Αρθρογραφία Μελών

Ασχετοσύνη ή έλλειψη σοβαρότητας;

1 Υποτίθεται ότι σκοπός της διερευνητικής εντολής κατ’ άρθρο 37 του Συντάγματος είναι να διαπιστωθεί, με την πρωτοβουλία του εκάστοτε εντολοδόχου αρχηγού κόμματος, σε επαφή με τους λοιπούς, αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα βουλή. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις δηλώσεις των υπολοίπων αρχηγών, έγινε ξεκάθαρο και για τον πλέον αδαή ότι ένας τέτοιος στόχος είναι μαθηματικά αδύνατο να επιτευχθεί.

Παρά ταύτα, ο κ. Μεϊμαράκης θεώρησε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας του δινόταν η ευκαιρία να «ξεμπροστιάσει» τον Πρωθυπουργό γιατί προτίμησε τις εκλογές αντί μιας διευρυμένης κυβέρνησης χωρίς προγραμματική ομοιογένεια. Βασικός του σκοπός, όπως δήλωσε, ήταν να καθυστερήσει τον κ. Τσίπρα από την εφαρμογή των σχεδίων του.

Δεύτερος σε αυτό το ιδιότυπο «go slow» ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το 3ήμερο της διερευνητικής εντολής για… επαφές με κοινωνικούς φορείς. Πάλι καλά που δεν υπήρξε κι ένας τρίτος συνάδελφος των δύο κυρίων για να δηλώσει ότι χρειάζεται αυτό το 3ήμερο για να σφυγμομετρήσει επί τόπου στις «λαϊκές αγορές» της χώρας τις διαθέσεις των Ελλήνων πολιτών!

2. Δεν ενημερώθηκε επισήμως, λέει, η κα Πρόεδρος της Βουλής από τον Πρωθυπουργό ότι σκοπεύει να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά ούτε και ο τελευταίος την πληροφόρησε για το διάβημα του Πρωθυπουργού.

Το ισχύον Σύνταγμα δεν έχει, βέβαια, τέτοιες προβλέψεις.

Και τι μ’ αυτό; Έχοντας την ανάγκη η κα Κωνσταντοπούλου να αυτοπροβάλλεται ως ο κύριος, δήθεν, θεσμικός ρυθμιστής και εγγυητής του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων, υποδυόμενη το ρόλο της εθνικής μας «Αντιγόνης» κατάγγειλε την ανύπαρκτη παράβαση. Η ειρωνεία του πράγματος τα έφερε έτσι ώστε πάνω στη φούρια της να ξεχάσει – ανθρώπινο το λάθος – να ενημερώσει η ίδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελευταία σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Στη συνέχεια αποφάσισε, κυριολεκτικά στο κενό, να δρομολογήσει τη διαδικασία σύγκλησης της Βουλής, με παραιτημένη την κυβέρνηση, για να… συνεχίσει το έργο της (;!) Ευτυχώς τα κόμματα που προσκάλεσε αντιλήφθηκαν τον παραλογισμό και δεν προσήλθαν.

Έτσι οι δραματικοί μονόλογοι της κας Κωνσταντοπούλου κατέληξαν σε μια αφόρητη, σπουδαιοφανή κενολογία και η πρωτοβουλία της σε φιάσκο. Αν κάποτε εγκαθιδρυθεί στο πολίτευμά μας το σύστημα της «κυβερνώσας βουλής», ας προσέξουν οι αρμόδιοι ποιος θα έχει το ρόλο του Προέδρου – κάπως περισσότερο αυτή τη φορά.

3. Με τα γελοία καμώματά τους και οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες, άλλο δεν κάνουν παρά να εκτίθενται ως αρνητές της λαϊκής κυριαρχίας, που συνιστά το θεμέλιο της δημοκρατίας. Ποιο είναι το υπέρτατο αγαθό που προστατεύουν; Μα, να μην κουραστεί, λένε, ο λαός (τι απροκάλυπτος λαϊκισμός!) από άχρηστες εκλογές και να μην κλονιστεί η οικονομία της χώρας.

Ο λαός και η οικονομία χρειάζονται, λοιπόν, σταθερότητα. Το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αδιάφορο; Κι έπειτα, τι είδους κυβερνητική σταθερότητα είναι αυτή, που θα εξαρτάται από τη συναίνεση άλλοτε του κ. Λαφαζάνη και άλλοτε του κ. Μεϊμαράκη ή του κ. Θεοδωράκη;

Αρνούνται το στοιχειώδες δικαίωμα και την υποχρέωση του Πρωθυπουργού να ζητήσει εκ νέου τη συγκατάθεση του λαού στην υποχρεωτική στροφή που συνιστά η νέα δανειακή συμφωνία. Προτιμούν τη διπλή πολιτική ανωμαλία, από τη μια να έχεις Πρωθυπουργό αμφισβητούμενο, ότι δεν σεβάστηκε τη λαϊκή εντολή, και από την άλλη παραμόρφωση της λαϊκής πλειοψηφίας με αλλαγές συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή, εκτός εκλογών, όπως στην περίπτωση της «Λαϊκής Ενότητας».

Παραφράζοντας τον ποιητή: Βλάπτουν κι οι τρεις τους τη δημοκρατία το ίδιο.

Γ. Σταματάκης

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: