Αρθρογραφία Μελών

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από διεθνή απομόνωση με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Τηλεοπτικοί σχολιαστές και πολιτικοί παράγοντες αναφερόμενοι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ  των εκπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και των κοινοτικών θεσμών για το θέμα του χρέους, εκφράζουν το φόβο ότι με τη σημειούμενη καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης, διαγράφεται κίνδυνος για διεθνή απομόνωση της χώρας. Η εκτίμηση αυτή αν δεν υπαγορεύεται από λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, είναι τελείως ανεδαφική.

Ο απομονωτισμός στις διεθνείς σχέσεις και πρακτική προκαλείται από δύο, κυρίως λόγους. Η μία μορφή είναι εκούσιος με χαρακτηριστικότερο εκείνο των Η.Π.Α. Ο αμερικανικός απομονωτισμός διάρκεσε όλο, σχεδόν, τον 19ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου, είχε δε ως πρόδρομο το Δόγμα Μονρόε που εξαγγέλθηκε στο Κογκρέσο το 1826. Ο απομονωτισμός των Η.Π.Α συνίσταστο στη δηλωμένη απροθυμία να αναμειγνύονται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις με παράλληλη όμως θέση την αντίθεση τους σε κάθε ευρωπαϊκή ανάμειξη στα θέματα της αμερικανικής Ηπείρου. Ο απομονωτισμός  τερματίσθηκε με την άμεση και ουσιαστική εμπλοκή τους στο 2o παγκόσμιο πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας και έκτοτε  χρονολογείται ο αποκαλούμενος αμερικανικός ιμπεριαλισμός σε όλες του τις μορφές πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, πολιτιστικό κ.α.

Εκούσιος απομονωτισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί και εκείνος της Αλβανίας της εποχής του Εμβέρ Χότζα αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Σε αντίθεση, μία χώρα μπορεί να περιέλθει σε διεθνή απομόνωση συνεπεία  παραβατικής  συμπεριφοράς. Παράδειγμα η περίπτωση της Β.Κορέας και ιδιαίτερα του Ιράν που τους έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις λόγω της ανάπτυξης πυρηνικού  προγράμματος. Τηρουμένων των αναλογιών  και η σημερινή Ρωσία υφίσταται κάποιας μορφής απομονωτισμό εξαιτίας του Ουκρανικού.

Καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν συντρέχει για την Ελλάδα και ούτε μπορεί να στηριχθεί η θέση ότι η χώρα μας έχει απομονωθεί η διακινδυνεύει να απομονωθεί επειδή διαπραγματεύεται για το χρέος με τους δανειστές. Είναι κατά συνέπεια ακατανόητο να ενταχθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης ως στοιχείο που οδηγεί σε διεθνή απομόνωση.

Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, ισότιμο μέλος στην Ε.Ενωση και στην Ευρωζώνη αλλά με μειωμένη εθνική κυριαρχία λόγω των επαχθών Μνημονίων. Με τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς θεσμούς επιδιώκεται και η επανάκτηση της πλήρους εθνικής κυριαρχίας. Η διεθνής διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται τελευταία και οι επαφές τόσο σε κοινοτικό επίπεδο όσο και με μεγάλες Δυνάμεις όπως οι Η.Π.Α, Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνουν το άτοπο του απομονωτισμού.

Εκείνο που επηρεάζει δυσμενώς την εικόνα μίας χώρας, είναι όταν δεν διαπραγματεύεται την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Είτε από έλλειψη πολιτικής βούλησης είτε μη κατάλληλης προετοιμασίας, γεγονός που οδηγεί στην τυφλή υπογραφή διεθνών δεσμευτικών κειμένων χωρίς να υπολογισθούν οι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες. Παράδειγμα η υπογραφή των Μνημονίων με τη Τρόικα, η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, η Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), με την οποία η Ελλάδα αποδέχθηκε τη δυσμενέστατη για την ασφάλεια της χώρας ζώνη εξαίρεσης της Τουρκίας ακόμη και οι Συνθήκες Λονδίνου-Ζυρίχης πηγή όλων των δεινών για τη Κύπρο.

Η σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη προστασία των εθνικών συμφερόντων δεν ήταν το ‘φόρτε’ των τελευταίων ελληνικών Κυβερνήσεων για αυτό, ίσως, ξενίζει που επιδιώκεται τώρα.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: