Τοπική αυτοδιοίκηση

Συμμετοχή της Περιφέρειας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας

Το παρών έδωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας 2015 που διοργανώθηκε στις 6 και 7 Μαΐου 2015 στις Βρυξέλλες από την Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα: «Εταιρική σχέση και Καινοτομία» (Partnership and Innovation). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής ήταν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κα Ιωάννα Τσούπρα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που συμμετείχε στην συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο εγκαινίασε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Χρήστος Στυλιανίδης

Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στην Εταιρική Σχέση και την Καινοτομία στη διαχείριση καταστροφών σε σχέση με την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Έγιναν αναφορές στις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει από μεγάλες φυσικές καταστροφές Διεθνείς Οργανισμοί (π.χ. Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιαπωνίας) και τις αλλαγές και προσθήκες έχουν γίνει στους σχεδιασμούς τους για την αντιμετώπιση νέων, διερευνήθηκε ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων σε σχέση με τις τοπικές καταστροφές και τις κλιματικές αλλαγές και πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και τέλος συζητήθηκαν τρόποι ενημέρωσης του πληθυσμού σε ζητήματα που σχετίζονται με στρατηγικές για την αύξηση της συνειδητοποίησης των κινδύνων σε συνδυασμό με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών (π.χ. συστήματα επικοινωνίας με δορυφόρο, εφαρμογές).

Τη δεύτερη ημέρα το συνέδριο ασχολήθηκε με τις νέες συνεργασίες στον τομέα της διαχείρισης των καταστροφών στην Ευρώπη καθώς και σε Διεθνές Επίπεδο. Καίρια ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν την αρμοδιότητα εμπλοκής φορέων σε φυσικές καταστροφές σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τον τρόπο εμπλοκής και τον συντονισμό των μέσων και των ενεργειών τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τη δημιουργία σχετικών δικτύων ενημέρωσης των πολιτών και την ύπαρξη σχεδίων ετοιμότητας και αντιμετώπισης πιθανόν καταστροφών.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στη συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ατζέντα Διαχείρισης Καταστροφών, καθώς και στα μοντέλα οργάνωσης και διαχείρισης κρίσεων που χρησιμοποιούνται από μη – κυβερνητικές οργανώσεις (π.χ Ερυθρός Σταυρός) και από Εθνικούς Οργανισμούς σε σχέση με την εμπλοκή των δημοσίων αρχών και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης έγιναν αναφορές σε νέες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται ανά τον κόσμο (π.χ. μη επανδρωμένα συστήματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ασφάλεια, έξυπνες πόλεις) και στις διασυνδέσεις αυτών με την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τέλος διερευνήθηκε ο τρόπο διαχείριση νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την πρόληψη των καταστροφών, την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των πολιτών σε σχέση με συμβάντα καταστροφών.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: