Αρθρογραφία Μελών

PRIMUM VIVERE

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ

Οι Ρωμαίοι πήραν σχεδόν τα πάντα από τους Έλληνες. Ήσαν, όμως, πρακτικότεροι των Ελλήνων και πολύ ανώτεροι στη τέχνη του Διοικείν που στη συνέχεια την κληρονόμησαν στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) πριν αυτή διαβρωθεί από τις εσωτερικές έριδες, τις επιδρομές των βαρβάρων και τη διαπάλη μεταξύ των Εκκλησιών.

Η πρακτικότητα των Ρωμαίων αφορούσε τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο βίο που άριστα εκφραζότανε με τη γνωστή ρήση PRIMUM VIVERE DEINDE PHILOSOPHARI (πρώτα η επιβίωση και ύστερα το φιλοσοφείν). Φαίνεται ότι στην ελληνική Κυβέρνηση ορισμένοι προτάσσουν το φιλοσοφείν η για το ακριβέστερο το ιδεολογείν.

Η Συμφωνία που επετεύχθη Δευτέρα 13 Ιουλίου με τους Κοινοτικούς εταίρους, ασφαλώς και δεν ικανοποιεί. Είναι, κατά ομολογία και του ιδίου του Πρωθυπουργού, μία κακή Συμφωνία. Ωστόσο, αποφύγαμε τα χειρότερα αφού η Συμφωνία δίνει κάποια προοπτική εφόσον κατορθώσουμε να τη διαχειριστούμε σωστά και συνδυασθεί με μία διαγραφή η επιμήκυνση του χρέους που πλέον κρίνεται από όλους αναγκαία.

Ασφαλώς η Συμφωνία περιλαμβάνει και επαχθείς όρους που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας ενώ υποθηκεύεται και εθνικός πλούτος. Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς Συμφωνίες ισχύουν Rebus Sic Standibus, δηλαδή όσο οι συνθήκες που τις επέβαλλαν δεν έχουν ανατραπεί η αλλάξει. Βεβαίως, υπάρχει και κυνικότερη εκδοχή ότι οι Συνθήκες υπογράφονται για να καταπατώνται.

Η Συμφωνία της 13ης Ιουλίου είναι, βασικά, γερμανικής έμπνευσης. Το Βερολίνο ασκεί ήδη μία de facto ηγεμονία επί της Ευρώπης την οποία, ασφαλώς, δεν την κατέκτησε τυχαία όπως και η Ελλάδα δεν περιήλθε στη σημερινή κατάσταση τυχαία.

Η Γερμανία είχε και εξακολουθεί να έχει την πιο εύρωστη οικονομία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών γεγονός που της επέτρεψε να τη μετατρέψει και σε πολιτική ηγεμονία. Σε αυτό, εκτός της γνωστής εργατικότητας των γερμανών, συνέβαλλε και η νοοτροπία τους να ξοδεύουν αφού πρώτα αποταμιεύσουν. Το ακριβώς αντίθετο των νοτιο-ευρωπαίων.

Οι παραπάνω αρετές των Γερμανών δεν αρκούν να εξηγήσουν πώς χτίστηκε η γερμανική ηγεμονία επί της Ευρώπης. Ευνοήθηκε, κυρίως, από τη παγκοσμιοποίηση και τη φιλελεύθερη οικονομία που, σχεδόν, θεσμοποιήθηκε σαν οικονομικό μοντέλο της Ε. Ένωσης με τη Συνθήκη του Μάαστριχ.

Όμως η ντε φάκτο οικονομική και πολιτική ηγεμονία, αντί να αποτελέσει ευκαιρία για προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χρησιμοποιήθηκε ακριβώς για το αντίθετο. Οδήγησε στη στρέβλωση της ευρωπαϊκής ιδέας με την αναίρεση τριών βασικών αρχών όπως της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, της σύγκλισης των οικονομιών και της κοινωνικής συνοχής για την οποία μεγάλη ήταν και η συνεισφορά του Αντρέα Παπανδρέου ο οποίος την υποστήριξε με πάθος.

Στοχεύει το Βερολίνο στη δημιουργία μίας άλλης Ευρώπης με ένα σκληρό πυρήνα και την περιφέρεια; Προς το παρόν υπάρχουν μόνο υποψίες που όμως πληθαίνουν καθημερινώς και ήδη προκαλούν αντιδράσεις. Γαλλία και Ιταλία και άλλες χώρες του νότου αντιδρούν στους χειρισμούς του Βερολίνου και αυτό είναι ένα παρήγορο μήνυμα.

Εξ άλλου θα φανεί στη πορεία αν η περίπτωση της Ελλάδας και πως αντιμετωπίσθηκε βασικά από το Βερολίνο, θα λειτουργήσει καταλυτικά για να επανέλθει ο ζήλος για τις αξίες της Ε. Ένωσης αλλά και να αμφισβητηθεί η γερμανική ηγεμονία.

Το περίεργο είναι ότι εκφραστής της είναι ο Υπουργός των Οικονομικών και όχι τόσο η Καγκελαρία. Από πού αρύεται τόση ισχύ ο χέρ Βόλφανγκ Σόιμπλε; Από το πανίσχυρο χρηματιστικό και τραπεζικό σύστημα που τον στηρίζει; Κατανοητό. Το χειρότερο θα ήταν να την αντλεί από τη γερμανική πειθαρχία στην οποία πρέπει όλοι να υπακούουν ιδιαίτερα οι «τεμπέληδες» του νότου. Μία πειθαρχία που φοβίζει και παραπέμπει σε εφιάλτες του παρελθόντος.

Αν το Βερολίνο θέλει να νουθετήσει και να τιμωρήσει περαιτέρω τους απείθαρχους του ευρωπαϊκού νότου, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αυθόρμητες λαϊκές αντιγερμανικές εκδηλώσεις ένα ενδεχόμενο που πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές τους ηγεσίες αλλά και τους ανθρώπους του πνεύματος.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: