Αρθρογραφία Μελών

Η διπλωματία ανακτά προβάδισμα στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις

 

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Οι γνωστές αντιπαραθέσεις Σόιμπλε- Βαρουφάκη τις οποίες τα διεθνή Μ.Μ.Ε φρόντισαν να μεγεθύνουν στο πολλαπλάσιο, θα μείνουν στην ιστορία ως το αποκορύφωμα της επιβολής του χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της πολιτικής ή για το ακριβέστερο άσκηση πολιτικής με λογιστικά μέσα. Εντύπωση προκαλεί ότι η επιστροφή της πολιτικής λογικής στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις όπως και στις σχέσεις με τούς κοινοτικούς εταίρους, που σηματοδότησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα Καγκελάριο κα Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αλλά και τη πολυμερή που προηγήθηκε στις Βρυξέλλες, άργησε πολύ να εκδηλωθεί.

Η έστω και καθυστερημένα αυτή αλλαγή πιθανό να οφείλεται στη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία ενώ στην επιστολή του προς τη γερμανίδα ομόλογό του που διέρρευσε μέσω των Financial Times, υπαινίχθη ότι μεταξύ καταβολής μισθών και συντάξεων και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τούς δανειστές, θα προτιμούσε το πρώτο. Το περιεχόμενο της επιστολής από πολλούς ερμηνεύτηκε ότι το GREXIT, ήταν πολύ κοντά.

Μια τέτοια προοπτική προφανώς ανησύχησε πολλούς και λειτούργησε καταλυτικά να επανέλθει η λογική της πολιτικής στις σχέσεις με τη Ελλάδα. Μπλόφαρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Ασφαλώς όχι. Απλά ήταν πραγματικός και πειστικός. Δύο ήταν και εξακολουθούν να είναι τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Το πρώτο η αδιαμφισβήτητη, πλέον, αναποτελεσματικότητα της μέχρι τούδε ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας και το δεύτερο οι γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι προηγηθείσες επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με ομολόγους του που έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδος για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον ευρύτερο ευρω-μεσογειακό χώρο.

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα προ ημερών η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Νούλαντ, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς είχε επισκεφθεί προηγουμένως τη Μόσχα ενώ τις μέρες αυτές βρίσκεται στο Πεκίνο αφού προηγουμένως είχε διέλθει από το Ντουμπάι. Η σημερινή Κίνα δεν είναι η απομονωμένη Κίνα της Μαοϊκής εποχής. Έχει αλλάξει ριζικά η οικονομική και πολιτική της ισχύς.

Στην επιστροφή της πολιτικής λογικής στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις μεγάλως θα συνετέλεσε και η συνάντηση που ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε με το γερμανό ομόλογο του που προηγήθηκε της Πρωθυπουργικής μετάβασης στο Βερολίνο. Οι δύο ΥΠΕΞ, έθεσαν τα θεμέλια για ένα γόνιμο διάλογο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένους τομείς ενός ευρέος οικονομικού φάσματος.

Η κινητικότητα της ελληνικής διπλωματία είναι εμφανής. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επισκεφθεί αρχές Απριλίου τη Μόσχα. Τις δύο χώρες συνδέουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή του Βαλκανικού και ανατολικό-μεσογειακού χώρου. Τη περίοδο αυτή η Ρωσία αντιμετωπίζει τη δυσπιστία της Δύσης εξ αιτίας του Ουκρανικού και η ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ελλάδα κοινοτικής και Νατοϊκής χώρας, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Το πεδίο και οι δυνατότητες των διμερών ελληνο-ρωσικών σχέσεων, είναι ευρύτατο.

 

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: