ΜΜΕ

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας στην 102η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

imageΕκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ .Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο κ. Χρίστο Μανωλά, παρέστη στους επίσημους εορτασμούς για την 102η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913).

Αμέσως μετά το τέλος της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που έλαβε χώρα επί της Λεωφόρου Δωδώνης στα Ιωάννινα, ο ΥΦΕΘΑ χαιρέτησε δια χειραψίας τους παρόντες Αναπήρους Πολέμου.

Κατόπιν προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Τιμούμε σήμερα τους αγώνες που απελευθέρωσαν αυτόν τον τόπο. Τιμούμε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και η χώρα μας. Και, 102 χρόνια μετά από την απελευθέρωση αυτής της πόλης και αυτού του τόπου, αναλογιζόμαστε ότι τότε τα κατάφεραν παρότι είχαν προηγηθεί χρεωκοπίες, ήττες και πολύ δύσκολοι καιροί. Τώρα, σε συνθήκες δύσκολες, ο ελληνικός λαός δίνει τη δική του μάχη και με θάρρος, με πατριωτική αντίληψη, με ενότητα, προσπαθεί. Ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα ελπίδας και προχωρούμε, παρά τις δυσκολίες εκτός της χώρας και εντός της χώρας και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και ότι θα οδηγηθούμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα ανακάμψουμε και πολύ γρήγορα θα δούμε άσπρη μέρα σε αυτόν τον τόπο».

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων επετεύχθη στη διάρκεια μίας από τις σημαντικότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο μέτωπο της Ηπείρου, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (30 Σεπτεμβρίου 1912-30 Μαΐου 1913). Οι μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ηπείρου διήρκεσαν περίπου τρεις μήνες, από τις 29 Νοεμβρίου 1912 έως τις 21 Φεβρουαρίου 1913, οπότε οι οθωμανικές δυνάμεις παραδόθηκαν στον διάδοχο Κωνσταντίνο, που ηγείτο των ελληνικών όπλων.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: