Αρθρογραφία Μελών

Μέτερνιχ και Σόιμπλε δυο σημαδιακά πρόσωπα στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας και της Ευρώπης

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ο Κλέμενς Μέτερνιχ, Αυστριακός πρίγκιπας και επί σειρά ετών Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρο-ουγγαρίας υπήρξε, αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους διπλωμάτες του 19ου αιώνα. Πρωτοστάτησε και κυριάρχησε στο Συνέδριο της Βιέννης το 1814 το οποίο ρύθμισε τα ευρωπαϊκά θέματα μετά τη ταραχώδη μεταναπολεόντια εποχή.

Οι διατάξεις και οι ισορροπίες που πρόβλεψε η ομώνυμη Συνθήκη, εξασφαλίσανε, με κάποιες εξαιρέσεις, εκατό χρόνια ειρήνης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών για να διαταραχθεί ακριβώς έναν αιώνα μετά, με την έκρηξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου. Όμως ο Μέτερνιχ στην ιστορία έμεινε ως ο εκφραστής της Ιεράς Συμμαχίας που την αποτελούσαν  η Τσαρική Ρωσία, η Πρωσία και η Αυστρο-ουγγαρία και είχε ως κύριο μέλημα την αποτροπή και καταστολή κάθε απελευθερωτικού  κινήματος  των λαών που τελούσαν υπό ξένη κυριαρχία. Η Ιερά Συμμαχία καταδίκασε, ευθύς αμέσως, την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 και προσπάθησε να την υπονομεύσει. Ο Μέτερνιχ δεν κατόρθωσε να αποτρέψει  τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά ούτε και να καταστείλει τη συνωμοτική δράση των Καρμπονάρων στην Ιταλία-τους οποίους μυστικός ενίσχυε ο Ιωάννης Καποδίστριας Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου- που στόχευαν στην ενοποίηση της χώρας τους.

Ο Μέτερνιχ δεν ζούσε πια όταν η Αυστρο-ουγγαρία διαλύθηκε  στα εξ ων συνετέθη και η ιδιαίτερη πατρίδα του η Αυστρία περιορίσθηκε εδαφικά σε μία μικρή χώρα της Κέντρο-ανατολικής Ευρώπης. Το όνομα ‘ΜΈΤΕΡΝΙΧ’ έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο της αντίδρασης και για τους Έλληνες ως υπονομευτή του απελευθερωτικού τους αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε αντίθεση  με τον Μέτερνιχ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ούτε Πρίγκιπας ούτε διπλωμάτης. Αναμφίβολα πρόκειται για μία χωριστή φυσιογνωμία, εμβληματική της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Προφανώς είναι ο πιο αποτελεσματικός Υπουργός Οικονομικών της ενωμένης Γερμανίας και Αρχιτέκτονας της οικονομικής γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τις ενέργειες του Μέτερνιχ που στόχευαν στη διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των  Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, εκείνες του Σόιμπλε οδηγούν  ακριβώς στο αντίθετο. Ήδη η Ευρώπη είναι  διαιρημένη σε δύο. Εκείνη του βιομηχανικού βορρά και η Ευρώπη των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου. Πιθανότατα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δεν επιθυμεί συνειδητά αυτήν τη διαίρεση. Η πολιτική, όμως, λιτότητας που έχει επιβάλλει, από μέτρα οικονομικά έχουν μετατραπεί σε πολιτικά μέτρα. Εν ολίγοις τα οικονομικά μέτρα παράγουν πολιτική συμπεριφορά που αντί να ενώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς, τους ωθεί  προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο άκαμπτος Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έχει επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα, σκληρότητα θα έλεγε κανείς, έναντι της Ελλάδας που εντάθηκε  μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για τους πιθανούς λόγους έχουν υπάρξει πολλές ερμηνείες. Από αξιόλογους αναλυτές, πέραν του Ατλαντικού, τέθηκε το ερώτημα αν τελικά η Γερμανία δεν στοχεύει στον εξαναγκασμό της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη Ο Μέτερνιχ δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις επαναστατικές διαθέσεις των λαών να αγωνιστούν για την εθνική τους ανεξαρτησία και να αποτινάξουν τους ζυγούς που τους δυνάστευαν. Οι ευρωπαϊκοί λαοί αντέδρασαν μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός. Στον ίδιο βαθμό η πολιτική λιτότητας και η γερμανική ηγεμονία που έχει επιβληθεί δεν πρόκειται να έχουν μακρά διάρκεια. Και τούτο επειδή αναιρούνται από τη πραγματικότητα και την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών  Θα αναιρεθούν από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που δεν θα δεχθούν να γυρίσουν πίσω στα σκοτεινά χρόνια. Θα αναιρεθούν επίσης επειδή βαδίζουν αντίθετα προς το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια Ευρώπη ενωμένη, δημοκρατική βασισμένη στην ισότιμη θέση των Κρατών-μελών της.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: