ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: το δημοψήφισμα δεν αφορά καθόλου το grexit

«Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή – υπάρχει η Ευρώπη ως πεδίο μάχης, όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί και οι συνθήκες της Ε.Ε.» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Σοφία Αραβοπούλου.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκφράσει την άποψή του και δεν αφορά καθόλου «το παραμύθι του Grexit», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να πάψουν να δραματοποιούν ένα πάρα πολύ φυσιολογικό γεγονός, την έκφραση της δημοκρατικής έκφρασης του λαού σε ένα καυτό για εμάς ζήτημα».

Ο κ. Κοτζιάς παρατηρεί πως μόνον στην Ελλάδα θεωρείται «αμαρτωλό» το δημοψήφισμα – και αυτό εξ αιτίας «εγχώριων δυνάμεων» που προσπαθούν να βάλουν πλαστά διλήμματα στο λαό, γιατί ντρέπονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας που πρότειναν οι θεσμοί και δεν επιθυμούν να το υπερασπιστούν. «Η Ελλάδα», τονίζει, «είναι μία χώρα που έχει ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη».
 
To «όχι», σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, «σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον της χώρας, που δεν θα είναι συνεχόμενη λιτότητα και ύφεση, αλλά θα είναι ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ε.Ε.». «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση», συνεχίζει, «ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι το δημοψήφισμα σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν σειρά από κράτη-μέλη της Ε.Ε. που εδώ και δεκαετίες έχουν κάνει δημοψηφίσματα, όπως η Δανία, η Ιρλανδία που έχει κάνει τρία, η Γαλλία, η Ολλανδία – και μάλιστα δημοψηφίσματα με τα οποία απορρίφθηκε το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Η Ιρλανδία ως η 21η χώρα που θα ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, την απέρριψε και ξαναέγινε διαπραγμάτευση. Για άλλη μια φορά, αυτό που είναι φυσιολογικό για κάθε χώρα στην Ε.Ε., εμφανίζεται από τις Βρυξέλλες ως μια παρανομία, ως μια αταξία, ως μια διάθεση της χώρας να φύγει από την Ε.Ε.».

Υπενθύμισε ότι η Γαλλία απέρριψε το Σύνταγμα, «τον θεμελιώδη κανόνα της Ε.Ε.» και ουδείς της είπε ότι θέλει να φύγει από την Ε.Ε.. Η δε Ιρλανδία έβαλε 20 χώρες που είχαν ήδη ψηφίσει να ξαναψηφίσουν τις αλλαγές που έγιναν στη Συνθήκη με βάση το δικό της δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Κοτζιάς κρίνει ότι «ενδιαφέρεται πιο πολύ σε ποιόν θα χρεωθεί το όποιο πρόβλημα προκύπτει, παρά στην πραγματική λύση των προβλημάτων, να επανέλθει στην διάθεση μιας Ευρωπαίας πολιτικού να βρίσκει συμβιβασμούς. Μας κατηγορεί εμάς ότι δεν θέλουμε συμβιβασμούς. Την Τρίτη όμως είχαμε δεχθεί πολύ σοβαρές υποχωρήσεις και συμβιβασμό και ειπώθηκε ότι την Πέμπτη θα καταλήγαμε σε συμφωνία. Την Τετάρτη στο Γιούρογκρουπ εμφανίστηκαν οι δυνάμεις της ύφεσης και της λιτότητας με επιπλέον νέες προτάσεις και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Να μην μιλάνε σε μας λοιπόν για συμβιβασμό». 

Ο υπουργός Ν. Κοτζιάς δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί σε όλα τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει εάν παραστεί ανάγκη: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην Ε.Ε., κάθε κράτος-μέλος διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία: Προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, βέτο, δημοψηφίσματα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πιάνει την Ευρώπη πανικός. Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι. Δηλαδή περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι αυτό στεναχωριούνται;»

Δυο μηνύματα μάλιστα του Ελληνα ΥΠΕΞ στο τουίτερ μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο εκ μέρους της Ελλάδας, τάραξαν τα νερά. «Έχω γράψει από πολύ παλιά ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη», απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Αν χώρες όπως η Γαλλία έχουν βάλει βέτο για το πού θα είναι το οικόπεδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο – ήμουν μπροστά σε μία τέτοια συζήτηση στο συμβούλιο ΥΠΕξ παλαιότερα – και εμείς για την υπεράσπιση θεμελιακών εθνικών μας συμφερόντων το δικαιούμαστε επίσης».

Δείτε εδώ το βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: