Αρθρογραφία Μελών

Συνέντευξη Νίκου Κοτζιά στη Sabah

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Η Sabah δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη, στις εσωτερικές σελίδες, του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, κ. Νίκου Κοτζιά, στον ανταποκριτή της εφημερίδας Στέλιο Μπερμπεράκη, με τον τίτλο «Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, κ. Κοτζιάς, πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία μίλησε στη Sabah: Μπορεί να τελειώσει το θέμα του Αιγαίου». Στον υπότιτλο γράφει «Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Π/Θ Νταβούτογλου και με τον Τ/ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, είπε: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, που βαίνουν θαυμάσια. Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο».

Στο κείμενο γράφει: Ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς, που πήρε τη θέση του ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας, σήμερα θα έρθει στην Κων/λη. Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Π/Θ Νταβούτογλου. Ο έμπειρος πολιτικός κ. Κοτζιάς αύριο θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τ/ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κοτζιάς, πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, απάντησε σε ερωτήσεις της Sabah.

Ερώτηση: Θα είναι η πρώτη επίσκεψή σας ως Υπουργός, στην Άγκυρα. Αλλά νομίζω ότι είχατε μεταβεί στην Άγκυρα και παλαιότερα.

Απάντηση: Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθώ στο φιλικό τουρκικό λαό. Το 1999, όταν ΥΠΕΞ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, είχα λάβει μέρος στην αντιπροσωπεία που επισκεπτόταν επισήμως την Άγκυρα για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Στόχος μας ήταν το άνοιγμα του δρόμου της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Ερώτηση: Τώρα τι υπάρχει στην ημερήσια διάταξή σας;

Απάντηση: Είμαι Υπουργός Εξωτερικών μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις. Είμαι πολύ ευτυχής που θα συναντηθώ με τον αξιότιμο Π/Θ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι, όπως και εγώ, ακαδημαϊκός. Με τον κ. Τσαβούσογλου είχα γνωριστεί νωρίτερα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ αξιοπρεπής. Ελπίζω σ’ αυτήν τη συνάντηση να γνωριστούμε καλύτερα.

Κατ’ αρχήν, σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα ΜΟΕ. Δεύτερον, να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας.

Πέραν αυτού, επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό, μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις. Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου.

Ερώτηση: Θα υπάρξει κάποια νέα πρότασή σας όσον αφορά στα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών;

Απάντηση: Εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κων/λη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο, και αν όχι ακόμα όλες, να ξεκαθαριστούν ορισμένες και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ’ ένα θέμα πρόληψης.

Ερώτηση: Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Κατά τη γνώμη σας, οι συνομιλίες αυτές θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Απάντηση: Υπάρχει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως Υπουργός, έχω σα στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που ενδιαφέρουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ερώτηση: Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα Π/Θ, κ. Τσίπρα, στην Άγκυρα;

Απάντηση: Κατά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, θα αναφερθούμε και στο θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων των Π/Θ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. Έχω τη γνώμη ότι θα προβούμε σε διευκρινίσεις στα θέματα αυτά.

Ερώτηση: Έχετε κάποιο μήνυμα προς τον τουρκικό λαό;

Απάντηση: Εγώ έχω μία διατύπωση που χρησιμοποιώ. Ο θεός έριξε τα ζάρια και έφερε εξάρες. Το ένα για την Τουρκία και το άλλο για την Ελλάδα. Θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό.

Ερώτηση: Ποια είναι η τελευταία κατάσταση, αναφορικά με την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, που είχε επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο;

Απάντηση: Αναφορικά με την κατασκευή τεμένους, έγινε μία νέα ρύθμιση στο νόμο. Το μοναδικό που θα πω εγώ για το θέμα αυτό είναι οι μουσουλμάνοι στη χώρα μας να έχουν χώρο προσευχής. Οι λεπτομέρειες, αναφορικά με την κατασκευή, αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο.

Ερώτηση: Οι μειονότητες στη Θράκη αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το θέμα της μουφτείας. Θα συναντηθείτε με τους εκπροσώπους της μειονότητας;

Απάντηση: Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στις ομάδες της μειονότητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως τουρκικής καταγωγής Πομάκους ή Ρομά.

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: