ΜΜΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για Τουρκία και ΠΓΔΜ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που έχει εγκαινιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συζητά με εταίρους, συμμάχους και τρίτες χώρες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στην εξωτερική πολιτική.

Καίρια στοιχεία αυτής της στρατηγικής είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με την Αθήνα να μελετά ήδη το μοντέλο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μπορεί να υιοθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων, και η ενισχυμένη στήριξη της Λευκωσίας μέσω μιας κοινής επιτροπής ειδικών επιστημόνων που θα βοηθήσει σε πολιτικό, επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη άτυπη συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την περιπέτεια με τη ΝΟΤΑΜ που «διχοτομούσε» το Αιγαίο θα γίνει σήμερα ή αύριο στη Ρίγα της Λεττονίας, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Κοτζιά και Τσαβούσοβλου, στο περιθώριο του συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε., στο οποίο παίρνουν μέρος και οι υπό ένταξη χώρες. Επίσης η Αθήνα συζητάει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Τέλος σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ήδη το θέμα αυτό έχει βρει υποστηρικτές, πολλές χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, ενώ συζητήσεις με θρησκευτικές κοινότητες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αραβικές χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στο μέλλον.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: