Αρθρογραφία Μελών

Κινητικότητα στην εξωτερική μας πολιτική

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Έντονη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η ελληνική διπλωματική δραστηριότητα με επαφές και πρωτοβουλίες που έλειπαν από πολύ καιρό από τα προγράμματα των ελληνικών κυβερνήσεων. Η διπλωματική κινητικότητα εκδηλώνεται τόσο σε επίπεδο Πρωθυπουργού όσο και του φυσικού του φορέα που είναι ο Υπουργός Εξωτερικών. Οι Πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες στοχεύουν, κυρίως, στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και των σχέσεων με τους κοινοτικούς εταίρους και θεσμούς. Το θέμα του χρέους από καθαρώς οικονομικής φύσης έχει πάρει τη μορφή πολιτικό-ιδεολογικής αντιπαράθεσης από τη στιγμή που στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης προβάλλεται, μέχρι υπερβολής, η δήθεν πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει τα πάντα στις σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ευρωζώνη.

Οι καθημερινές, σχεδόν, εγκλήσεις-αντεγκλήσεις και αιτιάσεις εκατέρωθεν, προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από τους ιστορικούς που ασχολούνται με την εξέλιξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η ποία όλο και περισσότερο ξεθωριάζει και απομακρύνεται από το όραμα των λαών για μια Ευρώπη αλληλέγγυα και πραγματικά ενωμένη. Τα τελευταία γεγονότα της Φρανκφούρτης είναι δηλωτικά ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν εγκρίνουν την επιβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της πολιτικής η μόνη που μπορεί να συγκεράνει και να αντιμετωπίσει σφαιρικά τις ανάγκες των κοινωνιών. Η δίνη του χρέους και των συλλογικών προσπαθειών για την αντιμετώπισή του ευτυχώς δεν παρέσυρε και τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο νέος Υπουργός, Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες σε κοινοτικό και εκτός αυτού χώρο με στόχο την ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων για τα ελληνικά θέματα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι επαφές τις οποίες είχε, επανέφερε στο διεθνές προσκήνιο την ελληνική διπλωματία η οποία απουσίαζε για χρόνια από τη διεθνή σκηνή.

Επισημαίνονται ιδιαίτερα δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά στην υπογράμμιση της ανάγκης εύρεσης λύσης στο Ουκρανικό μέσω της διπλωματίας και να αποφευχθούν περαιτέρω αντιπαραθέσεις .Η δεύτερη αφορά τον τονισμό της σημασίας της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια. Είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά που διαθέτει η ελληνική διπλωματία που επί σειρά ετών παρέμεινε ανεκμετάλλευτο. Κρίνοντας και από τις αντιδράσεις των διεθνών Μ.Μ.Ε, οι επισημάνσεις του έλληνα Υπουργού δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ειδικότερα στις χώρες που έχουν βαρύνοντα λόγο στις διεθνείς υποθέσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα. Όλες γνωρίζουν καλά τις συνέπειες που θα είχε για την ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδος.

Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Κίνα θα δώσει, ασφαλώς, νέα ευκαιρία για ενημέρωση των κινέζων συνομιλητών του. Ο Έλληνας Υπουργός των εξωτερικών σε συνεργασία με συνενδιαφερόμενες χώρες έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλίες για την προστασία των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών οντοτήτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόριο Αφρική όπου δοκιμάζονται σκληρά λόγω των τοπικών συρράξεων και αντιπαλοτήτων και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις προγονικές τους εστίες. Ιδιαίτερα για το χριστιανικό στοιχείο διαγράφεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν από χώρες όπου πρωτοεμφανίσθηκε ο χριστιανισμός.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: