Αρθρογραφία Μελών

Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα υπέρ και κατά

Του  Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Στις 23 Απριλίου,πραγματοποιήθηκε η πρώτη επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελληνοτουρκική συνάντηση, σε επίπεδο Γεν.Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Δεν έγινε γνωστό αν οι συνομιλίες έγιναν στη  βάση μίας ατζέντας  με συγκεκριμένη θεματολογία. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι η συνάντηση αποσκοπούσε περισσότερο στη καταγραφή της βούλησης της νέας ελληνικής Κυβέρνησης για ανάπτυξη καλών σχέσεων με τη γείτονα χώρα, παρά σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Άλλωστε αυτό προσιδιάζει στην αριστερή ιδεολογία   η οποία ασπάζεται την αρχή ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Τα προβλήματα στις σχέσεις τους τα δημιουργούν οι Κυβερνήσεις όταν αυτές εξυπηρετούν συμφέροντα ειδικών μειοψηφιών.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε τηρήσει ακριβώς αντίθετη στάση έναντι της Τουρκίας. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι, βασικά, εφεύρημα των σύγχρονων κοινωνιών στη λογική ότι ο διάλογος, οι επίσημες η άτυπες συνομιλίες μπορεί να συμβάλλουν στην εκτόνωση εντάσεων ακόμη και να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσεων στις διαφορές μεταξύ δύο η περισσοτέρων λαών.

Οι διεθνείς Οργανισμοί παροτρύνουν και ενθαρρύνουν τα κράτη να συνομιλούν και να υιοθετούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και ο αρχαίος κόσμος αναγνώριζε την αξία του διαλόγου  στην εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των λαών. Οι Ρωμαίοι προκειμένου να μετριάσουν το  πολεμοχαρές si vis pacem para bellum, το συμπλήρωναν με το si vis pacem para pacem. (Αν επιθυμείς ειρήνη παρασκεύαζε ειρήνη).

Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για ΜΟΕ, έχουν ήδη παράδοση τριάντα και πλέον ετών. Τα πλέον θεαματικά αποτελέσματα είχαν  επιτευxθεί επί Υπουργείας Κάρολου Παπούλια με τον τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ χωρίς  όμως να διαρκέσουν επί μακρόν λόγω παραβατικών τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο.

Και οι τελευταίες ελληνοτουρκικές συνομιλίες δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να προσθέτουν κάποιο νεωτεριστικό στοιχείο. Ιδιάζον μπορεί να θεωρηθεί μόνο η χρονική στιγμή η οποία φαίνεται να συνδέεται με τις επικείμενη επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών στη Κύπρο. Πιθανό να εκτιμήθηκε ότι οι διακοινοτικές θα διευκολυνθούν από ένα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι μπορεί να προσδοκάει ο Έλληνας πολίτης από τις νέες ελληνο-τουρκικές συνομιλίες;

Το θετικό  είναι ότι αυτές μπορεί να αφορούν και σε θέματα συνεργασίας που δεν προκαλούν αντιπαλότητες αλλά συγκλίνουν σε κοινά συμφέροντα όπως π.χ  ο τουρισμός, η οικονομία, ο πολιτισμός κ.α. Αν όμως οι συνομιλίες  επεκταθούν και σε θέματα στα οποία σημειώνεται τουρκική παραβατικότητα  χωρίς μάλιστα θετικά αποτελέσματα, τότε οι συνομιλίες μπορεί να  προσλάβουν αρνητικό χαρακτήρα.

Παρά το γεγονός ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν παράγουν συμβατικές αλλά πολιτικές δεσμεύσεις (legally binding ), όταν οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται και επί θεμάτων που μία χώρα θεμελιώνει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές θετικό Δίκαιο και τη διεθνή πρακτική αλλά η άλλη πλευρά τα αμφισβητεί, τότε μπορεί να εκληφθεί ότι η χώρα αυτή ενδίδει σε πιέσεις είτε διαπραγματεύεται από θέσεως αδυναμίας.

Προς αποφυγήν δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων επιβάλλεται η ελληνική πλευρά να καθορίσει το διεθνές νομικό πλαίσιο επί των οποίων οφείλουν να   διεξαχθούν οι συνομιλίες ακόμη και αν αυτές δεν παράγουν νομικώς αλλά μόνο πολιτικώς δεσμευτικά  αποτελέσματα.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα υπέρ και κατά

  1. Μη ξεχναμε ποτε αρχισε να κτιζεται αυτος ο διάλογος και ειδικά όταν γίνεται υπό την απειλή του casus belli

    Posted by Socratis Argyris | 30 Απριλίου, 2015, 9:00 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: