Αρθρογραφία Μελών

Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένουν την νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει επείγοντα και φλέγοντα θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής κυρίως τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ενωσης για το κρατικό χρέος και την οικονομική πολιτική ακραίας λιτότητας που έχει επιβληθεί με τα Μνημόνια. Η συνεργασία μεταξύ των Κρατών,σε διμερές και πολυμερές επίπεδο,δεν αναπτύσσεται στο κενό (in abstracto),αλλά βάσει Συμφωνιών,Συνθηκών,Πρωτοκόλλων συνεργασίας και άλλων ισοδύναμων κειμένων που συντάσσονται κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Προϋπόθεση για την επίτευξη μίας Συμφωνίας αποτελεί η ύπαρξη βούλησης για αμοιβαίες παραχωρήσεις προκειμένου οι Συμφωνίες να ικανοποιούν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ( quid pro quo ) Στη διεθνή διπλωματική πρακτική δεν είναι ασύνηθες να ασκούνται από τις ισχυρότερες χώρες πιέσεις,εκβιασμοί και άλλα φοβικά μέσα ακόμη η απειλή άσκησης βίας, προκειμένου μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας,να αποδεχθεί κείμενα που απέχουν από την έννοια του αμοιβαίου οφέλους. Τα κείμενα που υπογράφονται υπό καθεστώς εξαναγκασμού δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και καταλήγουν σε αποτυχία. Σε κάθε περίπτωση μία χώρα δεν πρέπει να θέσει υπό διαπραγμάτευση θέματα που αφορούν σε ζωτικά της συμφέροντα.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς,την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας του ανεχώρησε για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο έκτακτο πολιτικό Συμβούλιο που είχε ως αντικείμενο την επιβολή πρόσθετων κυρωτικών μέτρων κατά της Ρωσίας με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μαριούπολη.

Η επιμονή των δυτικών για κυρωτικά μέτρα, που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και ατελέσφορα,επιβεβαιώνουν ότι στοχεύουν περισσότερο στην απομόνωση της Ρωσίας για γεωπολιτικούς κυρίως λόγους, μία προοπτική η οποία ουδόλως εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και πιστεύω ούτε και τα δυτικά.Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη κατάλληλη φόρμουλα ,μέσα στα πλαίσια της διεθνούς πρακτικής,να διαφοροποιηθεί. Η ελληνική διπλωματία έχει να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά θέματα,ζωτικής σημασίας όπως την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού που έχουν,ορθώς, διακοπεί μετά τη προκλητική παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ΒΑΡΒΑΡΌΣ εντός της κυπριακής Α.Ο.Ζ.

Το κυπριακό επηρεάζει ουσιαστικά και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις οι οποίες δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο με την Άγκυρα να συνεχίζει τις προκλήσεις της στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εύρεσης λύσης, αμοιβαία αποδεκτής, για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.Και οι σχέσεις με τους βόρειους γείτονες μας έχουν τελευταίως υποβαθμιστεί ενώ με την πλησιέστερη Αλβανία σημειώνονται σκαμπανεβάσματα. Και ο άμεσος περίγυρός μας, ο χώρος της Μέσης Ανατολής ,επηρεάζει σοβαρά τα ελληνικά συμφέροντα και η ταύτιση με τους δυτικούς μας συμμάχους ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Συρία και το Ιράκ ,δεν μας έχει ωφελήσει.

Είναι θετικό ότι τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας ανατέθηκαν στο Καθηγητή Νίκο Κοτζιά ο οποίος διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις για τις διεθνείς σχέσεις, σύνεση και εμπειρία από προηγούμενες ενασχολήσεις με θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το κυπριακό κ.τ.λ. Επί πλέον ,σε αντίθεση με το προκάτοχό του,είναι απερίσπαστος και απαλλαγμένος από άλλες κυβερνητικές και κομματικές ιδιότητες.Ως προερχόμενος από τον Ακαδημαϊκό κόσμο,γνωρίζει καλώς τους μηχανισμούς λειτουργίας και διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των κρατών, καθώς και τα ελλείμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία πάσχει διαχρονικά από έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων όπως και τους κατάλληλους φορείς για τη διαμόρφωσή της. Ευκταίο οι ελλείψεις αυτές να τύχουν της προσοχής της νέας κυβέρνησης. Ασφαλώς τα γεγονότα τρέχουν και ισχύει αυτό που λένε οι φλεγματικοί αγγλοσάξονες “first things first”.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: