Αρθρογραφία Μελών

Ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του  Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Οι ιδεολογικές και προγραμματικές θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, ασφαλώς, δεν συμβαδίζουν  με  το πολιτικό-οικονομικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα. Ούτε, επίσης, και με τις θέσεις των περισσοτέρων κομμάτων της πολιτικής ζωής της χώρας. Ο Πρωθυπουργός, ως γνωστόν, προκάλεσε πρόσφατα μια συζήτηση στη Βουλή ζητώντας την στήριξη όλων των κομμάτων στις προσπάθειες που η Κυβέρνηση καταβάλλει έναντι των απαιτήσεων  των δανειστών οι οποίοι δεν φαίνεται, προς το παρόν, να υποχωρούν. Οι στόχοι των δανειστών κρίνονται ότι είναι περισσότεροι πολιτικοί παρά οικονομικοί.

Διεθνούς φήμης οικονομολόγοι συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει και ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει  για τους περισσότερους πολίτες, στα όρια της επιβίωσης. Και όμως οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή μίας αποτυχημένης συνταγής.

Σε αυτό το bras de fer με τους δανειστές, η Κυβέρνηση διαθέτει δύο ισχυρά όπλα. Τη  στήριξη που παρέχεται από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και σε ήσσονα  βαθμό, η δυνατότητα αναζήτησης ερεισμάτων και σε χώρες εκτός της Ε.Ενωσης.

Στα πλαίσια αυτά επιδεικνύει μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα με συνεχείς Πρωθυπουργικές και άλλες επισκέψεις σε χώρες με διεθνή ρόλο και επιρροή. Προ ημερών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, επισκέφθηκαν το Πεκίνο. Την Τετάρτη 8 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα όπου προβλέπεται συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο κ.Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κινητικότητα αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης στοχεύει στην εξασφάλιση πόρων, επενδύσεις, προσέλκυση τουριστών, εξασφάλιση ενέργειες σε καλλίτερες τιμές αλλά και συμμετοχή στους σχεδιαζόμενους η υπό κατασκευή αγωγούς φ/α. Οι ξένες επενδύσεις δεν συνιστούν απλές οικονομικές εξισώσεις. Δημιουργούν αλληλοεξαρτήσεις. Η επενδύτρια χώρα ενδιαφέρεται και ασκεί επιρροή για σταθερότητα στη χώρα όπου επενδύει επηρεάζοντας και ξένους παράγοντες. Θα εξασφαλίσει η ελληνική Κυβέρνηση τα επιδιωκόμενα  και οικονομική και διπλωματική στήριξη από Κίνα και Ρωσία και με ποία ανταλλάγματα;

Οι σχέσεις μεταξύ Κρατών διέπονται μόνο από συμφέροντα. Για πολλούς και ποικίλους λόγους η ελληνοκινεζική και ελληνορωσική συνεργασία αναμένεται να προχωρήσουν και πρέπει να προχωρήσουν. Στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας και δη εκείνο των αγωγών πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη το γεωπολιτικό στοιχείο και οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Η ματαίωση κατασκευής τριών αγωγών για τη μεταφορά ρωσικού φ/α στην Ευρώπη , είναι ενδεικτική.

Σε ότι αφορά τη συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος και της σημερινής Κυβέρνησης από πλευράς των δυτικών συμμάχων  και ιδιαίτερα των κοινοτικών με προεξάρχουσα τη Γερμανία, είναι βέβαιο ότι στην ιστορία της πορείας της Ε.Ενωσης θα καταγραφεί  ως Π Α Ρ Α Κ Μ Η των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Πως είναι δυνατό να σημειώνεται τόσο απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μίας χώρας-μέλους με απαιτήσεις όπως  το σχηματισμό Κυβέρνησης από κόμματα της αρεσκείας τους ενάντια στην εκδηλωθείσα θέληση του ελληνικού λαού και των επιλογών του Πρωθυπουργού;

Οι έννοιες, Δημοκρατία, Ισότητα, Εθνική Κυριαρχία, Αλληλεγγύη-ακρογωνιαίοι λίθοι της ευρωπαϊκής πνευματικής παράδοσης- παραμερίζονται και υποχωρούν προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η Ελλάδα υφίσταται μια πρωτόγνωρη άδικη μεταχείριση. Γίνεται δε ακόμη πιο άδικη όταν όπως γράφει  ο Θουκυδίδης στη περίπτωση της Αθήνας έναντι των συμμάχων της, προέρχεται από υποτιθέμενους  ίσους.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: