Αρθρογραφία Μελών

Μία εκπληκτική ομοιότητα και μία πολύ ισχυρή συμβολική αναλογία

Του Θανάση Σταματούκου

Αυτό το σχόλιο του μέλους του Δ.Σ. του ¨πράττω¨ Θανάση Σταματούκου, δημοσιεύθηκε (μεταφρασμένο στα Γερμανικά) στις 8 Ιουνίου του 2012, στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα της Βιέννης την derStandard.

Η αναλογία μεταξύ πραγματικότητας και κινηματογραφικής ταινίας που αναφέρεται  στο σχόλιο, σήμερα -(μετά από δυόμιση χρόνια)- γίνεται όλο και πιο ανατριχιαστικά απειλητική πιθανότητα για την Ευρώπη εν όψει των Ελληνικών εκλογών.

Μία εκπληκτική ομοιότητα και μία πολύ ισχυρή συμβολική αναλογία

Μία εντυπωσιακή ομοιότητα χαρακτηριστικών: Ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας (υπουργός οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε (Wolfgang Shauble), είναι ίδιος στην όψη με τον φανατικό συντηρητικό καλόγερο και αδίστακτο αρχισυνωμότη Χόρχε (Jorge de Burgos) στην κινηματογραφική ταινία «το όνομα του ρόδου» (1986), η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο υπέροχο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Jean-Jacues Annaud και η επιλογή του 78χρονου τότε ηθοποιού Feodor Chaliapin για τον ρόλο του φανατικού συντηρητικού καλόγερου (σεβάσμιος Χόρχε του Μπούργκος-Venerable Jorge de Burgos), είναι εκπληκτική! Ο φανατικός καλόγερος Χόρχε, είναι φτυστός ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Σόϊμπλε!

Η ομοιότητα των προσώπων μας οδηγεί συνειρμικά στην ανατριχιαστική επέκταση των πολιτικών και ιδεολογικών συμβολισμών που υπάρχουν και στην ταινία αλλά κυρίως στο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο: Ο φανατικός καλόγερος Χόρχε, στην προσπάθειά του να προστατεύσει- κατά την γνώμη του- το μοναστήρι του και την ορθοδοξία του δόγματός του από την ¨μόλυνση¨ μιας ανοιχτής στάσης για την ζωή και το γέλιο ως όπλο των απλών ανθρώπων  απέναντι στις εξουσίες-την οποία στάση διδάσκει ένα χαμένο βιβλίο του Αριστοτέλη-, συλλαμβάνει και ¨στήνει¨ μια δολοφονική παγίδα για τους ¨άτακτους¨ που θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαγορευμένη αυτή γνώση. Τελικά προκαλεί πυρκαγιά στην σπάνια για την ανθρωπότητα παλιά και τεράστια βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Η πυρκαγιά κατακαίει τελικά ολόκληρο το μοναστήρι και φυσικά και τον ίδιο. Μήπως τελικά ο φανατικός καλόγερος των κεντρικών τραπεζιτών Χόρχε-Σόϊμπλε, προσπαθώντας να προστατεύσει την ορθοδοξία του δόγματός του και το ακραίο συμφέρον της Γερμανίας, καταφύγει σε μια δολοφονική παγίδα και πυρκαγιά για την Ελλάδα, προκαλώντας τελικά μια τεράστια πυρκαγιά σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία προφανώς θα κατακάψει και την χώρα του.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: