Αρθρογραφία Μελών

Ελλάδα – Ε.Ένωση – Δανειστές. Μία δύσκολη σχέση με αβέβαιες προοπτικές

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ο αείμνηστος Α.Παπανδρέου μετά το τέλος των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου των Καννών (Γαλλία,1994) -ήδη, φυσικώς, καταβεβλημένος-είπε την ιστορική φράση ότι «στην Ε.Ένωση, διαμορφώνεται ένα Διευθυντήριο».

Εννοούσε το γάλλο-γερμανικό άξονα που ακόμη λειτουργούσε ισοδύναμα και κατά κάποιο τρόπο γινότανε αποδεκτός από τα άλλα Κράτη-μέλη ως κινητήρια δύναμη προς τα εμπρός της Ε.Ένωσης.

Τη Σύνοδο των Καννών ακολούθησαν και άλλες σημαντικές σύνοδοι με προεξάρχουσα εκείνη της Λισσαβόνας (2007) κατά την οποία, υπό Γερμανική Προεδρεία, υιοθετήθηκε η ομώνυμη Ευρωπαϊκή Συνθήκη που ουσιαστικά ενέταξε και θεσμικά την Ευρώπη στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα.

Η οικονομική κρίση που σημειώθηκε στις ΗΠΑ (2008), γρήγορα μεταδόθηκε στην Ευρώπη με πρώτα θύματα και όχι συμπτωματικά, τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης του ευρωπαϊκού νότου, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία ακόμη και τη βορεινή Ιρλανδία.

Πρώτη συνέπεια της κρίσης η αδυναμία δανεισμού από τη διεθνή αγορά και δεύτερη, η υπογραφή των Μνημονίων που στην ουσία περιόριζαν την εθνική κυριαρχία και επιβάλλανε αυστηρή πολιτική λιτότητας.

Η χώρα που περισσότερο επλήγη από τα Μνημόνια ήταν η Ελλάδα. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του απέδωσε, τη δυσχερέστερη κατάσταση της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του νότου, στο γεγονός ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε λιτότητα, τρεις φορές παραπάνω από εκείνης που επιβλήθηκε στην Πορτογαλία και Ισπανία γεγονός που προκάλεσε μείωση του ΑΕΠ, κατά 18% που αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η νέα ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε τη λογική των Μνημονίων και επεδίωξε, από τη πρώτη στιγμή, την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους στην ευρωζώνη.

Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, σίγουρα θα αποτελέσουν άριστο θέμα διδακτορικής διατριβής και σημείο αναφοράς στην ιστορική πορεία της Ευρώπης προς μία πραγματική ένωση ή ακόμα και τη διάλυσή της. Η αναμφισβήτητη δυσμενέστερη μεταχείριση της Ελλάδος, έχει πολλές αναγνώσεις.

Κατ΄αρχήν η κοινωνική προκατάληψη των Γερμανών με εκφραστή τον συντηρητικών αρχών Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έναντι των «ακαμάτηδων» ελλήνων.

Στη συνέχεια η ιδεολογική αντίθεση προς την αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρμαχο των εργατικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας. καθώς και την άρνηση αποδοχής της υπεροχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της πολιτικής. Βέβαια η σκληρή και άκαμπτη στάση που τηρούν οι δανειστές με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, μπορεί να υποκρύπτουν και σχεδιασμούς για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης με ένα σκληρό πυρήνα, ένα δεύτερο περιφερειακό και ένα τρίτο με τους πληβείους του ευρωπαϊκού περίγυρου (Βαλκάνια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη).

Η Ελλάδα είναι καθημερινώς, σχεδόν, στο προσκήνιο με αρνητικά συνήθως σχόλια και προειδοποιήσεις για GREXIT κ.τ.λ. Σε αυτά τα σενάρια προστίθεται και το αίνιγμα της στάσης των Βρετανών, αν τελικά ο κ. Κάμερον προχωρήσει στη διεξαγωγή του εξαγγελθέντος δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε. Ένωση.

Όποιες και να είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών. Μπορεί, όμως όπως ήδη πράττει η σημερινή Κυβέρνηση, να διεκδικήσει και να απαιτήσει σεβασμό από τους εταίρους και τους δανειστές και μία ισότιμη θέση. Ήδη διαφαίνονται κάποια σημάδια για εύρεση μας συμβιβαστικής λύσης που κατά τη ταπεινή γνώμη του γράφοντος θα κινηθεί μεταξύ των ορίων να μη θριαμβολογεί καμία πλευρά.

Ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να τακτοποιήσει τα του οίκου της, Να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις για να αποκτήσουμε σωστή Διοίκηση και Κράτος δικαίου, να δαμάσουμε τη διαφθορά και να αποβάλλουμε την αντίληψη ότι είμαστε μεταξύ Ανατολής και Δύσης με ότι αρνητικό συνδέεται με τη πρώτη και ότι θετικό προσφέρει η δεύτερη.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: