Αρθρογραφία Μελών

Τέλος καλά, όλα καλά ή βέλτιστον το μη χείρον;

Του Χρήστου Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Πόσο ισχύει για τη περίπτωση της Ελλάδας το Σαιξπηρικό «τέλος καλά όλα καλά»;. Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού  και τις συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων για την έγκριση η όχι της Συμφωνίας πλαίσιο που επετεύχθη με τους εταίρους ξημερώματα Δευτέρας 13 Ιουλίου, συμπεραίνεται ότι είναι εγκυρότερη η αρχαιοελληνική ρήση «βέλτιστον το μη χείρον» παρά εκείνη του μεγάλου Άγγλου ποιητή.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος και οι πολιτικοί αναλυτές θα καταγράψουν τα συν και πλην της Συμφωνίας -ούτος η άλλως επώδυνης για τον ελληνικό λαό-τα σφάλματα που διαπράχθηκαν από τις κυβερνήσεις κατά τη κρίσιμη πενταετία 2010-2015, τις παραλείψεις και τους εφησυχασμούς, όλα απότοκα των παθογενειών του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι ο Πρωθυπουργός ενήργησε  με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε μία κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνοντας το βάρος και τις ευθύνες για τη περαιτέρω πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι Έλληνας Πρωθυπουργός θα προτιμούσε τη χρεοκοπία η την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη χωρίς να έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της χώρας και αποτρέψει όλους τους κινδύνους που θα συνεπαγότανε για την εσωτερική κατάσταση αλλά και την αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων.

Η Ελλάδα από την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, έχει βρεθεί και άλλες φορές σε ανάλογη με τη σημερινή κατάσταση. Χαρακτηριστικότερη εκείνη επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη. Το τότε ελληνικό κράτος είχε δαπανήσει  μεγάλα ποσά-που εξασφάλιζε με εξωτερικούς δανεισμούς-για την εκτέλεση σημαντικών αναπτυξιακών έργων υποδομής. Παράλληλα αντιμετώπισε και ένα ατυχή πόλεμο κατά της οθωμανικής  αυτοκρατορίας. Τώρα όμως γιατί η χώρα μας έφτασε σε παρόμοια κατάσταση;

Οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες  και τις επιμερίζονται σε άλλη περισσότερο και άλλη λιγότερο. Η κρίση χρέους που μεταφέρθηκε και στις σχέσεις μας με τους κοινοτικούς εταίρους ιδιαίτερα τη Γερμανία, επικεντρώθηκε, κυρίως, στις  επιπτώσεις στην εσωτερική κατάσταση της χώρας. Δηλαδή στους κινδύνους υποβάθμισης όλων των πτυχών της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, την απώλεια εισοδημάτων, την ανεργία, τη μετανάστευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Οι ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις στα  εθνικά θέματα, εν είδη ταμπού, δεν θίγονται. Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζει,  ακόμη, σοβαρά προβλήματα  εξωτερικής πολιτικής. Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πρόβλημα με τα Σκόπια, κ.α.

Η διαπραγματευτική μας ικανότητα ασφαλώς δεν εξουδετερώνεται με τη κρίση. Όμως αποδυναμώνεται σημαντικά.  Απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής γεγονός που το γνωρίζει καλά ο υπεύθυνος  Υπουργός, Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς.

Ορισμένοι, μάλλον αδαείς περί την εξωτερική πολιτική, επένδυαν και παρότρυναν  για εναλλακτικές λύσεις όπως μία  ενεργότερη συνεργασία με τη Ρωσία, Κίνα και τις χώρες  BRICS. Όλα αποδείχθηκαν ουτοπικά. Όχι γιατί το «ανήκομεν εις την Δύση» είναι μονόδρομος  αλλά επειδή χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα με μεγάλη διπλωματική παράδοση, σταθμίζουν  τη συνεργασία τους  με άλλες χώρες, με βάση την ανάλυση  κόστους-οφέλους.

Και λίγες παρατηρήσεις για την Ε. Ένωση στο σύνολό της. Ο ευρωπαϊκός νότος που εκφράζει βασικά το συναίσθημα και τις βαθιές ρίζες της Ευρώπης, αντέδρασε θετικά υπέρ της Ελλάδος επαναφέροντας το ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή ιδέα.

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της, οι νεόκοποι Ευρωπαίοι, ηττήθηκαν τουλάχιστον ηθικά. Ο άτεγκτος και ανέκφραστος Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε  για πρώτη φορά επικρίθηκε και στην ίδια τη χώρα του για τις ανυποχώρητες θέσεις του έναντι της Ελλάδος.

Προ μηνών από αυτές τις στήλες, είχε επιχειρηθεί μία σύγκρισή  με τον  Πρίγκιπα Μέττερνιχ, Υπουργό εξωτερικών της Αυστρο-ουγγαρίας και από τους διασημότερους ευρωπαίους Διπλωμάτες. Ο Μέττερνιχ με τη διπλωματική του δεινότητα εξασφάλισε εκατό χρόνια ειρήνης (1815-1915 ) στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Ο Χέρ Σόιμπλε ενεργεί και οδηγεί την Ε. Ένωση στην διάλυσή της. Η ελληνική Διπλωματία πρέπει να επωφεληθεί της αφύπνισης της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού νότου υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέα  ακόμη και των ανοιχτών η μύχιων ανησυχιών πολλών Ευρωπαίων, έναντι της γερμανικής ηγεμονίας τύπου Σόιμπλε.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

2 σκέψεις σχετικά με το “Τέλος καλά, όλα καλά ή βέλτιστον το μη χείρον;

 1. Θα συμφωνήσω με τον γράφοντα και θα πρότεινα να επισπευσθούν οι διμερείς συμφωνίες που απαιτούνται για την Ελληνική ΑΟΖ.
  Να επισπευσθούν ακόμα και οι διαδικασίες για την τοποθέτηση της Γαλλικής και Ιταλικής πλατφόρμας για την διερεύνηση εάν τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία παρέδωσαν την προσφορά τους στις 14/07/2015 είναι εμπορεύσιμα.
  Αυτό θα φέρει κι άλλες εταιρίες για τα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα κι έτσι θα έχουμε συντομότερα πραγματικά αποτελέσματα για την εμπορευσιμότητα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα με απώτερο στόχο την ουσιαστική ενδυνάμωση της οικονομικής μας κατάστασης, της σαφούς οριοθέτησης στο μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας αλλά και της διαπραγματευτικής μας θέσης στο Ευρωπαικό και Παγκόσμιο στερέωμα.
  Συμφωνία με την Τουρκία επί του παρόντος δεν απαιτείται μιας και υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο δεν έχουμε βρει πέραν του κοιτάσματος της Καβάλας – Θάσου το οποίο εκμεταλλεύεται προ πολλού.
  Τέλος η ανάπτυξη της χρήσης των κοιτασμάτων του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη και την Μακεδονία εξυπηρετεί τους ίδιους στόχους και θα πρέπει τύχει μεγαλύτερης προτεραιότητας στην αξιοποίησή και προώθησή του…

  Posted by bagiaderas | 19 Ιουλίου, 2015, 5:19 πμ
 2. Σχετικά με τον Μετερνιχ και την εκατονταετη ειρήνη, προφανώς παραλείψατε τον Γαλλοπρωσικο πόλεμο που κατέληξε στην διάλυση της κομμουνας του Παρισιού

  Posted by Socratis Argyris | 29 Αυγούστου, 2015, 3:04 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: