Αρθρογραφία Μελών

Μία Ευρώπη υπό ηγεμονία=Ευρώπη χωρίς λαούς

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Η  16η Φεβρουαρίου 2015 θα καταγραφεί  ως μία από τις πλέον γριφώδεις στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν εκείνες που ο Πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γερούν Ντάισελμπλουμ απηύθυνε στην Ελλάδα τηλεσίγραφο ότι ή ζητάτε παράταση του προγράμματος διάσωσης ή υφίστασθαι τις συνέπειες που μεταφράζονται σε χρεοκοπία και αναγκαστική έξοδο από το Ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια δια του ιδίου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διατήρησε την ψυχραιμία της, απέρριψε το εκβιαστικό τηλεσίγραφο δηλώνοντας όμως σαφώς ότι δεν είναι υπέρ μίας ρήξης με τους εταίρους της στο Γιουρογκρούπ. Ήταν μία υπεύθυνη στάση.

Στην ανάγνωση του τηλεσιγράφου ο Πρόεδρος του Γιουρογκρούπ δεν ήταν μόνος. Πλαισιωνόταν από τον Επίτροπο για τα οικονομικά και την Γεν. Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. τη συμπαθή Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ. Το σκηνικό έμοιαζε με Δικαστήριο ή το ακριβέστερο Στρατοδικείο. Το συμπλήρωμα θα ήταν ο κατηγορούμενος ή ο υπό εκτέλεση, που όμως έλειπε. Όποιος  έχει ζήσει τις διαδικασίες των ευρωπαϊκών συναντήσεων, γνωρίζει καλά τη δύναμη του παρασκηνίου όπου διατυπώνονται οι πραγματικές θέσεις αφού έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες συμμαχίες και συναινέσεις.

Ακριβώς αυτό συνέβη και στο Γιουρογκρούπ της 16ης Φεβρουαρίου. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με αποκαλύψεις που δεν διαψεύθηκαν, ήταν έτοιμη να δεχθεί το κείμενο που είχε συνταχθεί από τον Γάλλο Επίτροπο, αλλά το κείμενο αυτό αλλοιώθηκε μέσε σε λίγα λεπτά. Ποιός ήταν ο δράστης δεν έχει μεγάλη σημασία. Αποκαλύφθηκε πάντως σύντομα. Ήταν το Βερολίνο. Το ερώτημα που τίθεται και δεν στερείται ενδιαφέροντος, είναι αν η ενέργεια αυτή ήταν παρορμητική ή ήταν υπολογισμένη. Αν υπάρχουν δηλαδή βαθύτεροι λόγοι που δεν είναι οικονομικής φύσης. Και αυτούς πρέπει να διερευνήσει η ελληνική πλευρά και μαζί όσοι άλλοι ευρωπαίοι ανησυχούν με τις ηγεμονικού τύπου ενέργειες του Βερολίνου. Πιθανό το Βερολίνο να θέλησε να εκβιάσει την Αθήνα που φοβούμενη τις συνέπειες να αποδεχθεί τα προτεινόμενα με κάποια ανταλλάγματα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να έχει βάση γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμμένει, μέχρι στιγμής, στις θέσεις της έχοντας στη διάθεσή της  σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως τη μεγάλη στήριξη από το λαό αλλά και από το εξωτερικό.

Η σύσσωμη, σχεδόν, αντίδραση των γερμανικών Μ.Μ.Ε, και όσων εκφράζουν το γερμανικό κατεστημένο, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μαρτυρούν ότι οι επικρίσεις έχουν βαθύτερα αιτία. Σίγουρα στη μεγάλη Δημοκρατία του Ρήνου αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί δεν είναι ευτυχείς με την άνοδο στην εξουσία στην Ελλάδα του δημοκρατικού, ωστόσο, αριστερού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όλες αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις που πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν στο τέλος της ιστορίας που ήδη το απαρνήθηκε και ο ίδιος ο εμπνευστής της  ο αμερικανός ιστορικός Φουκουγιάμα. Επίσης είναι πολύ πιθανό το γερμανικό πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο  να ενοχλήθηκε σφόδρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα τόλμησε να εγείρει, επισήμως, το θέμα  του κατοχικού δανείου  που φέρνει στη μνήμη τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Όλες αυτές οι εκδοχές για την ερμηνεία της γερμανικής, στάσης έναντι της Ελλάδος μπορεί να κατανοηθούν και να αντιμετωπισθούν. Θα ήταν όμως πολύ ανησυχητικό και όχι μόνο για την Ελλάδα, αν το Βερολίνο ενεργεί βάσει σχεδίου  η ακόμη παρακινούμενο για ανακατατάξεις στην Ευρώπη. Σχεδιασμοί στη λογική ότι αυτή η Ευρώπη δεν συμφέρει άλλο πρέπει να αλλάξει Αλλά προς ποία κατεύθυνση; Το χειρότερο θα ήταν αν οι σχεδιασμοί έχουν ως στόχο την ίδια την Γερμανία και δεν το αντιλαμβάνεται. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα. Χρειάζεται προσοχή και σύνεση στην αντιμετώπιση της παρούσης κατάστασης στοιχεία που φαίνεται να μη λείπουν από τη κυβέρνηση. Οφείλει, ωστόσο, να αναπτύξει  επαφές και να αναλύει με προσοχή και  εις βάθος την κατάσταση στον γεωπολιτικό μας περίγυρο. Μαζί με άλλες χώρες ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου να αντισταθούν και να καταδείξουν ότι η Ε. Ένωση υπό την ηγεμονία μίας μόνο χώρας, ισοδυναμεί με μία Ευρώπη χωρίς λαούς.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: