Αρθρογραφία Μελών

Τα ανήσυχα Βαλκάνια υπό το φώς και των δηλώσεων για τα Σκόπια της κας Μαντλέν Ολμπράιτ

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ούτε οι Βαλκανικοί πόλεμοι (1913) που σηματοδότησαν την αρχή του τέλους της Οθωμανικής παρουσίας στα Βαλκάνια, ούτε η Τελική Πράξη του Ελσίνκι (1975) που θέσπιζε την Αρχή του οριστικού των συνόρων στην Ευρώπη, έλυσαν τα προβλήματα -πολιτικά, συνοριακά, θρησκευτικό πολιτιστικά- μεταξύ των βαλκανικών λαών που οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν δημιουργήσει ήδη ανεξάρτητα κράτη.

Αρκετές εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες, ένθεν και ένθεν των συνόρων, εξακολούθησαν να παραμένουν στις προγονικές εστίες τους χωρίς να ανήκουν γλωσσικά, φυλετικά ή θρησκευτικά, στις χώρες στις οποίες έγιναν αναγκαστικά η με επιλογή τους, υπήκοοι.

Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί, ασφαλώς, αποκλειστικότητα των Βαλκανίων. Ανάλογες καταστάσεις επικρατούν και σε όμορες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ακόμη, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, της Δυτικής Ευρώπης. Το διακριτικό συγκριτικά στοιχείο για τα Βαλκάνια έγκειται στο γεγονός ότι η βαλκανική χερσόνησος ήταν συνώνυμο της αστάθειας, των πολιτικών ερίδων και των συχνών πολέμων μεταξύ των λαών των υποδαυλιζόμενων, συνήθως και από ξένες Δυνάμεις.

Το προσωνύμιο πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης δεν το απέκτησαν τυχαίως. Η αρνητική αυτή εικόνα δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη και όχι από προκατάληψη. Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο σταθεροποίησε κάπως τη κατάσταση ωστόσο ο Τίτο ευθύνεται για τις συνοριακές ανακατατάξεις μεταξύ των Ομόσπονδων Δημοκρατιών της μέχρι και τη δημιουργία τεχνητών κρατών η εθνοτήτων όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την «Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ειδικότερα στη περίπτωση των Σκοπίων, ο Τίτο ενήργησε άκρως υπολογιστικά και πολιτικά. Ευνοώντας τη δήθεν διαφορετική φυλετική προέλευση των Σλαβομακεδόνων ως «Μακεδόνων» τους απομάκρυνε από την επιρροή της Βουλγαρίας με την οποία γλωσσικά και φυλετικά, άλλωστε, συνδέονται. Εξάλλου αποδίδοντας διοικητική αυτονομία στο Κόσσοβο, αποδυνάμωνε τη Σερβία έναντι της ιδιαίτερης πατρίδας του τη καθολική Κροατία.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που επακολούθησε, επανέφεραν στο προσκήνιο τα «πάθη και μίση», στα Βαλκάνια. Οι Κοσσοβάροι με τη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική, δυτικών δυνάμεων αποσπάσθηκαν από τη Σερβία κηρύσσοντας, μονομερώς, την ανεξαρτησία των. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελούμενη από τρεις συνιστώσες Σέρβους, Κροάτες και τους μουσουλμανικού θρησκεύματος Βοσνίους, επιβιώνει χάρις στη διεθνή παρουσία .

Τα Σκόπια (ΠΓΔΜ), ιδιαίτερα η σημερινή ηγεσία υπό τον Γκρουέφσκι, ζει με τη ψευδαίσθηση της χωριστής «μακεδονικής» εθνότητας με ενέργειες και συμπεριφορές που ανάγονται περισσότερο στη σφαίρα της ψυχιατρικής. Ο κ.Γκρουέφσκι αλλά και ορισμένοι δυτικοί, πιστεύουν ότι η μόνη οδός επιβίωσης της χώρας και του λαού της είναι αν διαφοροποιηθούν από το γύρω σλαβικό κόσμο και στηριχθούν στο «Μακεδονισμό» ο οποίος όμως έρχεται σε σύγκρουση με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας την οποία επιχειρούν να σφετερισθούν.

Προξενεί εντύπωση ότι η συμπαθής πρώην Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κα Μαντλέν Ωλμπράιτ σε πρόσφατες δηλώσεις της αποδίδει μικρή σημασία στην θέμα της ονομασίας αν και θα έπρεπε να γνωρίζει καλώς από τι πηγάζουν οι ελληνικές αντιρρήσεις που εμμέσως πλην σαφώς έχουν αναγνωρισθεί από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Παραξενεύει, επίσης, η θέση της ότι αν η FYROM είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ-που την εμπόδισε η Αθήνα-δεν θα είχαν σημειωθεί γεγονότα όπως τα πρόσφατα στο Κουμάνοβο. Δηλαδή, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θεραπεύει πάσαν νόσον…..

Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και η εισβολή στη Κύπρο δεν θυμίζουν τίποτα στη κα Allbrigth; Μπορεί η ΠΓΔΜ να επιβιώσει με αναπόφευκτη την αποσκίρτηση των Αλβανοφώνων που αποτελούν το 25% και πλέον του συνολικού πληθυσμού της χώρας αυτής; Σε αυτή τη περίπτωση της αποσκίρτησης, που είναι θέμα χρόνου και πολιτικών συγκυριών να συντελεσθεί, τα Σκόπια με αμιγή πλέον σλαβόφωνο πληθυσμό, θα μπορούσαν να ονομασθούν «ΣΛΑΒΟΝΑΚΕΔΟΝΙΑ», χωρίς καμία αμφισβήτηση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή η ευρωπαϊκή προοπτική της δεν θα επιλύσουν το θέμα της ονομασίας όπως επιδιώκεται σήμερα, ούτε θα αφαιρέσουν από τα Βαλκάνια –με εξαίρεση την Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία-το χαρακτηρισμό τους ως πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα ανήσυχα Βαλκάνια υπό το φώς και των δηλώσεων για τα Σκόπια της κας Μαντλέν Ολμπράιτ

  1. Το κίνημα των νεοτουρκων και η κακή οικονομική κατάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορία ήταν το προοίμιο της καταρευσης της.Το μακεδονικό είχε ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα αλλά το πραγματικό πρόβλημα οριστικοποιηθηκε με τον εμφύλιο πόλεμο και την κυβέρνηση του βουνού και ειδικότερα με την σύμπραξη με τον NOF του Πάβελ Ρακοφσκι (δείτε το 2 ο συνέδριο του NOF τον Μάρτη του 1949) . Το όνομα που θα έπρεπε να βάλουμε στο τραπέζι για τα Σκόπια που έχει γεωγραφικο προσδιορισμό χωρίς την λέξη Μακεδονία είναι : Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία

    Posted by Socratis Argyris | 27 Μαΐου, 2015, 10:16 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: