ΜΜΕ

«360ο»: Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

nkΗ Σοφία Παπαϊωάννου και η κάμερα της εκπομπής της, επιβιβάστηκαν στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ακολούθησαν τον υπουργό στο ταξίδι του στην εμπόλεμη Ουκρανία και κατέγραψαν το παρασκήνιο των επαφών του Έλληνα υπουργού.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του μετά την αποστολή, ο Νίκος Κοτζιάς προχώρησε ανάμεσα σε άλλα σε αποκαλυπτικές δηλώσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία, το θέμα του κατοχικού δανείου αλλά και για κρίσιμα σημεία της συμφωνίας με το Eurogroup.

«Οι κυβερνήσεις που υπήρξαν στην πενταετία, οι μνημονιακές όπως τις λέω κυβερνήσεις, δεν έδειξαν καμία διάθεση να τα εφαρμόσουν. Τι ήταν αυτά; Μέτρα ενάντια στην ολιγαρχία, μέτρα ενάντια στη διαφθορά, μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και στη φοροκλοπή. Μέτρα για τις λίστες της παράνομης εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό…Στο κομμάτι του προγράμματος όπου έγινε ο συμβιβασμός, ήταν ότι τα λεφτά που θα ξοδέψει η χώρα για να στηρίξει φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν ούτε να φάνε, ούτε να πιούν, ούτε ηλεκτρικό, θα πρέπει να εξηγούμε από πού θα τα πάρουμε. Δηλαδή, οι εταίροι μας αυτό που έδειχναν να φοβούνται ήταν μήπως φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα και τους ζητήσουμε αυτούς να το χρηματοδοτήσουν. Εμείς τους είπαμε κάτι εντελώς διαφορετικό… Τα μεγάλα εισοδήματα στη χώρα έχουνε δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό αύξηση του πλούτου τους κάθε χρόνο. Από αυτούς θα τα πάρουμε και θα τα δώσουμε σε αυτούς από τους οποίους τα έπαιρναν την τελευταία πενταετία», είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία» και ότι είναι κατά της ρήξης της ΕΕ με τους Ρώσους. «Κάποιοι στις Βρυξέλλες πήγαν να τα μπερδέψουν, δηλαδή να συνδέσουν τις απόψεις μας περί Ρωσίας – Ευρώπης με το διαδικαστικό δημοκρατικό στοιχείο», είπε για το «θερμό επεισόδιο» της 29ης Ιανουαρίου όταν η Ελλάδα δεν ρωτήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της για την απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

«Όταν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιων ισχυρών κρατών έφτανε σε κρίσιμο σημείο, υπήρχε μια καμπάνια «σκοτώστε τον υπουργό Εξωτερικών στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα»», ανέφερε για τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο συμβάν και αναφέρονταν στις επαφές του με τον Ρώσο εθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν, διαψεύδοντας οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει εισηγηθεί την δημιουργία επιτροπής σοφών για τον υπολογισμό του γερμανικού χρέους, έθιξε κατά τη συνέντευξή του και το θέμα του κατοχικού δανείου: «Στο δεύτερο μνημόνιο έγινε ένα… βασικό λάθος; Μια… υποχώρηση; Πείτε το όπως θέλετε. Προβλέπει ότι τα λεφτά που παίρνουμε ως χρέος δεν συμψηφίζονται με παλιότερα χρέη. Αυτό είναι λάθος». Στην ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου σχετικά με το ότι οι Γερμανοί δεν αναγνωρίζουν το κατοχικό δάνειο ως χρέος, ο υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «αν δεν το αναγνώριζαν, δεν θα μας ζητούσαν να υπάρχει αυτή η ειδική ρήτρα περί μη συμψηφισμού».

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«360ο»: Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: