ΜΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη «Η Αρπαγή της Ελλάδας»

αρχείο λήψηςΤο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, «Η Αρπαγή της Ελλάδας», περιγράφει πως η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, βιώνει μια οδυνηρή μετάλλαξη του αρχέγονου μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον ερωτοχτυπημένο Δία μεταμορφωμένο ταύρο. Γίνεται αυτή θύμα αρπαγής, με δράστη την «Ευρώπη» και άλλες «φίλιες» δυνάμεις. Μόνο που αυτή η αρπαγή δεν έχει γοητεία μύθου. Είναι η συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, της ζωής του λαού της, του δημόσιου πλούτου της, με πρόσχημα ένα «απύθμενο» δημόσιο χρέος.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015, στις 6.30 το απόγευμα, στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ (Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής). Για το  βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.: 

Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπ. Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  

Νίκος Κοτζιάς, Καθηγητής Πολιτικών Θεωριών, Πρόεδρος Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ»,

Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Γιάννης Κιμπουρόπουλος.

Πρόκειται για ένα σύντομο, επίκαιρο και μάχιμο κοινοβουλευτικό χρονικό αυτής της «αρπαγής», που πηγάζει από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «εσωτερικής υποτίμησης» δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων ως άνεργων αλλά και ως εργαζόμενων,  και καταλήγει στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων: Το σκανδαλώδες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η ανάκτησή του ελέγχου του οποίου, σύμφωνα με τη συγγραφέα, καθίσταται όρος επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο («Πολλαπλασιάζοντας την κοινωνική καταστροφή») αναλύεται η νεοφιλελεύθερη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης», η οποία στην Ελλάδα πήρε την ακραία, «πειραματική» μορφή των Μνημονίων, ενώ σε όλη την Ε.Ε. απέκτησε τη διάσταση της «συντονισμένης» λιτότητας, με εργαλείο το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις πολλές «επικαιροποιήσεις» του από το 2010 και μετά. Αποτέλεσμα: Μια Ευρώπη χρόνια παγιδευμένη στο αδιέξοδο της μηδενικής ανάπτυξης, της μαζικής ανεργίας και φτώχειας και σήμερα, επιπλέον, του αποπληθωρισμού.

Στο δεύτερο κεφάλαιο («Τα οικονομικά του Μαρκησίου ντε Σαντ»), αναλύεται ο ρόλος του κρατικού χρέους ως εργαλείου αποικιοποίησης της Ελλάδας και αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου «από τους κάτω» προς τους «έξω και πάνω».

Στο τρίτο κεφάλαιο («Όλα για πούλημα ή πώς να διαλύσετε μια χώρα») αναπτύσσεται −από θεωρητική, ιστορική αλλά και πολιτική σκοπιά, με βάση την τρέχουσα εμπειρία της χώρας−, η καταστροφική συνάρτηση χρέους και γενικής εκποίησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου.

Το τέταρτο κεφάλαιο («Τα αποτυπώματα της λεηλασίας») είναι ένας αναλυτικός απολογισμός των ιδιωτικοποιήσεων στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στους οποίους το κράτος διέθετε συμμετοχή, περιουσιακά στοιχεία, αλλά και συνταγματική υποχρέωση παροχής δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: Από την εθνική άμυνα μέχρι το νερό και από την ενέργεια μέχρι το «χρυσοφόρο» τζόγο.

Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο («Η  Ελλάδα ως οικόπεδο προς μεταβίβαση») παρατίθεται ο εξοργιστικός απολογισμός της εν εξελίξει εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Με τιμήματα τόσο εξευτελιστικά και διαδικασίες τόσο σκανδαλώδεις, ώστε να καθιστούν αναπόφευκτη την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και μονόδρομο την επανεξέταση των συμβάσεων πώλησης από οποιαδήποτε κυβέρνηση φιλοδοξεί, κατ’ ελάχιστον, να αποκαταστήσει λειτουργία κράτους δικαίου στη χώρα, βάζοντας τέλος στο καθεστώς «έκτακτης μνημονιακής ανάγκης».

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: