Αρθρογραφία Μελών

Η Γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος. Στοιχείο διαπραγμάτευσης με τους κοινοτικούς και δυτικούς εταίρους

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς μιλώντας πρόσφατα σε Γερμανούς δημοσιογράφους, υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε περίπτωση αποσταθεροποίησής της εξ αιτίας της πολιτικής των κοινοτικών μας εταίρων στο θέμα του χρέους, οι συνέπειες μπορεί να είναι επώδυνες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή Ήπειρο και για το δυτικό κόσμο γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο αποσταθεροποιητικό γεωπολιτικό τρίγωνο την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη και το κομβικό ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να παίξει για την αντιμετώπιση αυτών των διεθνών προκλήσεων.

Προφανώς, οι επισημάνσεις αυτές θα έγιναν και επισήμως στην άτυπο Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Πρωτεύουσα της Λετονίας τη Ρίγα. Η συνέντευξη και οι επισημάνσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έτυχαν ποικίλλων σχολίων τόσο στον ελληνικό όσο και το διεθνή τύπο,. ορισμένα εκ των οποίων σε επικριτικό πνεύμα με το σκεπτικό ότι τα θέματα ασφαλείας και οι διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους ,είναι άσχετα μεταξύ τους και ότι θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προσπάθεια εκβιασμού από ελληνικής πλευράς.

Μία τέτοια ερμηνεία είναι παντελώς αβάσιμη και λανθασμένη. Όσοι γνωρίζουν τις διπλωματικές πρακτικές και τη τακτική των διαπραγματεύσεων, αντιλαμβάνονται ότι τα γεωπολιτικά στοιχεία επηρεάζουν πολλές φορές, αποφασιστικά την έκβαση των. Θα συνιστούσε παράλειψη αν ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών δεν το έθιγε κατά την διάρκεια των επαφών του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Δυστυχώς το θέμα της κρίσης χρέους της Ελλάδος παραμένει σε οικονομικό-τεχνικό επίπεδο. Η πολιτική διάσταση υποτιμήθηκε ωσάν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης να είναι άμοιρες πολιτικών συνεπειών.

Είναι γνωστό ότι στη διευθέτηση του γερμανικού χρέους το 1953, είχε βαρύνει ιδιαίτερα η πολιτική διάστασή. Οι μνήμες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Β΄που ήταν η συνέπειά του, ήταν ακόμη νωπές. Η Τουρκία δεν παύει σε κάθε διεθνή και διμερή συνάντηση να προβάλλει τη γεωπολιτική της θέση και να διαπραγματεύεται προκειμένου να αποκομίζει πολιτικά και άλλα ανταλλάγματα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών άφησαν ανεκμετάλλευτο το γεωπολιτικό στοιχείο ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά που διαθέτει η ελληνική διπλωματία, είτε από άγνοια της σημασία του στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είτε από πειθήνια διάθεση λόγω της μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που από ετών ακολουθούσαν. Η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ καθυστέρησε πολύ ενώ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει απολέσει το παραδοσιακό συγκριτικό πλεονέκτημα που διέθετε στα Βαλκάνια. Και ο πρωταγωνιστικός ρόλος δεν πήγαζε από οικονομική ευρωστία αλλά προερχόταν, κυρίως, από τη γεωπολιτική της θέση.

Αυτό το στοιχείο προσπαθεί να προβάλλει ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών. Πολλοί κοινοτικοί εταίροι και περισσότερο οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι μας, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το βάσιμο των επιχειρημάτων του κ.Κοτζιά ότι τυχόν οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος εξ αιτίας της συμπεριφοράς των εταίρων μας καθοδηγούμενων από τη πείσμονα πολιτική του κ. Σόιμπλε, μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό περίγυρο της Ελλάδος όπως το εξέθεσε παραστατικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: