Αρθρογραφία Μελών

Διάχυση κεφαλαίων και απονομή δικαιοσύνης στο όνομα του επιχειρείν

Χρήστος ΠούρηςΤου Χρήστου Πούρη*

H συμφωνία με τους εταίρους και η διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη για τη χώρα αποτελούν μονόδρομο για να μπορέσει η οικονομία να μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Το νέο συμβόλαιο με τους θεσμούς, όσο σκληρό κι αν είναι, αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα, που αγγίζει καθοριστικά κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής και του δημόσιου χώρου. Από την υλοποίησή του κρίνεται το κατά πόσο η χώρα θα αλλάξει σελίδα και θα μπορέσει να διεκδικήσει στην πορεία διορθώσεις σε κάποιες από τις αδικίες που αναμφισβήτητα υπάρχουν.

Γι’ αυτό παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχουμε, παρά τα δύσκολα στην εφαρμογή τους μέτρα, θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και που τόσο χρόνια παρέμεναν ζητούμενο. Έλαχε στην Αριστερά να βγάλει και πάλι τα «κάστανα από τη φωτιά».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλείται, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, να κάνει όλα όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να πράξουν, διαιωνίζοντας ένα καθεστώς δια φθοράς και διαπλοκής. Καλείται να αναμετρηθεί με χρόνιες παθογένειες τις οποίες ουδείς «πείραξε» όλα τα χρόνια των μνημονίων. Με έννοια, λοιπόν, για τους αδύνατους, αλλά και με απόλυτη αίσθηση δικαίου έναντι όλων, η κυβέρνηση βάζει μπρος ένα δύσκολο μεν, αλλά ελπιδοφόρο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους.

Σε αυτήν την προσπάθεια όλοι στεκόμαστε αρωγοί. Ως παράγοντες της αγοράς περιμένουμε πολλά και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις παρεμβάσεις που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Η τόνωση του ανταγωνισμού, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών στο επιχειρείν, ο σεβασμός ξεκάθαρων κανόνων που προωθεί ο υπουργός Οικονομίας είναι και για μας στόχοι δράσης. Ειδικά για όσους ζούμε τον παλμό της επιχειρηματικότητας, η ευόδωσή τους θα δώσει πνοή στον κομβικό κλάδο του εμπορίου που ανέκαθεν αποτελούσε βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα από αυτά τα σημεία που αφορούν αυτή καθαυτή την αγορά, η λειτουργία της δικαιοσύνης αποτελεί κομβικό σημείο για τη στήριξη όλων των παραπάνω ενεργειών εξυγίανσης της αγοράς.

Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η διευκόλυνση άρσης δικαστικών κωλυμάτων, η προώθηση επαρκούς πλαισίου εκκαθάρισης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την προώθηση της ιδέας του υγιούς επιχειρείν.

Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κατατεθεί και το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση και του παρωχημένου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο, εκτός από αναβάθμιση της απονομής δικαιοσύνης, δύναται να εισφέρει και έσοδα στα άδεια δημόσια ταμεία, γεγονός που θα ξελαφρώσει από τα επιπρόσθετα φορολογικά βάρη τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχύων Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του νομικού οπλοστασίου. Ο νόμος 1608/1950 ήταν αποκύημα της δεκαετίας του 1950, αλλά και του πολιτικού κλίματος των τότε μετεμφυλιακών ημερών, καθώς ταύτιζε τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος με τους υποστηρικτές του παράνομου τότε ΚΚΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι υποστήριζε με θέρμη την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τα οικονομικά εγκλήματα. Στη σύγχρονη Ελλάδα η εσχάτη των ποινών (ισόβια) εξακολουθεί να ισχύει, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών και νομικών του προοδευτικού χώρου. Συγκεκριμένα, η σκληρότητα του νόμου αντιτίθεται στην εφαρμογή της σύγχρονης νομικής φιλοσοφίας που προτάσσει την αποκατάσταση της ζημίας.

Στην παρούσα συγκυρία είναι προφανές ότι πολυετείς καθείρξεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ειδικά όταν αναφέρονται στον κόσμο των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό για την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων έχουν κατά καιρούς προ ταθεί ιδέες για εναλλακτικές ποινές στις οποίες περιλαμβάνονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα πέραν της αποκατάστασης της ζημίας, κοινωνική εργασία κ.ά., οι οποίες μεταξύ άλλων θα ανακουφίσουν τον κρατικό κορβανά και θα αποσυμφορήσουν τους δικαστικούς λειτουργούς από επιπλέον φόρτο εργασίας. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, προτάσσεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Είναι προφανές λοιπόν ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, οι οποίοι πρέπει να διαφοροποιήσουν τα οικονομικά εγκλήματα από την εγκληματική οργάνωση. Οι προκλήσεις για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι μεγάλες για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει με επάρκεια να αναζητήσει δικλίδα προστασίας της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, αλλά και να δώσει ανάσα στο επιχειρείν.

* Ο κ. Χρήστος Πούρης είναι γεν. διευθυντής του ΕΛΕΤΑ.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: