Αρθρογραφία Μελών

Χρονοτριβές

Ασφυκτική και ασύδοτη η προπαγάνδα των Μέσων Μη Ενημέρωσης. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, γιατί καθυστερεί, τάχα, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αντί να κλείσει όπως όπως  το θέμα της ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα απελευθερώσει τη διαδικασία καταβολής των παγωμένων δόσεων του β΄μνημονίου.

Τελείως υποκριτικά, άλλοτε καμώνεται πως νοιάζεται για την εξάντληση των διαθέσιμων για τους μισθωτούς του δημοσίου και τις συντάξεις και άλλοτε για το ξεπέρασμα της ασφυξίας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Σαν να μην έφτασαν 5 χρόνια και 240 δις νέα δάνεια για να καταλάβουν ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας έχουν τόση σχέση με το μνημονιακό χρήμα, όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι για να πάρει η κυβέρνηση το καθυστερημένο χρήμα θα πρέπει πρώτα να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις και ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα περιοριστεί κι άλλο η ζήτηση και να πληγούν κι άλλο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί αυτό ζητούν οι δανειστές – εταίροι μας.

Τα αντιλαϊκά  «μέσα» της Διαπλοκής δεν αντιλήφθηκαν, τάχα, ότι ο herr  Schauble σε όλο το τελευταίο 4μηνο επένδυσε στο ροκάνισμα του χρόνου, σαν κορυφαίο στοιχείο της τακτικής του, για να γονατίσει την ελληνική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση,  που, σαν δείγμα καλής θέλησης , πληρώνει τις δόσεις του χρέους και τις άλλες υποχρεώσεις του κράτους σφουγγίζοντας τον πάτο του καζανιού μιας κατεστραμμένης οικονομίας.

Δεν είδαν , τάχα, ότι οι «εταίροι» μας επέβαλαν μια νέα ανάγνωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου , διευρύνοντας το πλαίσιο της τόσο ώστε να αναρωτιόμαστε τι είναι το «ενδιάμεσο» και τι το «τελικό». Ούτε πήραν χαμπάρι ,υποτίθεται , ότι όταν όλοι σχεδόν στη Ρίγα είχαν την αίσθηση ότι επίκειται το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και της ενδιάμεσης συμφωνίας , ο κραταιός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας πέταξε ξανά την μπάλα στην εξέδρα. Ζήτησε – και συμφώνησε μαζί του και ο Ολάντ – την συμφωνία να προσυπογράψει και το ΔΝΤ. Φταίνε και γι΄αυτή την απώλεια χρόνου ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ;

Τα εμβριθή μας μίντια απέφυγαν να αποκωδικοποιήσουν τι επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι με αυτό τον ελιγμό.Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα να ενισχύσουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις με τις σκληρές απόψεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Φυσικά μια διεθνής συνηγορία σε τέτοιου είδους θέματα διευκολύνει την κατάποση του χαπιού από τους ευρωπαίους εγαζόμενους. Αλλά ο γερμανογαλλικός άξονας έχει μια ακόμη μεγαλύτερη πολιτική φιλοδοξία : Να οδηγήσει , μέσω της κας Λαγκάρντ  το ΔΝΤ – ΗΠΑ – Βραζιλία κλπ. σε μια συνθηκολόγηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Είναι γνωστό ότι , εφ΄όσον οι Ευρωπαίοι δεν στέργουν σ΄ένα γενναίο κούρεμα του χρέους αυτού, το ΔΝΤ προτίμησε να απέχει από την διαπραγμάτευση με τους άλλους θεσμούς.

Και άλλος χρόνος , λοιπόν και άλλες διαπραγματεύσεις .Θα λέγαμε και άλλες προκλήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης , που θα πρέπει να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί για να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας τις αντιθέσεις στο μπλόκ  του παγκόσμιου καπιταλισμού. Φυσικά , αναμένεται ότι πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών θα πουν τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη προς πάσα κατεύθυνση. Και επ΄ουδενί αναμένεται να παίξουν το χαρτί της ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης και να χάσουν την ευκαιρία της προβολής μιας τολμηρής διαγραφής – αναδιάρθρωσης του χρέους , σαν τον αμίμητο κ.Στουρνάρα.  (που δεν μπορούμε να πειράξουμε μία τρίχα απ΄τα μαλλιά του χωρίς να μας κηρύξει πόλεμο ο κ.Σόιμπλε).

Που θα καταλήξει αυτή η νέα στροφή βραχυπρόσθεμα ; Στο σενάριο της 4μηνης παράτασης για να δοθεί ο χρόνος σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν το ελληνικό ζήτημα ; Και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες για την πλευρά μας ; θα ιδούμε .Τι θέλουν , λοιπόν , τα <μέσα > της Διαπλοκής και ταυτοχρόνως πειθήνια όργανα των τραπεζιτών μας , τους οποίους ευγνωμονούν για τα θαλασσοδάνεια του παρελθόντος αλλά και για την τρέχουσα ευεργετική ταμειακή ενίσχυση μέσω του ποταμού των διαφημίσεων ;

Δύο πολύ απλά πράγματα: Το πρώτο είναι να συνεχιστεί το γαιτανάκι που ξεκίνησε με την ανακεφαλαιοποίηση των 40 δις σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.Με τα λεφτά των διαπλεκομένων έξω από το τραπεζικό μας σύστημα , η ΕΚΤ να δανείζει τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (ήδη 80,2 δις για να καλύπτει κεφαλαιακή τους επάρκεια ) και εν τέλει , μετά το κλείσιμο του β΄μνημονίου, να επανέλθουμε στο καθεστώς του δανεισμού του κράτους από τις τράπεζες με εκδόσεις επικερδών ομολόγων (κόστος γι’ αυτές 0,25% και για τον έλληνα φορολογούμενο 4-5 % ) .Ενώ , φυσικά , η τραπεζική πίστη προς τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να βαίνει μηδενική. Αυτό είναι το όνειρο της Τραπεζοκρατίας – Διαπλοκής για το αύριο της ‘μεταμνημονιακής εποχής’ και ανυπομονεί να φύγουμε από το μίζερο τώρα των διαπραγματεύσεων .Αυτό το όνειρο μοιράζεται με τους Μέρκελ – Ολάντ. Ούτε αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις , ούτε διαγραφές χρεών , ούτε πολιτικό κόστος από τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων φορολογούμενων για τις εισφορές τους , που δήθεν ταΐζουν τους σπάταλους έλληνες. «Κερδίζουμε – χάνετε. Αφήστε τα win-win».

Η χώρα μας θα εξακολουθήσει τοιουτρόπως να βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης , ακήρυκτης χρεωκοπίας , αβάσταχτης φτώχειας για τους πολλούς , με ελληνικές επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό στη μετανάστευση.

Αν η πρώτη προτροπή προς τον πρωθυπουργό είναι <συμφωνείστε για να τελειώνουμε>, η δεύτερη έχει μια άλλη πολιτική σημασία. «Απαλλαγείτε απ΄τα βαρίδια που έχετε στις διαπραγματεύσεις εντός κυβέρνησης και εντός ΣΥΡΙΖΑ» είναι το μόνιμο μήνυμα που εκπέμπουν τα τηλεοπτικά μας κανάλια .

Η ιστορία ξεκίνησε με τον κ.Βαρουφάκη , καθώς ο herr Schauble δεν μπορούσε να του πεί εμπιστευτικά «Γιάνη , forget it», όπως είχε πεί στον άλλο Γιάννη , τον προκάτοχό του και τώρα κεντρικό τραπεζίτη. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σοφός για να καταλάβει που το πάνε οι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι των καναλιών. Αν θέλει ο κ.Τσίπρας να είναι αποδεκτός , «εθνικός» ηγέτης της καλής ελληνικής κοινωνίας , τότε θα πρέπει να αναζητήσει νέες ισορροπίες και στηρίγματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ , στις παλιές και νέες παρατάξεις του Κόμματος – ένα είναι το Κόμμα- των Μνημονίων.(Εδώ που τα λέμε , οι άλλοι είναι πια «ψοφάλογα»).

Κι εμείς τι περιμένουμε ; Η κυβέρνηση έδειξε μέχρι τώρα μια πρωτοφανή αντοχή στο να μη παρασύρεται από την ψεύτικη ελκυστικότητα των δόσεων του δανείου που συνομολόγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ .Έμεινε , βασικά , στις κόκκινες γραμμές της. Έδειξε παράλληλα την απαραίτητη για τις περιστάσεις συμβιβαστική διάθεση , μέχρι σημείου σχεδόν παρεξηγήσεως. Δεν έκανε το χατίρι κανενός να προκηρύξει δημοψήφισμα με το παγιδευτικό δίλλημα «εντός ή εκτός του ευρώ». Αν έρθει η ώρα να μιλήσει ο λαός , θα πρέπει τουλάχιστον να αποφανθεί επί συγκεκριμένων και όχι γενικόλογων ερωτημάτων. Αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτεραιότητες της για την ανακοπή του φαύλου κύκλου της ύφεσης – λιτότητας. Γνωρίζει ότι πρέπει να σπάσει αρκετά αυγά απ’ αυτά που κρατάει στο καλάθι της η Διαπλοκή , προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος σε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Και ασφαλώς πρέπει η τραπεζική πίστη να συνάδει σε αυτό, μαζί με τα άλλα εργαλεία (αναπτυξιακή τράπεζα κλπ).Ούτε μπορεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να αποφασίζουν οι ίδιοι έκπτωτοι τραπεζίτες ανεξέλεγκτα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το «know how» τους μας τρέλανε .

Πολύ σωστά λέει ο πρωθυπουργός ότι η συμπαράσταση του κόσμου είναι η μόνη μας δύναμη. Γι αυτό είναι ίσως απαραίτητο κάποιες στιγμές , ιδίως όταν αυτός ο κόσμος υφίσταται μια καταιγιστική πλύση εγκεφάλου , να γίνεται μέσα από πράξεις κατανοητό όχι μόνο με ποιους είμαστε αλλά και με ποιους δεν είμαστε.

Ας μας επιτραπεί και μια τελευταία σκέψη, εντελώς προσωπική. Είναι ανθρώπινα κατανοητό εν μέσω τόσων απόψεων, σειρήνων, κρίσεων και επικρίσεων , εναλλακτικών προτάσεων , ο πρωθυπουργός μας , με όλη την ευθυκρισία που διαθέτει , να μην είναι βέβαιος 100% για την λύση, βήμα βήμα σχεδιασμένη, που κρατάει στα χέρια του. Αυτή είναι η μοιραία «μοναξιά» της ηγεσίας, όπως θα έλεγε κάποιος. Όμως πρέπει να προκρίνει αυτός την ιστορική λύση. Και τότε όλα θα πάνε καλύτερα.

Γ.Σταματάκης

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: