Αρθρογραφία Μελών

Πρόσφυγες και μετανάστες, επείγει μια ελληνική πρωτοβουλία

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Την εβδομάδα του Καθολικού Πάσχα και του Ορθόδοξου που ακολούθησε, χιλιάδες Σύριοι, Σομαλοί, Λίβυοι, Πακιστανοί και κεντρο-αφρικανοί, αποβιβάστηκαν με κάθε δυνατό μέσο στις ακτές των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Από τις δηλώσεις τους, η Ελλάδα δεν ήταν ο επιθυμητός προορισμός αλλά άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές λιμενικές αρχές τους περισυνέλεγαν αλλά ελλείψει επαρκών υποδομών υποδοχής τους κατηύθυναν στην χοάνη της Αττικής για να καταλήξουν ως συνήθως στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κοινό αίτιο της φυγής από τις πατρίδες τους, η ανάγκη.

Ατυχώς τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά, είτε από αντικυβερνητική διάθεση είτε από τη συνήθη ελληνική υπερβολή, προσδίδανε μια εικόνα αντίθετη προς την πραγματικότητα. Επικρατούσε η εντύπωση ότι η είσοδος στη χώρα μας εκατοντάδων ή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οφειλόταν περισσότερο στα ελλείμματα μεταναστευτικής πολιτικής παρά από αντικειμενική αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Η εντύπωση αυτή ενισχυότανε και από το γεγονός ότι ελάχιστα προβαλλότανε ότι τα ίδια και σε μεγαλύτερη διάσταση  προβλήματα αντιμετώπιζε η γειτονική Ιταλία.

Ο ελληνικός λαός που έχει ζήσει ανάλογες εμπειρίες, δείχνει συμπόνια και συμπαράσταση στο μέτρο του δυνατού, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως βιώνει στην καθημερινότητα του, σοβαρά προβλήματα ασφάλειας ιδιαίτερα σε περιοχές όπου καταλύουν οι αλλοδαποί. Τυχόν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, δεν πρέπει αβασάνιστα να αποδοθούν σε ρατσιστικά αίτια, ξενοφοβία κ.α. Δεν πρέπει επίσης να αγνοούνται υφέρποντες φόβοι ότι μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων ή μεταναστών, να υπάρχουν και άτομα με άλλες επιδιώξεις. Είναι αναγκαίος ο πλήρης έλεγχος εισόδου και εξόδου από τη χώρα μας, ιδιαίτερα εκείνων που εισέρχονται από την Τουρκία.

Τη βασική ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής, ασφαλώς τη φέρουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Επείγει η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και να φέρει το μεταναστευτικό προς συζήτηση στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναλυθούν τα αίτια του σημειούμενου κύματος προσφύγων και των μεταναστών εν γένει το οποίο τους θερινούς μήνες μπορεί να καταστεί εντονότερο. Να παρθούν αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης, για τον επιμερισμό των βαρών για κάθε χώρα, να ζητηθεί η τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και του κανονισμού ΙΙΙ.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι με εξαίρεση, την Ιταλία το μέγιστο μέρος των παρανόμως εισερχομένων, δηλώνουν ότι προορισμός τους ήταν οι χώρες του βορρά αλλά λόγω συμβατικών δεσμεύσεων να εγκλωβίζονται στο νότο. Είναι ευτυχής συγκύρια ότι επίτροπος για τη μετανάστευση είναι Έλληνας, ο κ Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ωστόσο απαιτείται από κυβερνητικής πλευράς πολύ καλή προετοιμασία των θέσεων μας, με υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων  και σχέδια αποφάσεων.

Πλήρης πρέπει να είναι και η εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών καθ΄ύλην αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις. Να επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις ο ρεαλισμός και λιγότερο οι ιδεολογίες. Γιατί, παραφράζοντας σχετικό χωρίο από τις Βάκχες του Ευριπίδη “Όταν οι πόλεις γκρεμίζονται οι θεοί (ιδεολογίες), εξαφανίζονται“.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: