Αρθρογραφία Μελών

Η Ελλάδα πρέπει να αντέξει

Νίκος ΛέανδροςΤου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών και κυρίως η εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχουν προκαλέσει μια τεράστια διεθνή συζήτηση. Τόσο για τις αιτίες του ελληνικού προβλήματος όσο και για τις επιπτώσεις εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Βασικό συμπέρασμα αυτής της συζήτησης, ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις, είναι ότι δεν υπάρχει λύση του ελληνικού προβλήματος και προοπτική βιώσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους.

Άλλωστε, αυτό δείχνει και η ιστορική εμπειρία. Στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων καμία χώρα που οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και στη συνέχεια σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν μπόρεσε να ξεκινήσει μια νέα πορεία πριν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά το πρόβλημα του χρέους.

Η ανάδειξη αυτού του γεγονότος έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας. Υπογραμμίζει ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα του χρέους είναι σωστή και χωρίς αυτή τη λύση δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που να μην αντιλαμβάνεται ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Όμως η γερμανική ηγεσία και κυρίως οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις που εκφράζει ο Β. Σόιμπλε δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος μια συμφωνίας. Έτσι προσποιούνται ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Παρότι τους διαψεύδει ακόμα και το ΔΝΤ που κατά τα άλλα θεωρείται απολύτως αξιόπιστο και αναγκαίος εταίρος μιας συμφωνίας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η Γερμανία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων ως ηγετική δύναμη της ΕΕ. Η ίδια στήριξε τη μεταπολεμική της ευημερία και ανάπτυξη, σε μεγάλο βαθμό, στις αποφάσεις της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 με τις οποίες διαγράφτηκε περισσότερο από το μισό του γερμανικού χρέους και αναδιαρθρώθηκε το υπόλοιπο. Η περίοδος αποπληρωμής παρατάθηκε με μεγάλη περίοδο χάριτος και το επιτόκιο μειώθηκε και συνδέθηκε με την επίτευξη εμπορικού πλεονάσματος από τη Γερμανία.

Η Ελλάδα συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και συμφώνησε στις παραπάνω αποφάσεις. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζεται με απαξιωτικό τρόπο και δίχως σεβασμό στις ανάγκες ενός λαού που υπέφερε πολύ τα τελευταία χρόνια από λανθασμένες και αδιέξοδες πολιτικές.

Άραγε μπορεί  αυτή η στάση να συνεχιστεί για πολύ ακόμα; Κατά τη γνώμη μου όχι εφόσον βέβαια η Ελλάδα αντέξει στις πιέσεις και επιμείνει να θέτει το ζήτημα. Κι αυτό γιατί η σκληρότητα της γερμανικής κυβέρνησης προκαλεί αυξανόμενες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ ισχυρών Ευρωπαίων εταίρων όπως η Ιταλία, η Βρετανία και η Γαλλία που φοβούνται ότι ο γερμανικός αυταρχισμός, αν δεν ελεγχθεί,  θα στραφεί –αναπόφευκτα- και εναντίον τους.

Για παράδειγμα, το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ σημειώνει: “Μόνο όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η ενωμένη, αλλά διαφορετική Ευρώπη δημιουργήθηκε από πολιτική αναγκαιότητα για να επικρατήσει βιώσιμη ειρήνη σε αυτή την ήπειρο, μπορεί να παρατηρεί ήσυχος πώς οξύνονται οι τόνοι μεταξύ των λαών, πώς οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν λόγο για ταπείνωση και υποδούλωση και οι Γερμανοί πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν σωφρονιστές”.

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επισημαίνει: «Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπόλοιπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα» και συμπληρώνει: «Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα σαν και αυτό της Ελλάδας, νομίζετε ότι θα είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα διεθνή προβλήματα; οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ μετά από τις αστοχίες της τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης». Ανάλογε δηλώσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από πολλούς άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Η Ελλάδα πρέπει λοιπόν να επιμείνει στην ορθότητα των βασικών της θέσεων. Γιατί έχει δίκιο και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Πρέπει όμως να προσεχτούν δύο πράγματα: Πρώτον, να διαφυλαχτεί η ενότητα του ελληνικού λαού. Η υπερβολική οξύτητα και ο διχασμός πρέπει να αποφευχθούν. Ενωμένοι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κάθε δυσκολία. Δεύτερον, η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα γιατί οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται. Η λύση σε κάθε περίπτωση θα είναι ευρωπαϊκή και μέσα στο ευρώ. Ακόμα και μετά τη συμφωνία τα πράγματα θα είναι δύσκολα και η πορεία ανηφορική. Όμως, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: