ΜΜΕ

Σταθερά προσηλωμένη η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Η Ελλάδα πορεύεται με ευθύνη και αξιοπρέπεια στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναζητώντας έναν έντιμο συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτείται από τη συμπλήρωση 65 ετών από την ιστορική Διακήρυξη του Robert Schuman, η οποία έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Με τα σημάδια από τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ακόμα νωπά στην Γηραιά Ήπειρο, το όραμα των σκαπανέων της ευρωπαϊκής ιδέας έφερε στο τραπέζι της συνεννόησης και της συνεργασίας χώρες που τις χώριζαν μακραίωνες διαμάχες. Παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, η συνεργασία των κρατών μελών ενισχύθηκε σταδιακά σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο, παράλληλα με τις διαδοχικές διευρύνσεις που άνοιξαν την αγκαλιά της Ένωσης στο μεγαλύτερο πλέον μέρος του πληθυσμού της ηπείρου.

Η τωρινή συγκυρία επιβάλλει να αναλογιστούμε τη θέση και το ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας σε αυτήν σ’ έναν κόσμο που ταλανίζεται από την οικονομική αστάθεια αλλά και μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις. Η Ελλάδα βίωσε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία έπληξε το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, πορεύεται με ευθύνη και αξιοπρέπεια στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης που θα εξασφαλίσει την έξοδο από την οικονομική κρίση και ένα καλύτερο μέλλον στους πολίτες της.

Η Ελλάδα αναπτύσσει πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, συμβάλλοντας ουσιαστικά τόσο στην αντιμετώπιση των οξύτατων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος όσο και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Παραμένει, παράλληλα, σταθερά προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θεμέλιο του οποίου είναι ο διάλογος, η διαβούλευση και ο έντιμος συμβιβασμός, καθώς και στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της θεσμικής ισοτιμίας, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στο διάλογο για τη βελτίωση και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εγγύηση για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, σε μία Ευρώπη ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και ανθρωπιάς».

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: