Αρθρογραφία Μελών

Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ανησυχίες και Προβληματισμοί

Του Χρήστου Θ Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ουσιώδης και με πολλά μηνύματα ήταν η εκδήλωση για την επέτειο των εβδομήντα χρόνων από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε χώρα Τετάρτη 13 Μαΐου στο Αμφι-θέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Η Ευρώπη 70 χρόνια μετά».

Οργανωτές της εκδήλωσης το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος. Την ιστορική και πολιτική σημασία της επετείου ανέπτυξαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θ.Ψαλλιδόπουλος, ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλώφ, Έλληνες και Ρώσοι Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αφού τόνισε τη μεγάλη συμβολή του ρωσικού και του ελληνικού λαού στη τελική νίκη επί των δυνάμεων του άξονα συνδύασε, ευφυώς, την επέτειο με την ίδρυση, πέντε χρόνια μετά, (1950), της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή Ε.Ενωση. Ο κ. Χουντής αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης ότι τα κυρωτικά μέτρα κατά της Ρωσίας δεν οφελούν, ενώ είναι ιστορικά και πολιτικά αποδειγμένο ότι είναι ατελέσφορα. Γενικά οι κυρώσεις δεν συμβάλλουν στη συνεργασία των χωρών της Ε.Ενωσης με τη Μόσχα.

Από όλους τους ομιλητές υπογραμμίσθηκαν οι στενές σχέσεις μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού που τους συνδέουν, εκτός της ορθόδοξης πίστης, κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και βιώματα. Τονίσθηκε, επίσης, ότι αναλογικά με το πληθυσμό, Ελλάδα και Ρωσία είχαν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και καταστροφών από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που ενεπλάκη κατά των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων.

Τα διδακτικά στοιχεία που προέκυψαν από τις παρεμβάσεις, αναλύσεις, τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ήταν εξόχως αποκαλυπτικά για να αξιολογηθεί αν η Ευρώπη, εβδομήντα χρόνια μετά, είναι πιο ασφαλής και αν η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των λαών της είναι σήμερα παγιωμένη ή υπάρχουν λόγοι για ανησυχίες και προβληματισμούς. Κατ αρχή η διαπίστωση ότι παρά τις οδυνηρές μνήμες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου αναβιώνουν κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που κινούνται και εκφράζουν το πνεύμα και τις πράξεις του φασισμού και ναζισμού, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το δεύτερο. Ιδιαίτερα με τη περίπτωση της Ουκρανίας που όπως επισήμανε ο Ρώσος Καθηγητής στο γνωστό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσωβ Σεργκέι Μαρκώφ, στη Κυβέρνηση του Κιέβου και γενικότερα στη πολιτική ζωή της χώρα, έχουν υπεισέλθει στελέχη με ακροδεξιές αντιλήψεις και με φιλοναζιστικό παρελθόν.

Προβληματισμοί, επίσης, εκφράσθηκαν και για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν φαίνεται να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες των περισσοτέρων χωρών. Το Ουκρανικό προκαλεί διαίρεση της Ευρώπης και αντιπαράθεση του Δυτικού κόσμου με τη Ρωσία.

Γενικό διδακτικό στοιχείο της όλης εκδήλωσης θα μπορούσε να συνοψισθεί με τη φράση ότι εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου πολέμου και εξήντα πέντε μετά τη γέννηση της Ενωμένης Ευρώπης, αντί η επέτειος να εορτάζεται ως μεγάλο ιστορικό γεγονός και ως νίκη της Δημοκρατίας εναντίον του ολοκληρωτισμού, εντούτοις πολλά σημερινά γεγονότα και καταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο προκαλούν εύλογες ανησυχίες και προβληματισμούς. Με φαινόμενα γεωπολιτικών ανταγωνισμών με θέατρο την Ευρώπη, αναβίωση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, και ηγεμονικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών φαινόμενα που σκιάζουν την ιστορική επέτειο.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: