, με λοιδόρησαν ότι τάχα απειλώ την ΕΕ με αυτή μου την πολιτική εκτίμηση. Έτσι, όμως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας.

Στη συνέχεια, (β) η ΕΕ δεν απαίτησε την εφαρμογή των συμφωνιών επαναπροώθησης που έχει με χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Τουρκία με αποτέλεσμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Ο ΟΗΕ, (γ) που κάποια στελέχη του μας έκαναν ανόητη κριτική, δηλώνει σήμερα «οικονομική πτώχευση» ως προς τα κονδύλια που διαθέτει για τους καταυλισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να τους εγκαταλείπουν και να οδεύουν προς την ΕΕ. Κατά συνέπεια, οι όποιες ελληνικές αδυναμίες είναι δευτερεύουσες μπροστά σε αυτούς τους τρεις παράγοντες.

Ποιο ήταν –για εσάς- το μεγαλύτερο επίτευγμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο υπουργείο Εξωτερικών;

Ότι ενώ η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους, λειτουργήσαμε στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με πλήρη δικαιώματα. Κάναμε χρήση όλων των δικαιωμάτων μας, από το Βέτο μέχρι τις απαραίτητες παρεμβάσεις εκεί όπου χρειαζόταν. Επιβάλλαμε το να ακούγεται η φωνή μας και να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις μας. Προωθήσαμε μια ενεργητική-δημοκρατική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ανοίξαμε τα πανιά μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξηγήσαμε στους ισχυρούς εταίρους ότι δεν ήμαστε πια «η χώρα της φάπας» και ότι δικαιούμαστε, όπως και κάναμε, να έχουμε ίδια δικαιώματα στην εξωτερική πολιτική όπως κάθε άλλο κράτος της ΕΕ. Χαρακτηριστικά στον ΟΗΕ πήγαμε κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ ως προς το χρέος και συμμετείχαμε δραστήρια στην ομάδα των 77. Δυστυχώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή θέσης και επέστρεψε στη λανθασμένη πολιτική της αποχής κάτι που από τον χαρακτήρα της δεν το δικαιούται καν.

Πριν από λίγες ημέρες, σας άκουσα να δηλώνετε πως οι Ευρωπαίοι δεν μας υπολόγιζαν σε θέματα εξωτερικής και κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ποιες οι ευθύνες των προκατόχων σας;

Όποιος πίστεψε ή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα εξαιτίας των οικονομικών δεσμεύσεων και αδυναμιών δεν μπορεί να κάνει ενεργητική εξωτερική πολιτική λαθεύει βαθύτατα. Η χώρα έχει ισχυρή γεωπολιτική θέση, διαθέτει στην περιοχή την πιο μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, τα περισσότερα πλεονεκτήματα ως προς το διεθνές σύστημα. Για αυτό αντί να παραιτείται κανείς από την δραστήρια παρουσία στην ΕΕ και στη παγκόσμια κοινότητα λόγω οικονομικής αδυναμίας, θα πρέπει να δρα αντίστροφα. Αυτό κάναμε: Αναδείξαμε την γεωπολιτική θέση της χώρας και προσπαθήσαμε από αυτό το πιο ισχυρό σημείο να επιδράσουμε στις θέσεις μας στο σχετικά πιο αδύνατο.

Οι πολιτικοί που δεν πήραν υπόψη τους όλα τα πιο πάνω, έκαναν μεγάλο λάθος. Φάνηκαν αδύναμοι και χωρίς επαρκείς γνώσεις και πολιτική βούληση. Εμείς κάναμε το ακριβώς αντίστροφο.

Πηγή: Συνέντευξη στο Χωνί της Κυριακής

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: