Αρθρογραφία Μελών

Ωρα για μια νέα επιχειρηματικότητα

pourisΤου Χρήστου Πούρη

Η ανάγκη για μια θεσμική επανάσταση που θα δημιουργεί προωθητική δύναμη στην ελληνική επιχειρηματικότητα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η καθίζηση στην οικονομία, η εξωφρενική ανεργία, ειδικά στους νέους, και η απουσία οποιασδήποτε παραγωγικής πνοής στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν συναγερμό που θα αλλάξει τα δεδομένα. Η έννοια της μεταρρύθμισης κακοποιήθηκε βάναυσα από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και ενοχοποιήθηκε. Ωστόσο η χώρα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Η ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο που θα τονώσει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα αφυπνίσει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου είναι δραματικά επείγουσα. Η επιχειρηματικότητα της νέας εποχής πρέπει να βασίζεται σε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, που θα διασφαλίζει την επιχείρηση και τον επιχειρούντα από πλευράς ιδιοκτησίας, διαφάνειας, ταχύτητας υλοποίησης, απουσίας της διαφθοράς, φιλικότητας από την Πολιτεία, ασφαλούς χρηματοδότησης.

Επίσης η διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προσανατολισμό στα μικρά και στα μεσαία έργα, δηλαδή η αύξηση των χρηματικών ποσών που θα κατευθυνθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους για νέα έργα, είναι απαραίτητη στη σημερινή συγκυρία. Το νέο ΕΣΠΑ, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας του συστήματος, η στροφή στη νεανική επιχειρηματικότητα με άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των διαδικασιών για την ίδρυση startups, η μεγάλη αλλαγή στην επαφή των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση μέσω ΚΕΠ και η ενίσχυση των εξαγωγών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά συστατικά μιας νέας πολιτικής ανάπτυξης στη χώρα. Η έμφαση στη μικρομεσαία επιχείρηση είναι καίρια, καθώς ο χώρος των ΜμΕ αποτελεί όχι μόνο τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το βασικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, παρά τα όποια προβλήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν στην Ελλάδα οι μικρές επιχειρήσεις. Ο τομέας αυτός έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πολύ σύντομα μια δυναμική, εκμεταλλευόμενος τις τεράστιες αναξιοποίητες δραστηριότητες που υπάρχουν στη γεωργία, στη μεταποίηση, στις νέες μορφές τουρισμού, στις νέες τεχνολογίες, καθώς και νέες μορφές χρηματοδότησης, την ώρα που χιλιάδες νέοι πολίτες αναζητούν δυνατότητα επιχειρηματικής διεξόδου…

Στην κατεύθυνση αυτή είναι αυτονόητο ότι θα στραφεί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με τη δημιουργία υποδομών στήριξης και στροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την εξωστρέφεια και με την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων στη χωροταξία και στην πολεοδομία και σε όλο το θεσμικό περιβάλλον. Τέλος, ένα νέο πολιτικό κλίμα, που δημιουργεί ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο ένα καινούργιο περιβάλλον, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κρίσιμο παίκτη μιας μεγάλης αλλαγής στην επιχειρηματική σκακιέρα.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: