Αρθρογραφία Μελών

Persona (ae) non grata

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Διπλωματία, μία ελληνική λέξη με διεθνή χρήση, είναι κατά το πλέον δόκιμο ορισμό η πρακτική που χρησιμοποιείται μεταξύ των κρατών για την ανάπτυξη και προώθηση των σχέσεών τους. Η διπλωματία μπορεί να είναι διμερής ή πολυμερής, ανοιχτή ή μυστική όταν η τελευταία διεξάγεται κάτω από μυστικές και αδιαφανείς διαδικασίες.

Η διπλωματία, γενικά, έχει θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινωνία επειδή δια της διπλωματικής οδού τα κράτη επιδιώκουν την εύρεση λύσεων στις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα.

Τις διπλωματικές επαφές τις αναλαμβάνουν φυσικά πρόσωπα, οι διπλωμάτες. Πολλές φορές διενεργούνται απευθείας από τις πολιτικές ηγεσίες. Στην άσκηση των καθηκόντων τους οι διπλωμάτες απολαμβάνουν, αρχαιόθεν, διπλωματικής ασυλίας τα όρια της οποίας διέπονται από διεθνείς Συμβάσεις και το διεθνές εθιμικό δίκαιο. Όταν κάποιος υπερβαίνει αυτά τα όρια, η φιλοξενούσα χώρα μπορεί να τον κηρύξει Persona non grata δηλαδή ανεπιθύμητο πρόσωπο και να ζητήσει την ανάκλησή του η να προβεί αυτοβούλως στην απέλασή του.

Το φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες στη διεθνή διπλωματική πρακτική. Τηρουμένων των αναλογιών ,η έννοια του ανεπιθύμητου προσώπου η persona non grata, ισχύει και στη κοινωνική και πολιτική ζωή όταν κάποιου πρόσωπου, δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του.

Ο Χένρι Κίσινγκερ του οποίου η πολιτική σε ότι αφορά την Ελλάδα συνδέεται με τη στήριξη της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κυριότατα με τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο,nαπέφυγε επιμελώς να επισκεφθεί την Ελλάδα ούτε και αργότερα ως ιδιώτης, αντιλαμβανόμενος, προφανώς, τη δυσμενή απέναντί του διάθεση του ελληνικού λαού.

Ο Κίσινγκερ εκτός από πολιτικός ήταν ακαδημαϊκός και πολιτικός στοχαστής. Κατά τεκμήριο οι πνευματικοί άνθρωποι επιθυμούν κάποια στιγμή να επισκεφθούν χώρες η πόλεις που συνδέονται με το παγκόσμιο πολιτισμό η τόπους λατρείας όπως η Αθήνα, Ρώμη, Ιεροσόλυμα, η Αίγυπτος, Ινδία ,Περού, Μεξικό κ.α.

Ο Αμερικανός πολιτικός, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν το επιχείρησε διαισθανόμενος, προφανώς, τα αντίθετα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντί του.

Άραγε να διαμορφώνονται ανάλογα αισθήματα και έναντι της κας Λαγκάρτ, του Σόιμπλε και Νταισσενμπλούμ; Η Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ εξέπληξε με τις θέσεις της δυναμιτίζοντας, τη τελευταία στιγμή, κάθε προσπάθεια εύρεσης λύσης με την ελληνική κυβέρνηση η οποία έκανε πολλές και ουσιώδεις υποχωρήσεις. Η ελληνική περίπτωση θα καταγραφεί ως μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της Ε. Ενωσης.

Το παιχνίδι των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που εγγίζουν τα όρια του παραλόγου αποκαλύπτει, πλέον, σαφώς τους πραγματικούς στόχους των Δανειστών. Είναι δυνατό να ανατρέπονται συμφωνηθέντα για λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και από ποία πηγή θα εισπραχθούν; Η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι πολύ δύσκολο να αποκρυφτεί.

Και δεν είναι άλλη από την επιδίωξη να ταπεινωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτραπεί η άνοδος ανάλογων πολιτικών δυνάμεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπως και γεωπολιτικοί υπολογισμοί που υπαγορεύονται από τις ΗΠΑ. Να ματαιωθεί οποιαδήποτε προσέγγιση με τη Ρωσία, ιδιαίτερα η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Είναι λυπηρό ότι σε αυτή τη φαρσοκωμωδία εμπλέκονται και οι νουνεχείς Γάλλοι οι οποίοι περισσότερο από κάθε άλλο λαό γνωρίζουν καλά τις αρετές και τις αδυναμίες των Γερμανών γειτόνων τους.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι φιλόξενη χώρα και λαός. Εδώ λατρεύτηκε ο Ξένιος Ζεύς. Τόσο η κα Λαγκάρντ όσο και οι κύριοι Σόιμπλε και Νταισσένμπλούμ είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν την Ελλάδα και τα νησιά της, να χαρούν τον ήλιο και το φως της.

Το ερώτημα είναι πως θα αισθάνονται οι ίδιοι αναλογιζόμενοι ποια στάση τήρησαν έναντι της χώρας που θα τους φιλοξενεί και που πολλές φορές τορπίλισαν κάθε προσπάθεια για επίτευξη λύσης αμοιβαίως επωφελούς όπως αρμόζει όταν διαπραγματεύεσαι με μία Κυβέρνηση χώρας-μέλους της Ε.Ε και όχι εχθρικής. Tα παραπάνω ισχύουν ακόμη και αν, στο μεταξύ, βρεθεί λύση και καταλήξουμε σε μία Συμφωνία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: