ΜΜΕ

Ένας υπέροχος άνθρωπος..

Αν ήταν δυνατόν να καθιερωνόταν μία επέτειος στην μνήμη του, ένα νικητήριο έπαθλο αγώνων, ένα σύμβολο άφθαρτο στο χρόνο, χωρίς να εισακουστεί η δεδομένη άρνησή του. Γιατί, ό,τι κι αν λέμε, τα πρότυπα χρειάζονται.

Απ’ το φτωχό χωριό της Δράμας που γεννήθηκε, βρέθηκε, μικρό παιδί, βιομηχανικός εργάτης μετανάστης στη Στουτγκάρδη. Δεν του αρκούσε όμως το ψωμί. Ήθελε και να μαθαίνει. Παραμένοντας προλετάριος έγινε διανοούμενος, με πλατειά και πολύπλευρη μόρφωση. Στρατευμένος επαναστάτης κομμουνιστής και αντιφασίστας.

Έπεσε η δικτατορία, γύρισε στην Ελλάδα και όργωσε τη Μακεδονία για να χτίσει με λόγο και δράση τις οργανώσεις του κόμματος της εργατικής τάξης. Παραιτήθηκε απ’ την ανώτατη συλλογική καθοδήγηση το 1989 για να παραμείνει μέχρι τέλους όργανο της διαλεκτικής της ιστορίας, αφοσιωμένος στη θεωρία και πράξη που πίστευε, πάντα ανοιχτός στη μελέτη του καινούριου.

Σπάνιο, τι λέω, μοναδικό, σύγχρονο, κοντινό, γήινο, ζωντανό πρότυπο, που μας έλαχε να το συναντήσουμε στις περιστάσεις.

Οι αρετές του ανάβλυζαν σαν από φυσική πηγή αθόρυβα, όπως το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Μέσα ου δεν υπήρχαν αντιφάσεις. Προτεραιότητες και καθήκοντα που βάζει η ζωή συνυπήρχαν σε αρμονία και ισορροπία. Κοινωνία, κόμμα, οικογένεια, φιλία αγώνας, τραγούδι. Σε όλα έδινε απλόχερα τη συνεισφορά του.

Σεμνός και υπερήφανος, ηγέτης από αυτούς που αναδεικνύονται ομόφωνα σε μια ενωμένη κοινότητα, χωρίς να το επιζητεί, χωρίς να επιβάλλεται. Με γνώση και γνώμη που ζητάει πρώτα τη γνώμη των άλλων.

Στην κηδεία του ήρθαν όσοι μπορούσαν από παντού, ανεξαρτήτων διαιρέσεων. Τους ένωσε, θαρρείς, το χρέος τιμής προς τον αθάνατο νεκρό.

Έφυγε παλληκάρι 68 χρονών, στις 20 του Απρίλη 2015. Κι όλοι μας, με μια αίσθηση ορφάνειας, ψιθυρίζουμε το όνομά του, που θα γραφτεί με άσβηστα γράμματα στα παλάτια της μνήμης. Μιχάλης Τερζίδης. Υποκλιθείτε, κυπαρίσσια, για να περάσει.

Γ.Σ.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: