ΜΜΕ

Νίκος Τόσκας: Τα οικονομικά συνδυάζονται με τα γεωπολιτικά

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας

«Τα οικονομικά συνδυάζονται με τα γεωπολιτικά», επεσήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, με αφορμή το θέμα της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο «tppRadio», το διαδικτυακό ραδιόφωνο του «ΤhePressProject.gr”, κατά την εκπομπή «Εντός/Εκτός», των δημοσιογράφων Κώστα Εφήμερου και Γεράσιμου Λιβιτσάνου.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: «Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μία πολιτική ειρήνης, φιλίας και καλών γειτονικών σχέσεων. Δεν έχουμε κατορθώσει να πείσουμε τους γείτονες. Και μάλιστα, αυτές τις μέρες, τη στιγμή που είχε ξεκινήσει μία διαδικασία επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν αλέκτωρ λαλήσει ξεκίνησαν και οι προκλήσεις της Τουρκίας με τη δέσμευση αυτών των περιοχών στο Κεντρικό Αιγαίο. Τί επιδιώκουν, γιατί το κάνουν, θα ρωτούσε κάποιος…»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η βασική ερώτηση είναι: προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας στη συγκυρία της διαπραγμάτευσης και της έντασης που υπάρχει; Γιατί το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν να το κάνει αυτό η Τουρκία.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: «Ακριβώς. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ότι το μυαλό μας, η κύρια μας προσπάθεια, είναι στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και να εκμεταλλευτούν γεωπολιτικά την κατάσταση για δικό τους όφελος και προς όφελος των παγίων σκοπών που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προσπαθούν να βρουν τα αδύνατα σημεία μας. Γιατί, ξέρετε, τα γεωπολιτικά συνδυάζονται πάντοτε σχεδόν με τα οικονομικά. Και τα οικονομικά δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι κυρίως πολιτικά και γι αυτό το λόγο συνδυάζονται με τα γεωπολιτικά».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τόσκα, θα μπορούσαμε ίσως να δούμε και μία άλλη πτυχή; Γιατί ενώ έχουμε μία νέα κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα δώσει τα βασικά δείγματα χάραξης της εξωτερικής της πολιτικής και της πολιτικής άμυνας, για παράδειγμα δεν έχει κάνει κάποιες κινήσεις ως προς τη σχέση που θα έχουμε με το Ισραήλ, θέμα που ενδιαφέρει πολύ την Τουρκία, θα μπορούσαμε να δούμε αυτήν την παρέμβαση ως μία πρώτη επίδειξη δύναμης προκειμένου να καθορίσει τις εξελίξεις τέτοιου χαρακτήρα στη ΝΑ Μεσόγειο;

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: «Την ίδια στιγμή που η ελληνική εξωτερική πολιτική δια του επικεφαλής της, του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Νίκου Κοτζιά, προσπαθεί να χαράξει μία πολιτική φιλίας και συμμετοχής σε όλα τα φόρα στην Ευρώπη, καθώς και συζήτησης με όλες τις περιοχές -έκανε ταξίδια Ουκρανία, Ρωσία, παντού- την ίδια στιγμή, η Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι πιστεύει στα μηδενικά προβλήματα, φαίνεται ότι έχει αλλού το νου της. Δηλαδή, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις. Πράγματι, υπήρχε σχετικά ήσυχη περίοδος σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις από τις εκλογές και εδώθε. Αλλά φαίνεται ότι είναι αυτό το πρώτο δείγμα ότι δεν έχει αλλάξει την αντίληψή της, της πρόκλησης κάθε τόσο, για δικούς της γεωπολιτικούς λόγους».

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: