ΜΜΕ

Υπουργείο εξωτερικών, ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.
 
Με το ΥΠΕΞ, η στήλη αυτή έχει ασχοληθεί πολλές φορές και όχι για συναισθηματικούς αλλά για ουσιαστικούς λόγους. Η Ελλάδα με πολλά ανοιχτά και σοβαρά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Κυπριακό, οι δύσκολες σχέσεις με τη Τουρκία, η εκκρεμότητα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τα Σκόπια να επιχειρούν να σφετερισθούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας, με κύματα μετανάστευσης κ.α, έχει ανάγκη από ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Αλλά και ο ευρύτερος βαλκανικός και μεσόγειο-ανατολικός χώρος που μας περιβάλλει με τις γνωστές αστάθειες του, επηρεάζουν την ασφάλεια και τα ελληνικά συμφέροντα. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων απαιτείται μια συγκροτημένη διπλωματική υπηρεσία που να δύναται να συνδράμει τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου. Βάσιμα είναι τα ερωτηματικά κατά πόσο η παρούσα διάρθρωση και δομή των διαφόρων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Η απάντηση κλίνει προς το αρνητικό.
 
Ασφαλώς, για την επικρατούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη στη σημερινή Κυβέρνηση η οποία προσμετράει μόλις τρεις μήνες διακυβέρνησης της χώρας. Ακόμη περισσότερο που ενώ έχει ρίξει το κύριο βάρος των ενεργειών της στην αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, έχει παράλληλα αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα και στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερα σημειώνεται η αναβάθμιση ή για το ορθότερο αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία οι οποίες κατά τη γνώμη του γράφοντος είναι στρατηγικής σημασίας για αμφότερες τις χώρες.
 
Επίσης, για πρώτη φορά, δημοσίως, Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ανέδειξε τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας ενώ, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Μόσχα, Κίεβο, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Πεκίνο, Ουάσινγκτον, Λευκωσία και προ ημερών στην Άγκυρα. Παραδόξως, οι βαλκανικές χώρες παραμένουν, ακόμα, μακρινές για το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας.
 
Οποιαδήποτε, όμως, διπλωματική δραστηριότητα σε Κυβερνητικό επίπεδο, από μόνη της, δεν επαρκεί-και αυτό ισχύει για κάθε χώρα-να προσδώσει βάθος και συνέχεια, αν δεν συνδυάζεται με τη παρακολούθηση και εφαρμογή της από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ οι οποίες, πλημμελώς δομημένες, δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έργο, θέσεις και να παρέχουν ουσιαστικές οδηγίες στις Διπλωματικές Αρχές εξωτερικού.
 
Απλά εκτελούν παρακολουθητικό- γραφειοκρατικό έργο. Ελλέιψει κατάλληλων think tank, και εξειδίκευσης των στελεχών, όπως απαιτούν οι νέες παγκόσμιες πραγματικότητες, αδυνατούν να συνδράμουν ουσιαστικά και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής. Ο επιτελικός κλάδος των διπλωματικών υπαλλήλων αυξήθηκε αλόγιστα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει ανέλθει πολύ ο μέσος όρος προαγωγής στον Πρεσβευτικό βαθμό, που σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα σπανίζουν οι Πρέσβεις με εμπειρία. Εξάλλου, οπορτουνιστικά, εντάχθηκαν στο ΥΠΕΞ διακόσιοι και πλέον Οικονομικοί και Εμπορικοί Σύμβουλοι προερχόμενοι από τα οικονομικά Υπουργεία, προς άσκηση οικονομικής διπλωματίας (Sic). Μεγάλος, επίσης, ο αριθμός των Εμπειρογνωμόνων.

Η Διπλωματική Ακαδημία της οποίας η αποστολή είναι να προετοιμάζει τους διπλωμάτες στην άσκηση της διπλωματικής πρακτικής, περιορίζεται απλά να παραδίδει παρωχημένα μαθήματα γνώσεων. Οι Διπλωματικές μας Αρχές στο εξωτερικό, είναι γεωγραφικά, ανορθολογικώς κατανεμημένες. Δεν αξιολογείται το έργο τους ούτε και των Προϊσταμένων τους. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί κάποιος ότι η Ελλάδα με τόσα σοβαρά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, χρήζει υψηλής κατάρτισης και απόδοσης όλων των στελεχών που να ανέρχονται στις υπηρεσιακές βαθμίδες με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια. Ιδιαίτερα του διπλωματικού κλάδου ο οποίος έχει, για πολλούς λόγους, μεγάλως απαξιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Πρόδηλη είναι η ανάγκη για άμεσες και ριζικές μεταρρυθμίσεις. Ευκταίο, να μην επικρατήσει και για αυτήν τη Κυβέρνηση η Μακιαβελική αντίληψη του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». Στόχος, ασφαλώς, να είναι, όχι να καταστεί το ΥΠΕΞ Foreign Office αλλά λειτουργικό και αποδοτικό.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: