ΜΜΕ

ΓΓΑΕ Μ. Κοκκινος: «Κάθε περιορισμός στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών μέσα στην Ευρώπη προσβάλλει αυτή καθαυτή την έννοια του Ευρωπαϊκού ιδεώδους»

Πολιτική Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω

Πολιτική Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω

Σαφή διάκριση μεταξύ μετανάστη και Ευρωπαίου πολίτη πέτυχε στη Ρίγα η ΓΓΑΕ, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων αποδήμων στην ΕΕ.

Με επιτυχίες στο ενεργητικό της αποχώρησε από τη συνδιάσκεψη για τους απόδημους Ευρωπαίους, που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, η ελληνική αντιπροσωπία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με επικεφαλής τον διευθυντή Μιχάλη Κόκκινο και τον αναπληρωτή Δημήτρη Πλευράκη.

Εισαγωγή των όρων «διασπορά» και όχι «μετανάστευση», σαφής διάκριση μεταξύ μετανάστη και Ευρωπαίου πολίτη, θέσπιση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ελεύθερης Διακίνησης για τους ασθενέστερους, καθώς και προάσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, που ζουν εκτός της χώρας καταγωγής τους στοιχειοθέτησαν, με τη συμβολή των Ελλήνων, τις βασικές προτάσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων αποδήμων εντός ΕΕ.

«Κάθε περιορισμός στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών μέσα στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κόκκινος «προσβάλλει αυτή καθαυτή την έννοια του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από αυτή την άποψη, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης και από την αποδοχή του συνόλου των τροπολογιών που υποστηρίξαμε σαν ελληνική αντιπροσωπεία, γιατί είναι καλό όταν βλέπεις μία πληγή στο σώμα της Ενωμένης Ευρώπης, να την προλαβαίνεις στην αρχή της, πριν αυτή κακοφορμίσει».

Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λετονικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, είχε θέμα τη βελτίωση της μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, και σε αυτό το επίπεδο, ελληνική επιδίωξη ήταν η σαφής και ρητή επιβεβαίωση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως θεμελιώδους ελευθερίας του κοινοτικού δικαίου, καθώς και ως κύριου συστατικού της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Η έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, καθιστά άκρως σημαντική την επαναβεβαίωση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών και την μέγιστη προσοχή στην λεκτική διατύπωση των σχετικών με την ενδο-ευρωπαϊκή κινητικότητα πορισμάτων, που συντάσσονται στα Ευρωπαϊκά φόρα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο αυτό, κατόρθωσε, κατόπιν διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμμαχιών με άλλες χώρες μέλη σε κοινή αντίληψη με την Ελλάδα, να επιτύχει μέσω τροπολογιών στο αρχικό κείμενο, την ενσωμάτωση των θέσεών της στα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης.

Παράλληλα διεκδίκησε και πέτυχε την αφαίρεση από τα κείμενα των πορισμάτων της συνδιάσκεψης του όρου ex patriot για τον ορισμό του μετακινούμενου εντός της ΕΕ Ευρωπαίου πολίτη, κρίνοντας ότι η χρήση του δεν συμβιβάζεται πολιτικά με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενέχει τον κίνδυνο σταδιακής αποξένωσης του μετακινούμενου Ευρωπαίου από τη χώρα καταγωγής του.

Η Ελληνική πλευρά καθώς και τα κράτη μέλη με μεγάλη διασπορά προσβλέπουν στην επόμενη Προεδρία του Λουξεμβούργου καθώς και σε εκείνη της Μάλτας (ως χώρας με μεγάλη διασπορά), στην καθιέρωση Έτους Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης καθώς και στη σταδιακή υιοθέτηση του όρου Ευρωπαίου μετανάστη αντί του μετανάστη εκάστου κράτους μέλους, για την περίπτωση των Ευρωπαίων πολιτών εκτός Ευρώπης, ενώ μακροπρόθεσμα στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Ευρωπαίους της Διασποράς.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Ρίγα της Λετονίας, ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος και ο αναπληρωτής Δημήτριος Πλευράκης είχαν συνάντηση με την καθηγήτρια και Πρύτανη κ. Ilze Rumniece, η οποία διευθύνει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Λετονίας (Ρίγα). Στο πλαίσιο της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ενίσχυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και την δυνατότητα κοινών δράσεων ελληνικού πολιτισμού, τόσο στην Λετονία όσο και στην Ελλάδα.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: