Αρθρογραφία Μελών

Ο παράνομος δεσμός της αριστεράς

Του Νίκου Κρυονερίτη, Μέλος του ΠΡΑΤΤΩ

Με την επίσημη αποδοχή του μνημονίου από την πλειοψηφία των βουλευτών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προστίθεται μια ακόμη  δυσαρμονία στο ήδη πολυσύνθετο πολιτικό σκηνικό.  Το αντιμνημονιακό πλαίσιο συμφωνίας των δύο κομμάτων, που συντηρήθηκε για επτά περίπου μήνες, κατέρρευσε πλήρως στις 14 Αυγούστου.

Το πρόβλημα για τους ΑΝΕΛ βέβαια δεν είναι μόνον η πολιτική συνύπαρξη με την ευρωπαϊκή – πατριωτική αριστερά, αλλά  κυριολεκτικά η πολιτική ύπαρξη τους, επειδή γκρεμίστηκαν τα τείχη που τους χώριζαν με την δεξιά παράταξη.

Ελπίζω ότι η εμμονή του κου Καμένου με την εξουσία και η επιφανειακή πολιτική εκτίμηση ορισμένων κύκλων στον ΣΥΡΙΖΑ, να μην οδηγήσουν σε σενάρια εκλογικών συνεργασιών, κάτι που θα οδηγούσε σε πλήρη αποπροσανατολισμό τους ενσυνείδητους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του χώρου, που ήταν ήδη δυσαρεστημένοι με αυτή την  συνύπαρξη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το επτάμηνο που πέρασε ήταν μια καθομολογούμενη αποτυχία. Ελάχιστα υπουργεία κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Η μεγάλη αγελάδα, το ΥΠΕΘΑ, γύρισε σε μέρες στρατιωτικού καθεστώτος προαναγγέλλοντας φαντάρους – μηχανικούς, φαντάρους – γιατρούς και φαντάρους δασκάλους σαν αντίδοτο στην κρίση, αρνούμενο να παράξει και να ασκήσει ουσιαστική πολιτική  άμυνας, αφήνοντας έτσι για άλλη μια φορά αναξιοποίητες τις μεγάλες πηγές κοινωνικής αρωγής που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το ένστολο προσωπικό δυσαρεστημένο.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τελικά ήταν μόνο ένα φραστικό πυροτέχνημα, χωρίς εφαρμόσιμο σχεδιασμό. Οι περισσότεροι τομείς όπως το μεταναστευτικό, η πολιτική για το περιβάλλον, η εμπορική ναυτιλία  συναγωνίστηκαν σε αποτυχία και αδράνεια την ανάπτυξη. Το χτύπημα στην διαπλοκή και στην ολιγαρχία που κυβερνά το τόπο δεν διαπιστώθηκε. Αντίθετα διαπιστώθηκε το χάδι της διαπλοκής σε συγκεκριμένα στελέχη. Οι λίστες έμειναν στο φραστικό επίπεδο και οι ανερμάτιστοι δανειολήπτες και δανειοδότες στο απυρόβλητο.

Όμως η προχωρημένη σήψη του παλαιού πολιτικού κατεστημένου μας δίνει ξανά την δεύτερη ευκαιρία. Ο λαός έχει την δύναμη να συγχωρήσει μια προσπάθεια γεμάτη λάθη αλλά  και πάθος, γεμάτη λόγια αλλά και ενθουσιασμό, γεμάτη ψεύτικα όνειρα αλλά και οραματισμό. Στο νεανικό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να συγχωρήσει και να επενδύσει πάλι τις ελπίδες του στην εμπειρία που αποκτήθηκε με τον σκληρότερο τρόπο.

Το διαζύγιο με την αριστερή πλατφόρμα μπορεί και πρέπει να είναι όχι μόνο συναινετικό αλλά και προσωρινό.  Οι αγώνες της αριστεράς είμαι βέβαιος ότι θα ξαναφέρουν σίγουρα στο πολιτικό προσκήνιο συνεργασίες με άκαμπτους αλλά ακέραιους πολιτικούς όπως η κα Κωνσταντοπούλου και αγωνιστές με ιστορική πορεία όπως η κα Βαλαβάνη. Θα ενωθούν ξανά οι δρόμοι με τους συντρόφους της δημοκρατικής αριστεράς ακόμη και με συντρόφους που σήμερα στεγάζονται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Άλλωστε όλοι μαθαίνουν όταν παθαίνουν.

Είμαι βέβαιος για τη νίκη της αριστεράς, φθάνει όμως αυτή τη φορά να  συνεργαστούμε με πολιτικό ορθολογισμό, να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία της αποτυχίας και να επιλέξουμε καλύτερα πρόσωπα στην Κυβέρνηση.

Εμείς στο ΠΡΑΤΤΩ θα πρέπει να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση που συλλογικά αποφασίσαμε και να βοηθήσουμε με πολιτικές προτάσεις – λύσεις τον κο Τσίπρα στον νέο αγώνα που ξεκινάει  στις 20 Αυγούστου.  Να βγούμε ξανά στην κοινωνία και να ζητήσουμε στήριξη στις εκλογές προτείνοντας νέα πρόσωπα και πολιτικές.

Ελπίζω σύντροφοι όταν το πλήρωμα του χρόνου μας έχει φυσιολογικά φθείρει πολιτικά, να έχουμε αφήσει  έργο,  αλλιώς θα πάρει τη χώρα το ΠΟΤΑΜΙ.

 krionikos@yahoo.gr

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: