ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: «δεν εκλέγουμε διαχειριστή χρέους, αλλά μια άλλη πορεία για την Ελλάδα»

Νίκος ΚοτζιάςΣυνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην Νεφέλη Λυγερού.

Πώς κρίνετε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε ότι αντανακλούν το άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις που συμπορεύονται μαζί του ή αντιθέτως εκφράζουν ένα πνεύμα περιχαράκωσης του κομματικού μηχανισμού;

Τα ψηφοδέλτια του Σύριζα εκφράζουν την ριζοσπαστική αριστερά των αγώνων και της αγωνίας για το μέλλον του τόπου. Η πολιτική γραμμή που εκφράζουν είναι η γραμμή για τη δημιουργία ενός μετώπου Σωτηρίας της Κοινωνίας και της χώρας, γραμμή που υποστηρίζουμε και εμείς της Πολιτικής Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ». Η γραμμή αυτή δεν βρήκε την πλήρη αντιστοίχησή της στις επιλογές που έκαναν οι οργανώσεις βάσης του ίδιου του Σύριζα. Αλλά η ζωή είναι πάντα σύνθετη, με πλούσια φαντασία. Hπείρα μου με έχει διδάξει, ότι δεν αντιστοιχεί κάθε πρακτική επιλογή στο σύνολο των σχεδιασμών και επιθυμιών μας. Αυτό άλλοτε είναι καλό, άλλοτε κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Εμείς ως Πράττω με βάση τα προηγούμενα, δώσαμε εκλογικά κριτική υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχουμε σε ορισμένα από τα ψηφοδέλτια του καθώς και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με το μέλος του ΔΣ της κίνησής μας, τον στρατηγό Ν.Τόσκα. Διατηρούμε την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλειά μας.

Κυκλοφορούν πληροφορίες ότι θα είστε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε κυβέρνηση Τσίπρα. Πόσο ακριβείς είναι αυτές οι πληροφορίες; 

Το κύριο «της στιγμής» είναι να υπάρξει μια ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, της ξένης επιτροπείας, των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών. Επίσης θεμελιακό είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα ένα προοδευτικό πρόγραμμα αναζωογόνησης του τόπου και των ανθρώπων. Πολιτική υπεράσπισης της κοινωνίας και της πατρίδας. Να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και να ανοίξει το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να διεξάγει μια διαφορετική διαπραγμάτευση και προωθήσει τα δίκαια της χώρας.

Να σας θυμίσω, ότι στις επερχόμενες εκλογές δεν εκλέγουμε «διαχειριστή χρέους», αλλά μια άλλη πορεία για την Ελλάδα και την Κοινωνία, μια διαφορετική δημοκρατική κυβέρνηση Σωτηρίας. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με διαφορετικά κριτήρια, δηλαδή, φιλολαϊκά και με τον λαό κινητοποιούμενο. Να το πω διαφορετικά: στις εκλογές κρίνεται το ποιος θα κυβερνά, με ποιο πρόγραμμα, κριτήρια και στόχους. Με βάση αυτά καθορίζεται και η διαχείριση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και άρα η αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος που λέγεται χρέος και δανειακές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση Κοινωνικής και Πατριωτικής Σωτηρίας που θα συγκροτηθεί πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που να υπηρετούν αυτό τον στόχο. Το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί και ποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις κάθε θέσης θα κριθεί στην ώρα του. Πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα συγκρότησης μιας κυβέρνησης Σωτηρίας και έπεται ο όποιος τελικός προσδιορισμός της σύνθεσής της.

Οι πληροφορίες που ακούγονται για το πρόσωπό μου είναι πρόωρες. Συχνά εμπεριέχουν στοιχεία αξιολόγησης που με τιμούν, ενώ από άλλες «γωνιές» -εκείνες του Συστήματος Παρακμής- εκφράζονται οι ανησυχίες που έχουν ως προς μια κυβέρνηση που δεν θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κάνει κουμάντο στη χώρα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατά καιρούς εκφράσει απόψεις για τα εθνικά θέματα και την παράνομη μετανάστευση που είναι μειοψηφικές στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Η αντίφαση αυτή πώς θα επηρεάσει την πολιτική σε αυτούς τους τομείς της κυβέρνησης Τσίπρα; 

Πάντα θυμάμαι τη φράση του Χαρίλαου ότι το «αγώι κάνει τον αγωγιάτη». Για αυτό τον Σύριζα δεν θα τον έκρινα από τη μία ή άλλη φωνή στο εσωτερικό του και πολύ λιγότερο από δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί του, όπως είναι οι Οικολόγοι, αλλά από τις επίσημες προγραμματικές του θέσεις, από τον Λόγο του Προέδρου του, Α.Τσίπρα, καθώς και τα στελέχη του που ο Λόγος τους έχει βαρύνουσα σημασία, από το ίδιο το κυβερνητικό του πρόγραμμα και στην πορεία, όπως πιστεύω, από την κυβερνητική του πρακτική. Νομίζω, ακόμα, ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί μας, δηλαδή με το «ΠΡΑΤΤΩ» μια κίνηση δημοκρατική-πατριωτική με ειδικό βάρος στα ζητήματα της αλληλεγγύης, της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια της αριστεράς να παντρευτεί εκ νέου τον δημοκρατικό-συνταγματικό πατριωτισμό και να εκφράσει την ψυχή, τη θέληση, τα όνειρα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Όπως εξηγώ στο πρόσφατο βιβλίο μου «Πατριωτισμός και Αριστερά», εκδόσεις Πατάκη, ο δημοκρατικός πατριωτισμός υπερασπίζεται τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, την κυριαρχία του Λαού στο εσωτερικό της χώρας, ενώ συμβάλλει στην αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές προσκήνιο, στη διασφάλιση της κυριαρχίας της Ελλάδας εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς συστήματος καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας. Η αριστερά οφείλει να διεκδικεί την νοηματοδότηση εννοιών όπως εκείνη του πατριωτισμού με τρόπο προοδευτικό, σε αντιπαράθεση με τους αντιδραστικούς εθνικιστές. Να συνδεθεί με βαθύτερα αισθήματα του λαού μας και να ακούει του φόβους και ανησυχίες του. Το ζήτημα του πατριωτισμού δεν προκύπτει πάντα άμεσα υλιστικά από τους οικονομικούς αγώνες, αποτελεί, όμως, τμήμα των πολιτιστικών αγώνων ανάμεσα στην πρόοδο και στην αντίδραση. Ανάμεσα σε εμάς όλους που ορίζουμε τον πολίτη με όρους κοινωνικούς-δημοκρατικούς, με όρους Πόλις και εκείνους που ανατρέχουν σε ναζιστικούς-βιολογικούς προσδιορισμούς. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ως κυβέρνηση σε μια τέτοια κατεύθυνση συνδέοντας την κοσμοπολιτική γνώση για το σημερινό κόσμο και τον διεθνισμό με τον δημοκρατικό πατριωτισμό. Αυτό, εξάλλου, είναι εκείνο που οφείλει να κάνει.

Πώς εκτιμάτε ότι οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση Τσίπρα; Θα διαπραγματευτούν εποικοδομητικά μαζί της ή αντιθέτως θα απαιτήσουν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά;

Ήδη διαπραγματεύονται και πιέζουν δημόσια την αυριανή ελληνική κυβέρνηση. Θέλουν να κερδίσουν την καλύτερη δυνατή αφετηριακή θέση. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αυτοί κύκλοι ταλαντεύονται ανάμεσα σε μια ολομέτωπη επίθεση στη χώρα και σε μια πολιτική συνεννόησης και συμβιβασμών μακριά από όλα αυτά που ονομάστηκαν ως «μονόδρομος». Ταλαντεύονται ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις που δίνουν στον εαυτό τους ότι τώρα δεν κινδυνεύουν από οτιδήποτε και αν γίνει στην Ελλάδα διότι έχουν τάχα τακτοποιήσει τα του οίκου τους σε αντίθεση με πριν 4 χρόνια και στην ακόμα σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης.

Πρόκειται για τους ίδιους οικονομολόγους που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την κρίση που ερχόταν το 2008-9, που επί έτη αποδείχθηκαν πόσο λίγοι ήταν, οι οποίοι στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας διαβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει αν ακολουθήσει μια πολιτική καταστροφής απέναντι στην Ελλάδα. Στο βάθος του νου και της καρδιάς τους γνωρίζουν ότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι καν οικονομικά, είναι πριν από όλα πολιτικά. Ότι οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την ΕΕ έχουν αυξηθεί. Η ύπαρξη του κρισιακού τριγώνου «Λιβύη – Μέση Ανατολή – Ουκρανία» αποτελεί σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα σε πολιτικές αποσταθεροποίησης του κέντρου αυτού του γεωγραφικού τριγώνου που είναι η Ελλάδα. Βλέπουν εξάλλου τι συμβαίνει με τους τζιχανιστές στην Ευρώπη, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Νομίζω ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα και οι ροές που προκύπτουν από αυτά θα έπρεπε να κάνουν πιο σοφούς και συνετούς τους εταίρους μας. Κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Αν εξακολουθήσουν να θέλουν τον έλεγχο της Ελλάδας ως «Αποικία Χρέους», θα αποτύχουν.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: